tiistai 31. maaliskuuta 2009

Märkäkorvat maailmalle

.
Vaihtoon?

Pietarista tuli viesti, jonka mukaan heille pitää lähettää 3.4.2009 mennessä kirje, jos haluaa lähteä vaihto-oppilaaksi syksyllä 2009. En nyt aivan ymmärrä, menevätkö hallintotasolla asiat ristiin, kun LUT pyysi täysin vastaavaa muutama aika sitten... Voihan toki sen saman kirjeen lähettää Pietariinkin, ei siinä mitään.

Pietarin viestissä oli kuitenkin merkittävä lisätieto: mihin yliopistoihin on mahdollista hakea. Nämä ovat:
  • Copenhagen Business School (Denmark) - yksi paikka
  • European Business School, International University Schloss Reichartshausen (Germany) - yksi paikka
  • Norwegian School of Economics and Business Administration, Bergen (Norway) - yksi paikka
  • RSM Erasmus University (The Netherlands) - yksi paikka
Jos nyt ymmärrän oikein, vain neljällä kurssilaisella on mahdollisuus lähteä vaihtoon. Hakemukseen pitää laittaa vähintään kaksi haluamaansa vaihtoehtoa. Kävin katsomassa tarjolla olevien yliopistojen sivuja, ja oma listani saattaisi näyttää seuraavalta:
  1. Tanska
  2. Alankomaat
  3. Norja
  4. Saksa
Asiaa pitää kuitenkin vielä vähän pohtia. Ja keskustella Prinsessan kanssa!

Kasvua

Kävin eilen haastattelemassa AAC Global Oy:n toimitusjohtajaa saadakseni materiaalia strategisen kasvun hallinnan kurssityölleni. Yrityksen tarina on enemmän kuin mielenkiintoinen! Ainakin pariin kertaan puulaaki on ollut konkurssin partaalla, mutta nyt se on yksi Suomen suurimmista palvelualan yrityksistä.

Muutama päivä menee muistiinpanojen puhtaaksikirjoittamiseen englanniksi. Sen jälkeen pitää tehdä hieman analyysia strategiasta, palauttaa työ tarkastettavaksi ao. yritykseen, jonka jälkeen voinkin tuupata työn professorille arvostelua varten.

Mukava kurssi!

Märkäkorva

Kävin tänään illalla LrKT:n uintiharjoituksissa, kuten tiistaisin on ollut tapana. Reilu kaksi kilometriä tuli taas kauhottua, välillä hitaammin ja välillä nopeammin. Vesi on mukava elementti, varsinkin kun sen ääreltä saattaa toisinaan löytää merenneitoja! Ainakin Singaporessa!

Isänmaan asialla

Mennyt viikonloppu meni taas kerran vapaaehtoistouhuissa isänmaan asialla. Kyllä reipas ulkoilmaelämä aina kotiolot voittaa. :=) Mikäs sen mukavampaa kuin olla kylmässä, ja tällä kertaa lisäksi märässä, metsässä vähällä yöunella!?

Pitää nostaa hattua niille sadoille, eli tuhansille, miehille ja naisille, jotka käyttävät vapaaehtoisesti lukuisia viikonloppujaan joka vuosi turvatakseen muiden kansalaisten yöunet.

Harrastus, jossa saa yhteiskuntaa palvellessaan liikuntaa, ulkoilmaa, erikoistunutta opetusta, paljon ystäviä, hyvää mieltä sekä pienen rahallisen korvauksen. Voisi kai sitä olla huonompiakin tapoja käyttää vapaa-aikaansa.
.

torstai 26. maaliskuuta 2009

Gradun ohjeistusta

.
Keskiviikkona 25.3. yliopistolla järjestettiin ensimmäinenMITIM- ryhmällemme suunnattu graduseminaari. Minna Martikainen, Sami Saarenketo ja Olli Kuivalainen kertoivat asiallisesti ja hyvin gradusta yleensä, sen tekemisestä, rakenteesta jne. Samalla meille annettiin aikataulua projektille:
  • 23.4.2009: graduden ohjaajat nimetään
  • toukokuun 3. tai 4. viikko: tutkimussuunnitelman esittely
  • syys-lokakuu: gradun seurantaseminaari Pietarissa
  • marras-joulukuu: gradun seurantaseminaari Lappeenrannassa
  • helmikuu 2010: gradun esittely Pietarissa ja samalla ns. pre-defence
  • huhtikuu 2010: gradun "defence" Pietarissa. Venäläisessä järjestelmässä gradutkin puolustetaan pienimuotoisessa väitöstilaisuudessa
Toukokuun loppuun mennessä pitää olla valmiina tutkimussuunnitelma, jonka rakenne on:
  • title
  • background
  • research problem
  • litterature review
  • theorethical framework
  • definitions
  • delimitations
  • reserach methodology
  • list of contents of the masters thesis
  • timetable
  • budget

Suunnitelma on 10- 15 sivua pitkä.

.

Etelä-Saimaan puolimarathon,kielipuolena

.
Toukokuun toisena päivänä järjestettävä Etelä-Saimaan puolimarathon on minulla ollut pitkään kalenteriin merkittynä, mutta mutta...

Samalla ja seuraavalla viikolla ei minulla oikein ole opintoja yliopistolla, joten saattaa sittenkin olla, jotta poistun Lappeenrannasta syrjäseudulle - Helsinkiin. Espoossa järjestetään sunnuntaina 3.5. Teboilin 1/2 marathon. Tuon voisi ottaa tilalle.

Pyydän lopuksi anteeksi kaikilta yhteisesti ja erikseen, että kuulun reliikkiryhmään. Siihen, joka pyrkii kirjoittamaan suomen kieltä siten, kuin sitä historialliseen aikaan rihvelitauluihin raapustettiin. Yhdyssanat yhdessä, isot kirjaimet kohdallaan ja jokunen välimerkkikin lauseiden välisssä. Tiedostan, että tämä ei ole enää maan tapa saati asiallista.. Erilaisilla keskustelupalstoilla näkee niin valtavan määrän huonoa suomea, että hirvittää. Mitä kielenopetukselle on kouluissa tapahtunut?
.

tiistai 24. maaliskuuta 2009

Kallis koulutus

.
Suomalainen ystäväni otti selvää, josko olisi mahdollista hakea seuraavaan MITIM- ohjelmaan Pietarin kautta. Vastaus oli:

" Thank you for your interest in MITIM program. First of all to begin with, all foreign citizens that apply on the program in Saint-Petersburg State University have to pay the tuition fee 165 000 rubles a year. "

Tärkeimmät asiat, eli hinta, ensin!

Vuodessa pitäisi maksaa opin saamisesta 165 000 ruplaa, kahdessa vuodessa siis 330 000 ruplaa! Vaikka rupla onkin tällä hetkellä heikko (1 € : 45,2155 ruplaa), tulisi hinnaksi 7 298,38 euroa. Plus asuminen, eläminen, kirjat, matkustaminen jne... Lisäksi tuntien Venäjän, hinta saattaa muuttua varoittamatta suuntaan a) tai b).

Taisi jäädä hakeminen siihen... :(
.

Historiaa tallennettuna

.
Siivosin kotona kaappeja ja vastaan tuli kaksi jälkikasvujen aikanaan tekemää isänpäivä"korttia". Pohdin kauan säästänkö ne vai heitänkö pois. Lopulta tein kompromissiratkaisun. Tallensin työt valokuvin ja videolle, jonka jälkeen siirsin itse työt paperikeräykseen.

Ensimmäinen on vanhemman pojan värikäs työ, jossa on liikkuva kieli.









Toinen on nuoremman pojan minimalistinen pää, jossa on kaksi liikkuvaa silmää.









Liikkuva kieli - blääh!


Liikkuvat silmät videona. Aika mukavat, vai?


.

Palautettuja ja tehtyjä töitä

.
Sain viikonlopun aikana tehtyä opintoihin liittyviä töitä. Tuntuu mukavalta saada konkreettisia asioita pois päiväjärjestyksestä:
  • rahoituksen analyysiessee on valmis ja luovutettu. Kiitos työparilleni!
  • kasvun strategisen hallinnan kuudesta artikkelista viisi on luettu ja kooste tehty
  • opiskelijavaihtohakemus on tehty ja jätetty
  • aikaisempien opintojen hyväksilukuhakemus on tehty ja jätetty
Vielä pitäisi tehdä mm:
  • kasvun strategisen hallinnan kurssin analyysiessee kohdeyrityksestä
  • aloittaa lukemaan logistiikan kurssin tenttiin. Luettavana on kaksi kirjaa, ainakin kolmen eri luennoitsijan kalvomuistiinpanot sekä kuusi artikkelia
  • sekalaisia venäjän tehtäviä
.

Julkimoita

.
Ilta-Sanomat julkaisi lauantaina 21.3.2009 Plus- liitteessään jutun suomalaisopiskelijoista Pietarin teatterikoulussa. Kainalojuttuna oli muutama sana teknologiajohtamisen opiskelijoista Karhusesta ja Raatikaisesta Pietarissa.

Jos joku ei ao. juttua nähnyt, minulla on se PDF- muotoisena tiedostona.
.

torstai 19. maaliskuuta 2009

Hitaasti edetään kehdossa

.
Supply chain managment- luento etenee niiiin hitaasti.

Jostain syystä tuntuu olevan niin, että tämän aiheen luennoitsijat eivät ole parhaita mahdollisia oppimisen tukijoita. Olemme nähneet kolme eri herraa, eikä suuria eroja ole ollut.

Yleisemminkin tällaiset usean luennoitsijan kurssit eivät toimi. Koordinointi opetusaiheiden ja -tavoitteiden välillä on heikkoa jos kohta olematonta. Aiheet ovat oppimisnäkökulmasta väärässä järjestyksessä eivätkä luennoitsijat tiedä, mitä edellinen on puuhastellut. Semminkin, että koordinointia yritettäisiin tehdä oppimistavoitetasolla. Tuntuu siltä, että kukaan ei ole pohtinut tärkeintä asiaa eli sitä, mitä meiden oppijoiden tulisi kurssin jälkeen ymmärtää, osata ja tehdä.

Lisäksi luennoitsijat tuntuvat puhuvan siitä, mikä heitä henkilökohtaisesti kiinnostaa, eikä siitä , mistä heitä on pyydetty puhumaan. "Luento on aiheesta B, mutta satun tietämään aiheesta A paljon, ja siitä ovat nämä kalvonikin...."

Näin toimii siis organisaatio, jonka pitäisi olla opetuksen ja oppimisen kehto...
.

Kesän vaelluksia

.
Supply chain management- luennolla käytän aikaani "väärin" ja pohdin tulevan kesän retkiä. Kolme erilaista ajatusta pyörivät mielessäni

Kävellen

Reppuselkävaellus Vätsärin erämaassa, esimerkiksi reitillä Nellim - Näätämö. Tähän voisi käyttää aikaa reilun viikon.

Oheinen kuva on lainattu www.luontoon.fi sivustolta. Alue on vesistöjen rikkomaa, mutta erämaan rauha pitäisi olla lähes rikkumaton. Alueelta pääsee livahtamaan myös Norjan puolelle, jos näin haluaa.

Paikalle pääsee julkisilla kulkuvälineillä. Juna Rovaniemelle, josta bussilla eteenpäin.

Tälle reissulle tarvittavat tavarat ovat kasassa. Ainoastaan teltan uusimista voisi harkita.

Pyörällä

Pyörävaellus ajaen Suomen pohjoispäästä mahdollisimman lähellä itärajaa Helsinkiin. Tähän pitäisi saada pyörää lainaksi, vaikkapa Prinsessalta... Oman pyörän rengaskoko ei riitä hiekkateille, joita reitiltä löytyy aivan varmasti.

Oheinen kuva on lainattu osoitteesta http://www.penan.net/vaellus/itaraja1.htm Oma reitti voisi olla molemmista päistä vähän pidempi.

Aikaa saattaisi mennä kolme viikkoa. Oheisen retken tekijällä meni matkaan 10 päivää.






Melonta

Melontavaellus Kolovedellä. Aikaa voi käyttää kaikkea mahdollista 3 päivän ja kahden viikon välillä. Oheiset kuvat on lainattu jälleen sivustolta www.luontoon.fi

Alueelta saa vuokrattua kanootteja ja kajakkeja meloineen ja liiveineen. Kanottiin tarvitsee pakkaustynnyrin, mutta muita erityistavaroita ei tarvitakaan.

Alueelta löytyy mm. Norppa-reitti, josta saa koottua mielenkiintoisia reittivaihtoehtoja.














Näistä kolmesta taidan ryhtyä ottamaan enemmäkin selvää. Onhan minulla koko kesä aikaa, toukokuusta elokuulle...!

keskiviikko 18. maaliskuuta 2009

Ilta-Sanomat

.
Kehoitan pitämään silmät auki tulevan viikonlopun Ilta-Sanomien Plus-liitteen osalta...
.

Kipuja

.
Kasvukipuja

Strategic management of growth- kurssi on varmaan yksi parhaista, mitä tähän mennessä olemme opiskelleet. Luennoitsija kykenee käsittelemään aihetta teoreettisten viitekehysten kautta niitä kriittisesti tarkastellen. Tämä akateeminen opetustapa vaatii kylläkin aivojen asettamisen toiseen asentoon. Nyt ei anneta "seitsemän kohdan listaa, miten johtajan pitää toimia", vaan annetaan raaka-aineita omille ajatusrakenteille.

Toivottavasti Pihkala jaksaa jatkaa yritystään aktivoida meidät puhumaan kurssin loppuun asti. Osalle oppijoista aiheiden käsittelytapa tuntuu aiheuttavan kasvukipuja, joka näkyy hiljaiselona luokassa. Tai poistumisena tilasta.

Venäjää

Venäjän tehtävien tekeminen ei ole helpointa mahdollista puuhaa, ainakaan minulle. Aloittaminen on tuskallista ja kipuilevaa, mutta joka kerta työn kulmasta kiinni saatuani oppiminen on mukavaa. Pitää jatkaa hetken kuluttua tämänpäivän tehtävien tekemistä. Tunnin alkuun on aikaa 1 tunti 15 min...

Uintia

Eilen illalla kävin LrKT:en uintiharjoituksissa. On edelleen hämmentävää, miten paljon vettä tulee juotua reilun tunnin aikan - altaasta. Suu on auki väärissä kohdissa ja jos sen saan huohotukseltani kiinni, vuotaa nenä.

Illan kohokohta oli onnistunut selkäuinnin volttikäännös. Synkin hetki puolestaan oli törmääminen radalla väärää linjaa uineen kilpauimarin kanssa. Päät kopsahtivat aika kipakasti yhteen... Auts. Sattui kipeästi.

Nasi

HS otsikoi aamulla 18.3.2009, jotta venäläinen natsimaisesti käyttäytyvä nuorisojärjestö Nasi (meikäläiset) on tulossa Suomeen osoittamaan mieltään Pelko muurin takana- seminaaria vastaan. Käytän tarkoituksella sanaa natsi, vaikka mikään Neuvostoliiton eli Venäjän tekemä ei mitenkään voi olla natsimaista...

Tilanne on ongelmallinen. Ryhmä tulee Virosta, joten se ei tarvinne viisumeita. Toisaalta kyseessä on puhtaasti venäläinen ja Venäjän hallituksen (epä)suorasti tukema ryhmä, joka pyrkii vaikuttamaan Suomen sisäisiin asioihin. Järjestö on käyttänyt useaan kertaan väkivaltaa Venäjällä ja Virossa, joten sen toimintamenetelmät ovat tuomittavia. Tällaisen järjestön ei pitäisi saada lupaa toimia Suomessa.

Pyrkimys on selkeästi provosoida. Jos joku taho kieltää heitä toimimasta tai käyttää edes legitiimiä väkivaltaa, saa Nasi ja Venäjä syyn syyttää Suomea epäasiallisesta kohtelusta, painostuksesta ja/ tai syrjinnästä. Toisaalta, jos heidän annetaan toimia, saavat he lisää uskallusta toimia Suomessa uudestaan.

Ryhmän kannalta tilanne on naurettava. He tulevat osoittamaan mieltään eurooppalaista sananvapautta vastaan, mutta voivat tehdä niin vain, koska Euroopassa on sanan- ja ilmaisuvapaus... :)

Tällaiset järjestöt saavat voimansa julkisuudesta. Parasta olisi vaieta asia kuoliaaksi. Jos ja kun media ei reagoi eikä järjestöä huomioida, se kuihtuu pois tai vaihtaa toimintamenetelmiä. Sen on pakko.

Samalla kun suomalaiset viranomaiset hidastaisivat omaa toimintaansa käyttäen byrokratiaa rajalla ja muissa paikoissa, missä Nasi ja suomalaiset viranomaiset kohtaavat, aina kun mahdollista, olisi keinovalikoima varsin hyvä.

Venäläiset uniformupukuiset väkivaltaiset nuoret mellastavat Suomessa? Venäläinen tapa käsitellä vastaava, mutta käänteinen, tilanne olisi käyttää mellakkapoliisia hajoittamaan ei-toivottu mielenosoitus ja pidättää johtajat väkivaltaisesti ...
.

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Unelmia...

.
Fillarimessuilla kävin kuuntelemassa Jukka Salmisen kertomuksen polkupyörämatkastaan Aasiassa, Australiassa, Euroopassa ja Afrikassa. Mies oli tien ja pyörän päällä 3 vuotta polkien noin 43 000 km.
Matkan sivusto löytyy osoitteesta http://www.pyorallamaailmanympari.com/

Toinen mieltä kiihdyttävä retki on parhaillaan käynnissä. Noin 20 hengen joukko hiihtää Virolahdelta Jäämerelle. Aikaa menee 32 hiihtopäivää, joiden kuluessa he hiihtävät 1800 kilometriä.
Hiihdon sivut ovat osoitteessa http://www.hhs-ski.net/hhs09/

Tällaiset matkat ja niiden kertomukset antavat polttoainetta omille unelmille. Mikä lienee seuraava oma matkani? Takana on viimevuosilta:
  • soolomoottoripyörämatka Singapore - Malesia - Thaimaa - Malesia - Singapore
  • moottoripyörämatka Helsinki- Arkangeli - Helsinki
  • soolomoottoripyörämatka Suomi - Baltian maat - Unkari - Kroatia - Sveitsi - Belgia - Suomi
  • soolovaellus Käsivarressa, 8 päivää
  • soolovaellus Sarekissa, 9 päivää
  • polkupyörämatka Helsinki - Tallinna - Saaremaa - Pärnu - Helsinki
  • polkupyörämatka (Helsinki) - Tarto - Riika - Pärnu - (Tallinna - Helsinki)
.

Syntymäpäivät!

.
Tänään on suuret juhlat. Onhan syntymäpäiväni - takana on 15 000 päivää!

Kiitos, kiitos!!
.

Lunta tupsautti vaan ei tupaan

.
Lunta pihalle (ei tupaan)

Lunta tupsahti yön aikana mukava määrä. Sääennuste varoitteli suuremmastakin kaaoksesta, mutta jos tuolla on nyt 3 sm uutta lunta, niin hyvä. Talvista ja mukavaa on.

Flash Gordon a la Queen

Sain kerättyä viikonlopun aikana lähes täydellisen Queen:in diskografisen kokoelman. Yhtye oli yksinkertaisesti loistavan lahjakas ja tuottelias. Tässä aamupalaa syödessäni kuuntelen "Flash Gordon"- levyä. Aihe on levyksi hervottoman viihteelliis-tieteellinen... "Flash, Flash Gordon - the saviour of the earth".

Marginaalia

Freddie Mercury:stä tulikin mieleeni eilinen HS uutinen, jonka mukaan Helsinki pyrkii muokkaamaan itsensä homoille ja lesboille mieluisaksi matkailukaupungiksi. Tämä on hyvä suunta. Turismiliiketoiminnan näkökulmasta nämä vähemmistöryhmät ovat haluttavan mielenkiintoisia. Lisäksi tällä kampanjalla muokataan ilmapiiriä hyväksyvään suuntaan ajatellen muitakin ahkeria, fiksuja ja työtätekeviä, eli rahaa ja myönteistä monimuotoisuutta, tuottavia marginaaliryhmiä kuten useimpia maahanmuuttajia kohtaan. Kaupungin, ja koko Suomen, pitäisi ottaa napakka asenne pyrkien valikoivaan turismiin ja maahanmuuttoon. Nykyinen lamakin antaa siihen syyn ja oikeutuksen.

Tentti

Eilen osallistuin kevään ensimmäiseen tenttiini. Aiheena kansainvälinen rahoitus. Kysymykset käsittelivät esimerkiksi:
  • maariskin hallintamenetelmiä
  • miten inflaatio, kaupparajoitukset, tulotaso ja/tai korkokanta vaikuttavat kahden maan väliseen valuuttakurssiin
  • miten iso-britannialainen yritys kokee Saksassa olevan tytäryrityksen toiminnan taloudellisesta näkökulmasta euron vahvistuessa/ heikentyessä
  • mikä vaikuttaa yrityksen rahan hintaan eli rahoituskustannuksiin
  • jne.
Kysymykset olivat hyvin pitkälle samoja kuin aikaisemmissa tenteissä. Kyllä minä tästä tentistä läpi menen. Luin sentään koko kirjan sekä kaikki annetut kalvot sekä monisteet. Arvosanaa on vaikeampi arvioida.

Kesä?

Olen katsellut mahdollisia kesäajan matkoja. Pienen pyöräreissun ja vaelluksen lisäksi ideavarastoon nousi myös melontaretki vaikkapa Koloveden maisemiin. Alueella on pari matkailuyrittäjää, joilta voi vuokrata kajakkeja ja kanootteja. Muut varusteet löytyvätkin kotoa. Hyvä perussivusto suunnitteluun on www.luontoon.fi

Messuilla

Viikonloppuna kävin hämmästelemässä fillari-, retki-, jne messuja. Eniten aikaa meni erilaisia maantiepyöriä katsellessa. Ne ovat aika kauniita... Valikoimaa ei kylläkään ollut kovin paljon, vaan lattiapinta-alan täyttivät erilaiset maastopyörät ja niiden sukulaiset. Muutama näytteilleasettaja sentään oli tuonut paikalle erilaisia erikoispyöriä, yhtenä Ikipyörä. Vierailusta ei tullut liian kallis, sillä ainoa ostos oli lounas. Liputkin saimme hankittua tutuista liikkeistä etukäteen ilmaiseksi. Kiitos vain, Tikkurilan Ajomies ja Urheiluareena. (maksamaton mainos...)

Kolarikorjausta

Tänään soittelen lappeenrantalaisiin kolarikorjaamoihin. Viimeviikolla kolarissa ollutta tuttavani autoa pitäisi ryhtyä korjaamaan. Minun on helpompi selvittää asiaa suomeksi kuin hänen venäjäksi, tai englanniksi.
.

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Kaunis keli

.
Kevät tekee kovasti tuloaan Lappeenrantaan.

Eilen keli oli ulkona aurinkoinen lämpitilan noustessa plussan puolelle. Huhtiniemen hiihtoladut kutsuivat hiihtämään, mutta eihän minulla reppanalla ole edes suksia.
.

Torstaita erilaisine asioineen

.
Torstaina 12.3.2009 sain viettää lähes vapaapäivää. Meillä ei ollut luentoja yliopistolla, joten saatoin keskittyä muihin asioihin.

Rahoitus

Aamupäivän luin rahoituksen tentin kalvoja. Sarjoja on noin 20, jokaisessa sarjassa noin 30 sivua. Yhteensä luettavia kalvopohjia on siis noin 600. Onneksi suurin osa niistä on nopeaa luettavaa ja enemmänkin kertausta.

Kasvun strateginen hallinta

Toinen aamupäivän asia oli lukea "Strategic management of growth"- kurssin kaksi ensimmäistä artikkelia ja tehdä niistä kooste seuraavalle luennolle. Tämä opetuskäytäntö on hyvä ja tehokas. Jos opiskelijoille annetaan artikkeleita luettavaksi, suurin osa jää lukematta tai ainakin oppimatta. Tämä johtaa siihen, että luennoilla on vaikea keskustella aiheesta arvoa lisäävästi. Pietarissa tietämyshallinnon luennoitsija käytti kontrollimenetelmänä tuntikokeita. Pihkala puolestaan käyttää vaatimusta yhden sivun artikkelikoosteista, jotka hän kerää ja arvostelee. Tämä toivottavasti johtaa parempaan valmistautumiseen.

Kolmas usein käytetty menetelmä on vaatia (satunnaisia) yksilöitä tai ryhmiä esittelemään artikkelin sisältö luennolla suullisesti.

Jakeluketjun ja keksintöjen hallinta

Iltapäivän aluksi osallistuin ryhmätyöskentelyyn. Aiheena oli kahden artikkelin koosteen tekeminen "Innovation and supply chain management"- kurssille. Samalla kuulin, että minun olisi pitänyt osallistua kolmen muunkin ryhmätyön tekemiseen...! Nämä ovat:
  1. Scenario development for “EU trade and investment opportunities in Russia 2015”
  2. Relationships Mapping for a business system
  3. Customer needs and offering functions with QFD
Nämä jäivät tekemättä...

Hieronta

Iltapäivällä kävin hierojalla. Yksinkertaisesti, hieronta on hyvä juttu! Selkä oli niin paljon parempi käsittelyn jälkeen. Samalla sain ohjeet vahvistaa lapaluiden lähentäjiä. Lihasvoima ei ole ilmeisesti täysin tasapainossa.

Häiriöitä

Karankokadun kiinteistössä on lähes viikottain häiriöitä. Alakerran kerhohuonetta voi vuokrata juhliin. Näiden juhlien tulee päättyä kello 24.00. Usein näin ei käy, vaan meno jatkuu aamuyölle. Toinen vaihtoehto on, että juhlat järjestetään yksittäisessä asunnossa.

Opiskelijaystäväni pyysi ottamaan selvää, miten pitää toimia järjestyshäiriöiden sattuessa. Hän oli soittanut hälyytyskeskukseen, mutta ilmeisesti poliisipartio ei ehtinyt käymään paikalla.

Soitin LOASille ja pyysin ohjeita. Perusajatus on, että ensimmäinen reagoija on talonvanhin. Valiettavasti hän ei vain vastaa puheluihin eikä tee töitään. Tämän jälkeen, jos häiriö tulee asunnosta, poliisi hoitaa tilanteen. Jos häiriö tulee kerhohuoneesta, yksityinen yritys Turvatiimi vastaa tilanteeseen. Valitettavasti yksittäisen asukkaan on vaikea tietää, mistä järjestyshäiriö johtuu. Lisäksi tietäen poliisin resurssitilanteen, partiot eivät tule paikalle läheskään aina.

Paras ratkaisu olisi, että LOAS tekee hälyytyssopimuksen Turvatiimin (tai jonkun muun turvayhtiön) kanssa. Näin asukas voisi tarvittaessa soittaa yhtiön hälyytyskeskukseen, ja vasteaika olisi toivottavasti lyhyempi.

Jatkan tilanteen selvittelyä.

Elokuva

Illan päätteeksi katselin Etulinjan edessä- elokuvan alkuperäisenä nimellä Framom främstä linjen. Vapaaehtoinen 61. Jääkärirykmentti (JR61) teki uskomattoman suorituksen Itä-Karjalassa ja Karjalankannaksella kulminoituen puolutusvoittoon Tienhaarassa.

Kiitos!
.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Yhtälöoppia

.
Aika normaali päivä, jos kohta matemaattinen.

Venättä

Aamulla oli venäjäntunti, jossa totesimme opettajan kanssa, etten pääse läpi kurssista ilman tenttiä. Minulta jää väliin noin 50% tunneista, sillä ne menevät päällekkäin muiden luentojen kanssa.

Yhtälöstä tulee hankala, sillä nämä kieliopinnot ovat pakollisia... Mitähän ihmettä tapahtuu, jos en pääse tentistäkään läpi?

Seminaari

Iltapäivällä oli liiketoimintaseminaari. Jutustelin parikymmentä minuuttia konsultaatioprojektikurssin tapahtumista ennenkaikkea suomalalsille yritysedustajille. Tosin heitä ei ollut paikalla kuin puolenkymmentä. Seminaarin jälkeen vähän seurustelua sidosryhmien edustajien kanssa naposteltavan kera.

Rahoitus

Illalla yritin lukea vähän rahoituksen kalvoja. Kurssikirjaa en saa ennen maanantaita, jolloin on tentti. Taas yhtälö, joka ei ratkea helposti.

Pitää varmaan aloittaa opiskelemaan "monimuuttujayhtälöiden ratkaisumenetelmät"- kurssilla.
.

Märkää kasvua Kolarissa

.
Kasvun paikka

Uuden kurssin, Strategic management of growth, aloitus on takana. Tuntuu olevan napakka ja aihetta tunteva luennoitsija tämä Pihkala, jos kohta tähtitiede ei taida olla vahvin alue. Herra puhui erilaisista yritysstrategioista ja niiden taakse kätkeytyvistä perusolettamuksista. Havainnollistaakseen sosiaalisesti konstruoiden maailmakuvan olemusta, hän käytti esimerkkinä tähtikuvioita. Valkotaululle ilmestyi epämuotoinen kuvio, jonka hän nimesi Big Dipper eli Otavaksi. Tosin piirretyssä muodossa kuvio ei ainakaan Suomessa ilmesty taivaalle missään vaiheessa vuotta... :)

Kurssilla saamme taas analysoida kohdeyritykstä, tällä kertaa kasvustrategian näkökulmasta. Luennoilla käsittelemme artikkeleita, joiden lukemisen jälkeen niistä pitää tehdä koosteraportteja emeritusprofessori Mauri Laukkasen tyyliin. Lisäksi kurssiin sisältyy tentti.

Uintia

Eilen uintiharjoitus oli jälleen kerran mukava. Rakenne oli seuraava:
  • 400 m lämmittelyä
  • 4 x 50 siten, että ensimmäiset 12,5 metriä maksimaalisena vetona. Sarjojen välissä 20" tauko
  • 8 x 50 m kevyesti
  • 4 x 50 m siten, että puolessavälissä kännöksen molemmin puolin maksimaalinen veto. 40" tauko sarjojen välissä
  • 4 x 50 m kevyesti
  • 4 x 50 m siten, että viimeiset 12,5 m maksimaalisena vetona, 30" tauot sarjojen välissä
  • 600 m jäähdyttely
  • ==============
  • Yhteensä 2200 m
Tällä kertaa tekniikkani sai huomiota jalkojen osalta. Polvi taipuu liikaa hidastaen vauhtia. Jalan pitää olla suorempana.

Kolari

Illan päätti kolaripaikan avustaminen. Olin jo nukkumassa, kun puhelin soi. Eräs ryhmämme venäläisistä oli joutunut pieneen auto-onnettomuuteen. Toinen osapuoli ei puhunut juurikaan englantia, joten he tarvitsivat tulkkausta ja käytännön ohjeita "mitenkäs nyt?". Kävin paikanpäällä selvittämässä tilannetta. Onneksi kaikki osapuolet olivat fyysisesti kunnossa. Vain muovia vääntyi.

tiistai 10. maaliskuuta 2009

Mankeli eli johtajan päätös

.
Luento ja johtajan päätös
Maanantaina jatkuivat Supply and innovation management-kurssin luennot uuden luennoitsijan johdolla. Aikaa oli varattu koko päivä, kello 0900 - 1600. Puoleen päivään mennessä tein tarpeelliset johtopäätökset ja siirryin lukemaan International financial management- kurssin tenttiaineistoa.

Koin ajankäytön olevan näin parempaa. Jos asia ei pääse Sengen oppivan organisaation tahi "miten käytät liimalappuja aivoriihen apuna"- tason yli, ei luento kovin paljon anna.

Oheinen kuva EI ole samalta luennolta. Kuvassa Martikainen takoo päähämme kansainvälisen rahoituksen (International financial management) saloja.

Perjantaihin mennessä pitää valmistella ryhmätyönä parin annetun artikkelin kooste kalvoesitykseksi. Tähän toki osallistun omalla työlläni.

Mankeli

Huomasin tänään aamulla, että pesutuvassammehan on mankeli! Olen nähnyt koneen mutten ole nähnyt sitä. Hakiessani puhtaat pyykit, mankeloin vuodevaatteeni. Jopas niistä tuli mukavansileitä! Tästä pitää ottaa tapa.

Tämä päivä

Tämän aamupäivän töitä ovat aamupalan (viiliä, ruisrieskaa, mehua, kahvia, kananmunaa) lopettelu, tenttiin lukua sekä yllämainittujen parin artikkelin luku. Iltapäivä menee luennolla, jonka jälkeen ilta kuluukin uimaharjoituksissa. Motorinen turhautuminen pitää mielen vekkulina.

Yliopisto

Viereinen kuva on yleisnäkymää yliopiston 2. vaiheen käytävältä. Rakennuksia on pykätty lisää vuosien kuluessa seitsemässä vaiheessa, joiden mukaan rakennukset on nimetty. Kauppatieteet majailevat 7. vaiheessa. Meidän luentojamme pidetään milloin missäkin, joten talo tulee pikkuhiljaa tutuksi.




