Keskiviikkona 29.10.2008 käynnistyi uusi kurssi, "Cross-Cultural Management and Corporate Social Responsibility in the Information Age".
Aihe on erittäin tarpeellinen, opiskelemmehan monikulttuurisessa yhteisössä. Lisäksi Venäjä ei taida olla maailman "sosiaalisen vastuuntunnon" listoilla kovinkaan korkealla.
Luennoitsija, herra B, tuntee asian laajasti ja hyvin. Hän pystyy nostamaan vastuullisuudesta ja yrityskansalaisuudesta hyviä asioita esille. Ainoa nenännyrpistystä herättävä asia tähän mennessä on hänen opetustyylinsä. Alussa hän otti meidät aika hyvin mukaan, mutta loppua kohti hän keskittyi monologeihin. Kun hänen puhetyylinsäkin on aika tasapaksua, teettää aktiivisena pysyminen töitä.
Yksi luennon parhaita anteja oli Yukos- yrityksen johtajan Mikhail Khodorkovisky:n tarina kemianinsinööristä maan rikkaimpien miesten kautta vankilaan. Tällaisia Venäjän tapahtumien tietokoosteita on mahdollista saada vain Venäjällä. Olisi hienoa, jos eri luennoitsijat kykenisivät ottamaan näitä enemmänkin esille.
Toinen arvokas asia oli B:n esittelemä sidosryhmämatriisi. Tämän kehyksen avulla on selkeä pohtia yrityksen sosiaalista vastuullisuutta eri sidosryhmiä kohtaan. Vastuullisuus voidaan jakaa neljään osaan: taloudellinen, juridinen, eettinen ja filantrooppinen.
Yrityksen on sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta tultava toimeen sekä yleisten että paikallisten odotusten kanssa. Pohdimme esimerkiksi Google:n toimia Kiinassa. Google, Microsoft ja Yahoo toimivat yhteistyössä kiinalaisviranomaisten kanssa hakutulosten sensuroimiseksi. Kiinalaisviranomaiset ovat päässeet lisäksi nettipuheluita välittävän Skypen tietoihin.
Yahoo puolestaan nousi vuonna 2004 uutisiin Shi Tao- tapauksessa. Toimittaja Shi Tao sai kymmenen vuotta pakkotyövankeutta Yahoon luovutettua Kiinan viranomaisille hänen sähköpostitietojaan.
Nämä toimet ovat paikallisesti vastuullista toimintaa, mutta ei yleismaailmallisesti. Ovatko siis Yahoo, Google ja kumppanit sosiaalisesti ja eettisesti vastuullisia yrityksiä?
Helsingin Sanomien 30.10.2008 verkkoartikkelin mukaan Microsoft, Yahoo ja Google ovat kuitenkin sopineet säännöistä, joiden tarkoituksena on kunnioittaa sananvapautta internetissä ja suojella ihmisoikeuksia hallitusten sorrolta.
Artikkeli väittää, että uusien sääntöjen ajatus on hyvä, mutta arvostelijoiden mukaan ne eivät mene tarpeeksi pitkälle. Esimerkiksi Amnesty International ja Reporters Sans Frontieres (RSF) -järjestö irtisanoutuivat säännöstöstä.
"Moniselitteisessä tekstissä on useita porsaanreikiä, jotka antavat yrityksille mahdollisuuden kiertää tai jättää huomiotta sitoumukset", Amnesty kertoo. RSF puolestaan katsoo, että säännöissä on useita puutteita. Yhtiöt voisivat kiertää velvoitteitaan käyttämällä paikallisia alihankkijoita tekemään likaisen työn.
Eettinen toiminta kaikkia sidosryhmiä kohtaan arvioituna ei ole helppoa!
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti