Menevätpä nämä viestini nyt kovasti TV- aiheisiksi. Olkoon tämän viimeinen kirjoitelma tästä aihepiiristä vähään aikaan...
HS kirjoitti 22.10.2008 seuraavasti verkkosivuillaan:
"Yleisradion rahoitusta pohtiva työryhmä selvittää, voisiko tv-maksun vastedes maksaa kiinteistöön kuuluvana maksuna. Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk) vetämän työryhmän pöydälle on nostettu uusi malli, jossa tv-maksu liittyisi asuntoon, ja sen perisi asunto-osakeyhtiö osakkaaltaan tai vuokranantaja vuokralaiselta."
Yksityinen näkökanta
Ihan aluksi, kiinteistöveroluontoinen TV-maksu on huono idea.
Hyväksyn suoran veloituksen yhteiskunnan peruspalvelujen tuottamisessa. Verokertymää voidaan käyttää perusrakenteiden kuten sosiaalitoimen, maanpuolustuksen, sivistystoimen, pelastustoimen jne. rahoittamiseen. Tämä on järkevää.
Sen sijaan lisäpalvelujen, kuten televisiolähetykset, rahoittamisessa kaikilta kerättävä rahoitusmalli ei hyväksyttävissä. Ei veroluontoisena eikä varsinkaan toisen, TVn katseluun liittymättömän, hyödykkeen kuten kiinteistön omistamiseen liitettynä.
Ne, joilla TV on, maksakoot katselemisesta itse. Malli ottakoon huomioon joko katselulaitteen omistamisen tai käytön. Loppu on valvontaa, laitteen ostohetkellä tehtävää tiedonkeruuta tai tekniikkaa.
Yhteisöllinen näkökanta
Oletetaan, että YLE toteuttaa yleishyödyllistä palvelua, jota yksityiset, voittoa tavoittelevat yritykset, eivät halua toteuttaa.
Oletetaan edelleen, että tämä palvelu katsotaan yhteiskuntaa kehittäväksi, joten se halutaan säilyttää.
Näiden oletusten ollessa tosia, jää tuotannon rahoitusmalliksi ainoastaan verotuksen tyyppinen ratkaisu.
Yksi ratkaisu on ohjata YLElle yleisiä verotuloja budjetin muodossa.
Jos toisaalta vero halutaan kohdentaa palvelun käyttäjiin, voidaan ajatella seuraavaa:
a) Koska katselulaitteita ei ole rekisteröity (vrt. ajoneuvot), ei omistukseen perustuvaa verostusta voida toteuttaa.
b) Koska a):ta ei ole mahdollista toteuttaa, käytännössä järkevin ratkaisu on verottaa katselulaitteen omistajaa hankintahetkellä. Näinhän tehdään erilaisten haittaverojen kohdalla (vrt. autonrenkaat).
.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti