EU integraation kurssilla saimme vieraaksi Turkin Tanskan suurlähetystön kaksi edustajaa. He esittelivät Turkin EUn liittymisneuvotteluja ja maansa näkemystä liittymisestä.
Turkki on pyrkinyt EU:iin tai sen edeltäjäorganisaatioihin viimeisten 50 vuoden aikana. Maa näkee liittymisen vain teknisenä asiana: koska maa täyttää jäsenvaatimukset, kyse on vain teknisestä neuvottelusta. Tämä oli virallinen liturgia. Mielenkiintoista oli, että lähes jokaiseen kysymykseen he kuitenkin vastasivat kulttuurin ja uskonnon näkökulmasta. Kerta toisensa jälkeen he selittivät, ettei Turkilla ja EU:lla ole haasteita kulttuurien erilaisuuden tai uskontojen takia.
Tuli mieleen se mikä-sen-savolaisen-naikkosen-joka-valitettavasti-pääsi-EU-parlamenttiin-nimi-nyt-olikaan selitys, miksei hän kertonut raskaudestaan vaalikampanjan aikana. "Kun se ei vaikuta, niin en kertonut"- hän selitti. Vaan taisi nimenomaan jättää kertomatta, koska tiesi, että sillä olisi väliä äänestäjien mielestä. Turkki ei puhu uskonnosta ja kulttuurista, koska "niillä ei ole väliä". Vaikka nimenomaan olettavat, että niillä on.
Rakas lukija, pohdittavaksesi muutamia kysymyksiä liittyen Turkin mahdolliseen liittymiseen EU:iin:
- EU:lla on jo nyt vaikeuksia päätöksenteossa laajan jäsenkunnan ja suurten maiden valtataistelun takia. Auttaako EU:in päätöksentekoa tulevaisuudessa se, että mukaan tulee uusi erittäin uusi jäsenmaa?
- Helpottuuko EU:n hallinto sillä, että kommunikaatioon tulee uusi kieli?
- miten toimii yhteistyö maan kanssa, jossa kansalaisten EU- kannatus on laskenut tasaisesti?
- Turkki perustelee liittymistään sillä, että se väittää olevansa poliittisesti, geograafisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti eurooppalainen. Lähes yhtä vahvoja agrumentteja voidaan käyttää Venäjän osalla. Halutaanko Venäjän liittyvän EU:iin?
- monet EU:in tekemät poliittiset päätökset ovat arvopohjaisia. Rationaaliset päätökset voidaan tehdä virkamiestyönä. Arvopohjainen päätöksenteko vaatii yhteistä arvopohjaa.Onko Turkin arvopohja yhteneväinen Euroopan kanssa?
- haluaako EU Lähi-idän sodat ja konfliktit, joissa Turkki on mukana, EU:in sisäaluekonflikteiksi?
- miten EU:n dynamiikkaan vaikuttaa se, että kaksi sen jäsenmaata olisivat sodassa keskenään? (Turkki ja Kypros)
- mikä taloudellinen hyöty olisi ottaa jäsenmaaksi nettotuensaaja?
- tätänykyä merkittävissä EU:in maissa, kuten Itävalta, Saksa ja Unkari, on vahva kansalaisten osoittama vastenmielisyys turkkilaisia kohtaan. Miten tämä helpottaisi EU:in hallintoa?
- miten EU vastaisi mahdollisten seuraavien jäseneksi haluavien maiden lähestymiseen? Marokko, Israel, veroparatiisi Sveitsi.
- kaikkea kaikille- konseptit eivät toimi yritysmaailmassa. Miten toimisi EU, joka pyrkisi tarjoamaan "kaikkea kaikille"?