Tapahtumakuvaus
Juoksijatuttuni saapui juoksun jälkeen majapaikkaan väsyneenä mutta tyytyväisenä. Käytyään suihkussa hän söi vähän ja joi nesteitä, jotka eivät kuitenkaan pysyneet sisällä, vaan hän oksensi ne pois. Keskusteltuamme pienen tovin, päätimme viedä hänet takaisin parin korttelin päässä olleelle maalialueelle, jossa toivoimme löytävämme kilpailun ensiapuhenkilöstöä. Saimmekin hänet saatettua ensiaputelttaan, jossa varustusta oltiin jo purkamassa. Hoitovalmius oli tästä johtuen alhainen eikä lääkäriä enää löytynyt .
Hoitajat ottivat verisokerinäytteen, sykkeen ja verenpaineen. Nestettäkin he antoivat juotavaksi, mutta kaikki tuli samantien ylös. Lopulta tilannetta johtava hoitaja kertoi, että tilanne on kunnossa!? Hän kertoi, että meidän pitäisi mennä takaisin majoitukseen ja juottaa potilaalle mustaa teetä sokerin ja suolan kanssa. Jos tilanne pahenisi, meidän tulisi viedä potilas sairaalaan.
Kävin Prinsessan kanssa nopean neuvonpidon ja ilmoitimme, ettemme lähde pois... Ymmärsimme, että majoituksesta joutuisimme lähtemään sairaaalaan joka tapauksessa. Vaikeaa on tietysti kertoa sairaanhoitohenkilöstölle, mitä heidän pitäisi tehdä, mutta kysyin, josko potilaalle voisi antaa suonensisäisiä nesteitä. Tähän ei ollut mahdollisuutta, joten kysyin voisiko potilaan siirtää sairaalaan saman tien. Onhan heillä tuo ambulanssikin tuossa vieressä...! Näin sitten tapahtuimin, joskin he tilasivat toisen ajoneuvon käyttöömme
Miellyttävän saksalaisen ambulanssimatkan jälkeen meidät otettiin vastaan Bundeswehrkrankenhaus:iin eli liittovaltion armeijan sotilassairaalaan. Pienen odotttelun jälkeen alkoi tapahtumaan: potilas otettiin sisään hoitohuoneeseen, kyynärtaipeeseen laitettiin ns. tippa, verinäytteitä otettiin ja tietoja kerättiin. Erittäin ystävällinen ambulanssiväki toivotteli hyvät voinnit ja poistui paikalta.
Varsinainen lääkäri tuli käymään kuitenkin vasta parin tunnin kuluttua. Hänellä ei ollut tarkkaa käsitystä tapahtumista, joten jouduimme antamaan jälleen kerran pohjatietoja. Hän jopa luuli, että potilas oli saanut nesteitä jo kilpailupaikalla ja oli hyvin hämmästynyt, kun näin ei ollut tapahtunut. Tämän kuultuaan hän vaihtoi nestepussin enemmän elektrolyyttejä sisältävään.
Yön aikana otetut verinäytteet kertoivat, että suola-arvot eivät nouse normaaleiksi. Kalium ja natrium- arvot pysyivät vaarallisen alhaalla, josta johtuen sairaalaan hälyytettiin erikoislääkäri. Hän päätti ottaa potilaan sisälle ainakin yön ajaksi. Kellon kulkiessa yhtätoista minä lähdin Prinsessan kanssa taksilla takaisin vuokra-asuunnollemme yötä viettämään.
Aamulla luovutimme asunnon avaimet pois, ja palasimme sairaalaan. Tilanne oli huomattavasti parempi. Potilas oli kovasti hyvässä kunnossa ja lääkäri tyytyväinen. Hän kertoi, että luultavasti hän voi päästää potilaan lähtemään iltapäivällä, jos laboratorionäytteet olisivat normaalit.
Lääkärinkäynti huonessa oli muutenkin mukava. Kyseessä oli siis sotilassairaala, joten kierroksella lääkärin hovina oli uniformupukuinen konkkaronkka. Epoletteja oli enemmän kuin Libyan johtajan syntymäpäivillä... Mutta kaikki olivat ammattitaitoisia, ystävällisiä ja tehokkaita.