Toinen kuva on yliopiston 1. vaiheen aulasta. Portaita pitkin pääsee muun muassa ruokalaan. Kuvan vasemmassa reunassa on Skinnarila-sali, joka on suurin yhtenäinen luentotila.

maanantai 9. maaliskuuta 2009

Quo vadis, maanpuolustus?

.
Puolustusvoimien ja maanpuolustuksen uudet järjestelyt

Suomen sotilaallisen puolustuksen järjestelyt ovat murroksessa. Julkisuudessa käydään jatkuvaa keskustelua sotilaallisesta liittoutumisesta, asevoimien miesmäärästä ja rahoituksesta budjettikeskustelun muodossa.

Taustalla on merkittäviä asioita, taloudellisia, poliittisia ja kansanterveydellisiä asioita.

Yleinen eurooppalainen suunta 2000 luvun alussa on ollut siirtyä pois asevelvollisuusarmeijoista ammattimaisiin ja kooltaan pienempiin asevoimiin. Tämä luo poliittista painetta Suomelle seurata mallia, varsinkin niiden politikkojen parissa, jotka näkevät Suomen olevan kykenemätön toteuttamaan omaa itsenäistä tarkoituksenmukaista linjaansa.

Toiseksi asemateriaalin hinta on noussut nopeammin kuin monen muun investointihyödykkeen hinta ja nopeammin kuin inflaatio. Tämä asettaa huomattavaa taloudellista rasitetta Puolustusvoimille hankkia riittävää määrää korvaavaa kalustoa vanhenevan kaluston sijalle. Nykyisen noin 350 000 miehen kenttäarmeijan varustaminen taistelukykyiseksi tulevina vuosinakin vaatii lisääntyviä taloudellisia resursseja, joihin ei taloudellisen laman aikana välttämättä katsota olevan varaa.

Asevelvollisuusikäisten miesten fyysinen kunto on laskenut. Paino on noussut ja maksimaalisen hapenottokyvyn taso on laskenut. Toisaalta liikkuvan sodankäynnin fyysinen vaatimus on noussut. Puolustusvoimat katsovat, että taistelukenttä asettaa seuraavat minimivaatimukset:
  • Erikoisjoukot: vo2max 55-60 ml/kg/min, Cooper yli 3000 metriä
  • Liikkuva taistelu: vo2max 50-55 ml/kg/min, Cooper 2800 metriä
  • Tukevat joukot: vo2max 45-50 ml/kg/min, Cooper 2600 metriä
Lisäksi vaaditaan hyvää lihastasapainoa, koordinaatiokykyä, oman kehonpainon ja tst-varustuksen hallintaa, hyviä maastossaliikkumistaitoja, ja henkistä kestävyyttä. Muun muassa näiden vaatimusten kovuuden takia vain noin 80% asevelvollisista suorittaa varusmiespalveluksen loppuun. On päädytty yhä enemmän valikoivaan asepalvelukseen.

Poliittisessa keskustelussa on myös nostettu esiin lähimaantieteellisen alueen turvallisuuskehitys sekä maailmanlaajuinen taloudellinen vakava tilanne. Koska lyhyella ajanjaksolla ajatellaan pohjois-Euroopan olevan rauhallinen ja rahaa tarvittavan taloudellisen elämän elvytykseen, on esitetty vaatimuksia puolustusbudjetin pienentämiseen ja kenttäarmeijan koon pienentämiseen.

Yleisen asevelvollisuuden on lisäksi katsottu rasittavan valtion toimintaa liikaa vaihtoehtoiskustannuksen takia. Palvelusta suorittavat ovat pois työmarkkinoiden käytöstä ja heidän opiskelunsa viivästyvät useilla kuukausilla.

Toisaalta yleisellä asevelvollisuudella on merkittäviä hyötyjä. Ensimmäisenä hyötynä on luonnollisesti mahdollisuus suureen sotilaalliseen voimaan suhteellisesti edullisella kustannuksella. Vaihtoehto, ei armeijaa, on valtiollisen turvallisuuden takia yksinkertaisesti liian riskialtis.

PVn erikoistehtäviin voidaan valita parhaat yksilöt hyvän siviilikoulutuksen saaneiden ollessa valintapopulaation joukossa. Samalla yleinen velvollisuus sitouttaa väestöä laajasti yhteisöön ja kurinalaisuuteen. Tämä antaa pohjaa rationaaliselle poliittiselle päätöksenteolle. Lisäksi asepalvelus antaa jatkoa koulussa annetulle terveys- ja liikuntakasvatukselle.

Ratkaisu dilemmaan

Eräs ratkaisu armeijan pienentämistarpeen ja yleisen palvelusvelvollisuuden väliseen ristiriitaan on se, että siirrettään merkittävä osa varusmiespalvelusta suorittavista siviiliorganisaatioon poliisitehtäviin.

Tällä ratkaisulla olisi useita hyviä puolia.

Ensinnäkin poliisitoimi saisi lisää työvoimaa liikenteenvalvontaan, valvontaan, lupakäsittelyihin ja muihin vastaaviin tehtäviin, jotka eivät vaadi taistelutehtävien tasoista fyysistä kuntoa.

Koska lähes koko ikäluokka edelleen koulutettaisiin edelleen ainakin pienikaliperisten aseiden käyttöön, valtakunnan asekykyinen miesvahvuus pysyisi suurena. Koska kuitenkin kenttäarmeijaan koulutettavien miesten määrä pienenisi, ei PVn tarvitsisi hankkia kalustoa ja välineistöä edes 350 000 miehelle. Kustannussäästöt olisivat merkittävät.

Järjestelyssä kuitenkin palvelusajan yhteiskuntaan sitouttava mekanismi säilyisi. Lisäksi kriisiaikana vartiointi- ja suojaustehtäviin löytyisi peruskoulutettua henkilöstöä heti, vaikka kaikista ei olisikaan taistelutehtäviin. Näin taistelevat joukot voivat keskittyä operatiivisiin tehtäviin.

