.
Opintojen jälkeinen elämä ja henkilökohtainen rahapolitiikka mietityttää.
Olen ollut kahden vuoden opintovapaani alkuosan aikuisopintorahalla. Kun opintorahakausi päättyi, olin neljä kuukautta LUTissa tutkimusapulaisena määräaikaisessa työsuhteessa. Viimeiset kaksi kuukautta, touko- ja kesäkuun 2010, olen saanut opintotukea.
Opintovapaani päättyy 18.8.2010, jota ennen työnantajani ei luonnollisesti maksa palkkaa. Taloudellisesti ongelmaksi jää LUTin valmistujaispäivän 30.6. ja 18.8. välinen aika. Millä elää ja ostaa ruokaa?
Soitin kaupungin sosiaalitoimeen ja tiedustelin mahdollisuutta saada asumistukea. Vartin keskustelun jälkeen virkailija totesi, että voin toki hakemuksen lähettää, mutta päätös tulee olemaan kielteinen. Avopuolison tulot kun asketaan nettotuloihin. Menoihin lasketaan peruselämiseen menevät laskennalliset 365 euroa (noin) per henkilö per kuukausi. Kahden hengen taloudessa tämä tekee noin 710 euroa/ kk. Lisäksi asunnon vastike, asuntolainan korkokulut, sähkö, vesi ym. hyväksytään. Jos susiparin toisen puoliskon nettotulot ylittävät edellämainitut kulut, tukea ei tule. Päättelimme, että näin tulisi kohdallani käymään. Prinsessa on siis elatusvelvollinen minua kohtaan. Mitähän hän saa vastineeksi kululleen? Vai onko kyseessä investointi?
Seuraava soittokohteeni oli Kelan opintoasioita hoitava yksikkö. Kerroin tilanteen: opiskelen kaksoistutkintoa, joista toisesta valmistun 30.6.2010. Toinen yliopisto, GSOM, ei saa aikaiseksi tutkintopaperia ennenkuin joskus myöhemmin. Olenko edelleen opiskelija ja oikeutettu opintotukeen? Eipä osannut viskaali vastata, vaan lupasi ottaa selvää palaten asiaan tulevalla viikolla.
Jos opintotukeakaan ei tule, viimeinen (?) pysäkki on Kelan yleinen asumistuki. Tuota en ryhdy vielä numerosta 020 692 201 selvittämään, koska he haluavat tietää, olenko opiskelija.
.