Lopputulema oli hyvä. Pääsimme kaikki lähtemään Saksasta maanantain kuluessa, kaikki eivät tosin alkuperäisillä lennoillaan. Jaa, kaikki eivät edes tulleen maahankaan alkuperäisillä lennoillaan, koska jotkut unohtivat passinsa kotiin lentokentälle mennessään... :)
Oppia:
- ota matkavakuutus, joka korvaa lentojen siirrot tms.
- hanki EU- alueen yhteinen sairausvakuutuskortti, sellaine sininen. EU- kansalaisena potilas sai hyvin hoidon Saksassa, mutta he kaipalivat EUn yleistä korttia, Suomen sairausvakuutuskortti ei kelvannut
- varmista, että lähtiessäsi passisi on mukana
Keräsin hieman lisätietoja medikaalisesta tapahtumasta. Kyseessä oli ilmeisesti hyponatremia ja hypokalimia.
Yli 5 tunnin maratonsuorituksen aikana kohdehenkilö joi vain vettä ja nautti suolatabletteja. Runsaan juomisen takia elimistöön kertyi ilmeisesti liikaa vettä, joka aiheutti suolojen suhteellisen laskun veren plasmassa. Natrium on merkittävin ekstrasellulaarinen elektrolyytti ja tärkein osmoottisesti aktiivinen kationi. Suomeksi: natrium vaikuttaa solujen väliseen toimintaan ja osmoosiin.
Suola-arvojen mennessä elimistön vaatimien kynnysarvojen ulkopuolelle, solujen välinen osmoosi ei toimi oikein. Lisäksi hermotus häiriintyy ja lihakset voivat kouristella.
Kun ns. maratonnin muurin kohdalla (noin 32 km) lihakset väsyvät lopullisesti, keskushermosto käskyttää munuaisia vähentämään veden poistamista elimistöstä pitääkseen verentilavuuden riittävän korkeana. Hikoilun kautta suoloja poistuu, jolloin veren suola-arvot laskevat. Koska elimistö voi reagoida lisäämällä antidiureettisten hormonien tuotantoa, munuaiset poistavat vettä yhä hitaammin. Aivojen turpoaminen on yksi vakavasti otettava seuraus nesteen kertyessä aivokudokseen. Pahimmassa tapauksessa tilanne jatkuu kouristelun kautta koomaan ja kuolemaan.
Oireet muistuttavat kuivumista: päänsärkyä, pahoinvointia, oksentelua, sekavuutta. Leposyke ja verenpaine ovat kuitenkin erilaiset kuin kuivumisessa, mutta diagnoosin teko ei ole yksinkertaista. Jos hoito pyritään tekemään samoin kuin hypernatermiassa, tilanne tietenkin huononee. Verikokeet ovat yksi keino päästä kiinni todelliseen syyhyn.
Suomessa juostavissa maratoneissa juomapaikat ovat suhteellisen harvassa, 3-5 km välein, mutta suuressa maailmassa niitä voi olla paljon tiheämässä. Silloin muuten hyvä ohje ottaa nestettä jokaisella juomapaikalla voi olla haitallinen, etenkin jos on varmuuden vuoksi juonut reilusti ennen lähtöä.
Naismaratonjuoksijat, jotka käyttävät yli 4 tuntia matkaan, ovat erityisessä vaarassa. Toisinaan väsymys tulkitaan nestehukaksi, vaikka kyseessä on nimenomaan liiallinen nesteiden juonti suhteessa saatuihin suoloihin! Urheilujuomastakaan ei saa kuin yhden gramman suolaa vajaasta kolmesta litrasta.
Menemättä lääketieteen alueelle tämän enempää, muutama käytännön ohje juoksijoille:
- lisää suolojen saantia ennen juoksua. Juoksun aikana suolojen korvaaminen on lähes mahdotonta
- rajoita juoman määrä suorituksen aikana. 5 - 8 dl per tunti on yleisesti turvallinen määrä
- huolehdi hiilihydraattien saannista, jotta lihakset kestävät rasitusta mahdollisimman pitkään. 60 g/ tunti on hyvä nyrkkisääntö suorituksen aikana. Geelit, urheilujuoma, banaanit jne. ovat käypäisiä. Ennen suoritusta, tankkaa hiilihydraatteja muutaman päivän ajan!
- harjoittele riittävästi pitkillä lenkeillä, jotta keskushermosto tottuu rasitustasoon
Lisätietoja voi etsiä hakusanoilla hyponatermia, hypokalimia, hypokalsemia ja/ tai "electrolyte deficit high-salt bolus".