EU integraation kurssilla vierailevana luennoitsijana oli Islannin Tanskan suurlähettiläs herra Svarvar Getsson. Hän pohjusti maansa EU- liittymisneuvotteluja ja perusteli syitä liittymiselle.
Hämmentävää oli, että hän kykeni antamaan runsaasti syitä, miksi liittyminen on hyväksi Islannille. Talouselämä vahvistuisi EMUn kautta, ulkopoliittinen turvallisuus paranisi, arktisen alueen valvonta paranisi jne. Kysymykseeni, mitä EU saisi, vastaus pyöri uusiutuvan energian ja kalastuksen ympärillä. Mutta näiden suhteen entiset EU maat saavat saatavissa olevat edut jo nyt kauppasuhteiden kautta!
Haittoja maan liittymisestä on sen sijaan useita EUn näkökulmasta.
- EUn päätöksenteko hidastuu entisestään uuden maan tullessa sisään.
- Maasta tulee todennäköisesti nettosaaja kalastustukien takia. Lähettilään mukaan maa ei ole muuten laskenut, tuleeko siitä nettomaksaja vai -saaja! Tämä rasittaa EUn taloutta.
- Uusi kieli aiheuttaa lisää hallintotyötä käännösten kautta.
- Nopeutettujen neuvottelujen jälkeen maasta tulee todennäköisesti ennakkotapaus muille halukkaille maille, kuten Turkille, Ukrainalle, Serbialle jne. Patoportit voivat aueta hallitsemattomasti.
Toki Suomen kannalta hyötyjä on: uusi pohjoismainen demokratia siirtää EUn painopistettä maantieteelliseen pohjoiseen hyvinvointiajatteluun pohjautuvalle demokraattiselle ajatusmallille. Pohjoisen Jäämeren liittäminen EUn talousalueeseen ja hyödyntäminen voi parantaa myös Suomen tilannetta.
Nopealle neuvoteluaikataululle on syynsä. Islannin väestö ei ole EUn kannalla pitkään. Nykyinen taloudellinen romahdus on antanut syyn liittyä, mutta kun talous paranee, mieliala tulee vaihtumaan. Mahdollisuusikkuna on nyt, tai ei koskaan...
.