.
Vähiin käy ennenkuin loppuu
Pietarin olon viimeiset päivät alkavat olla takanapäin. Istun huoneessani kuunnellen drum'n'bass:ia asuntolan palvelimelta hämmästellen turvoksiin asti pakattuja matkalaukkuani ja rosnaani palautellen mieliini viimeisten päivien tapahtumia.
Maanantaina 26.1.2009 luin käytännössä koko päivän tenttikirjoja. Sain varsinaisen kirjan luettua annetulta aihealueelta kokonaan. Lisäksi sain työvoittona lueskeltua "Kumar, V. 2000. International marketing research. Upper Saddle River, NJ: Prentice-Hall." kirjasta mielestäni tärkeimmät kappaleet laadullisen markkinatutkimuksen tekemisestä.
Illalla kävin viimeistä kertaa salilla spinning-tunnilla. Hieman oli haikea olo; harjoitustilan parkettilattialle on tullut viidessä kuukaudessa valutettua toinenkin hikipisara. Saadakseni vahvan muistijäljen tapahtumasta, rääkkäsin itseäni oikein kunnolla 6 x 3 minuutin mäkivoimaharjoituksilla.
Strelkalla oli upea näkymä. Piirityksen vuosipäivän juhlallisuuksia varten joen varteen oli asennettu ilmatorjunnan käyttämiä perinteisiä valonheittimiä. Lisäksi taivaalle oli nostettu estepallo lentokoneita vastaan. Kuvassa pallo näkyy kirkkaana pisteenä vasemmalla alhaalla valonheittimen kiinniottamana.
Viimeinen tentti
Tiistaina menin reippaasti viimeiseen tenttiin. Se sisälsi 20 kappaletta suomalaisen luennoitsijan Puumalaisen tekemiä kysymyksiä. Näistä jokainen oli arvoltaan yksi piste. Nämä olivat kohtuullisen hyvin tehtyjä. Lisäksi vastaaminen oli tehty helpoksi: tilaa omalle tuotokselle oli jätetty jokaisen kysymyksen jälkeen vain parin virkkeen verran.
Muuten luulen osanneeni asiat riittävän hyvin, mutta yksi kysymys oli vaikea vastata. Vaikea lähinnä huonosti muotoillun kysymyksen takia. Miten vastaisit kysymykseen "How a non-response bias can be evaluated?". Kaikki sanat ja konsteptit ovat selkeitä, mutta tuo "miten vastaamattomien aiheuttamaa vääristymää voidaan arvioida" oli hankala! Kompensoida, rajoittaa, estää, korjata olisivat helpompia verbejä, mutta että arvioida...
Mutta sitten... se venäläisen luennoitsijan laadullinen osuus. Voi voi...! Mistä aloitetaan:
* konsultaatiossa nainen ilmoitti tekevänsä kymmenen monivalintakysymystä. Tentissä näitä olikin vain kaksi. Loput olivat kaikkea muuta.
* osa kysymyksistä olivat taas niin huonoa englantia, että oli vaikea vastata kun joutui arvaamaan mitä kysymys tarkoittaa
* osa kysymyksistä arvioi vain ja ainoastaan puhtaasti, olimmeko opetelleet ulkoa hänen kalvojaan. Hän oli ottanut kalvon, ja poistanut siitä satunnaisia sanoja. Tehtävä oli muistaa, mitä puuttuvat sanat ovat. Tehtävä on rekonstruoituna alla. Suluissa olevat sanat oli jätetty pois ja ne piti osata kirjoittaa. Kyllä tämän muistamalla osaa tehdä laadulliseen tutkimukseen perustuvan gradun...
The FGD procedure:
Narrowly defines (individual data)
(Factual) information
(Projective) Techniques
(Advertising Recall\Introduction of new) ideas
(Summing) Up
Group (Disperses)
Toinen kysymys oli yhtä "mielenkiintoinen". Eräässä annetussa kalvossa oli lause, josta oli taas jätetty sanoja pois. Oikeat sanat piti muistaa ulkoa. Lause on alla. Suluissa olevat sanat oli poistettu.
Ethnography is a (long term investigation) of a group, often a culture, that is based on immersion and, optimally, (participation in that group).
Ymmärtäisin, jos pyydettäisiin antamaan oma käsitys tai määritelmä prosessista tahi konseptista. Mutta olettaa, että opettelemme ulkoa sanasta sanaan virkkeitä kalvoista?!
Vetoomus LUTille ja GSOM:ille: vaihtakaa nyt ihmeessä tämä luennoitsija! Huonompaa ette kykene löytämään...
Tentin jälkeen useiden oppijoiden käsitys oli, että huonosti meni. Osa venäläisistä valmistautuivat jo menemään valittamaan tentistä dekaanille. Riippuu varmaan tuloksista, tapahtuuko näin.
Pakko pakata
Purin tentin jännityksen (?) salilla, jonka jälkeen siirryin asuntolalle pakkaamaan tavaroitani. Miten voi olla mahdollista, että vietyäni jouluna kaksi laukullista tavaroita Suomeen, loput tavarat eivät silti tahdo mahtua käytössäni oleviin kasseihin? Lisääntyvätkö esimerkiksi vaatteet keskenään kaapissa? Tiedän tätä tapahtuvan metallihenkareille, mutta että vaatteetkin.
Vastustamatonta
Illan alussa sain vastustamattoman kutsun. Kaksi viehkeää naista tulivat pyytämään illalliselle kanssaan! Tätä kun ei tapahdu taajempaan kuin kerran vuosikymmenessä, niin lähdettävähän se oli.
Hyvää oli ruoka, ja hyvää oli seura. Hyvä oli myös uusi näkymä Strelkalla. Ensimmäistä kertaa näin Rostalka- pilareiden liekit palamassa!
Tarkkasilmäinen lukija havaitsee, että kuva on otettu lähes samoilta jalassijoilta kuin aikaisempi iltakuva. Estepallokin näkyy jotakuinkin prikulleen samassa kohdassa!
Näkemiin
Jäljellä on vain viimeinen illallinen, tai tarkemmin sanottuna lounas. Pelmeenejä pakkasesta kattilaan ja napaan. Sitten pyytämään alakerran väkeä tarkastamaan huoneeni ja avainten luovutus. Tavarat kantoon ja bussilla numero 32 rautatieasemalle.
Näkemiin, Graduate School of Management!
Terve, Suomi!