Organisatöörisesti tilanne ei olisi uusi, sillä jo nyt osa varusmiehistä koulutetaan rajavartiostoissa eli sisäasiainministeriön alaisen yksikön alla.

Lisäksi haluttaessa voitaisiin kutsunnat ja palvelusvelvollisuus ulottaa naisiin ilman lukuisia nykyisiä ongelmia.

Jatkoa

Ajatus vaatii kehittämistä ja keskustelua. Idea on kuitenkin nyt esitetty ja käytettävissä.

(Kirjoitus on julkaistu alunperin helmikuussa, mutta julkaistu uudelleen maaliskuussa blogiteknisistä syistä)
.

Vapaaehtoistyötä

.
Istun aamupalalla yliopiston ruokalassa. Tarjolla on aamuisin puuroa, jolla päivä lähtee hyvin liikkeelle. Kuppia kahvia, jogurtti ja juustoleipä täydentävät kokonaisuuden.

Tulin syömään tänne, koska kämpän aamiaistarvikevarasto ammottaa tyhjyyttään. Tein viikonlopun yhteiskunnallista vapaaehtoistyötä enkä ehtinyt huolehtia ruokaostoksista ennen sunnuntai-iltaa.

Helsingin Sanomien pääkirjoitus 8.3.2009 oli otsikoitu "Vapaaehtoistyön arvo kasvaa työttömyyden lisääntyessä". Kirjoitus ottaa kantaa siihen, että vapaaehtoistyön lisääntyessä on pidettävä huolta siitä, että yhteiskunnan perusrakenteiden ja -palvelujen tuottamista ei jätetä ihmisten hyväntahtoisuuden ja vapaaehtoistyön varaan. Tämä on hyvä huomio. Säästöjä haettaessa jokainen tuotantorakenteen osa, jonka vapaaehtoiset ovat kyvykkäitä tekemään lähes ilmaiseksi, otetaan helposti käyttöön.

Omalla vapaaehtoistyön sektorillani tämä luo pohjaa vaarallisemmalle suunnalle - koko järjestelmän rakentamista vapaaehtoisuuden varaan. Yhteiskunnan elinedellytykset sekä yhteisöllisyyteen kasvaminen vaarantuisivat merkittävästi. Lisäksi suorat kokonaiskustannukset sekä ennenkaikkea vaihtoehtoiskustannus nousisi liian suureksi!

Annetaan vapaaehtoisille riittävästi mahdollisuuksia ja käytetään tätä kolmatta sektoria täydentämään yhteiskunnan tuottamia runkopalveluja. Mutta vain täydentämään.
.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Taas etenee!

.
Päivä alkaa olla jälleen takana. Oppia on tullut edelleen valuuttakurssien liikkeistä, keskuspankkien mahdollisuuksista vaikuttaa niihin jne.

Päivän eri tauoilla olen yrittänyt lukea supply chain management- kirjaa, joka onkin jo lähes puolessa välissä. Hieno asia on, että sain tänään kummankin aihealueen kurssikirjan kotiin UKsta. Pääsen tekemään lukemisen aikana muistiinpanoja eikä tarvitse huolehtia kirjojen palauttamisesta kirjastoon. Toinen ostamistani kirjoista on käytetty - entinen kirjaston kirja! Oletettavasti kuitenkin aika hyvässä kunnossa.

Muita kirjoja pitäisi tulla tällä tai ensi viikolla. On se sinäänsä hassua, että edelleen EUn alueella toisesta maasta tilaamalla saa saman standardituotteen 40% halvemmalla.

Ruokavalio on vakioitunut aika tavalla. Kämpillä lämmitän lähinnä valmiita laatikoita, syön hedelmiä, keitän puuroja ja täydennän ruoan leivällä + leikkeleillä. Parempilaatuista ruokaa ja ennenkaikkea salaatteja saan yliopistolla. Keittiöitä on kokonaista neljä, joten valinnanvaraa on riittävästi. Oheiset kuvat ovat yliopiston suurimmasta ruokalasta, jossa pääsääntöisesti syön.

Tapasin kirjastossa sattumalta reippaan tuotantotalouden opiskelijan, joka on laittanut vaihto-oppilasanomuksen päästäkseen Pietariin valtionyliopistoon! Annoin joitakin ajatuksia asumisesta ja opinnoista. Hyvän valinnan hän on tehnyt. Niin sitä pitää.

Yhdet risut pitää antaa Lappeenrannalle. Täkäläiset autoilijat eivät kunnioita suojateitä lainkaan! Vaikka työntäisi itsensä ja/ tai pyörän puoleen väliin kaistaa, autot puskevat väkisin suojatien yli! Mistähän moinen?
.

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Heikkoa on

.
Kuntoilun puolella menee heikosti.

Kävin juoksemassa testijuoksuna 7 km pyyhkäisyn Lappeenrannan Talvijuoksussa. Tulos oli masentava: 37:46. Luku ei sinäänsä ole huono tai hyvä, mutta kun se on lähes 2 minuuttia HITAAMPI kuin kuukausi sitten?!

Mitä ihmettä olen onnistunut tupeltamaan viimeiset 4 viikkoa? Laitanko juoksukengät saunan uuniin? Mutta eihän minulla ole edes saunaakaan... :(

Pirskutti.
.

Reaalista virtuaalia?

.
Hauskana välipalana suosittelen katsomaan videota http://www.youtube.com/watch?v=a14s1LcCUWs

Hyvä humoristinen näkemys virtuaalisen ja reaalimaailman raja-alueeseen.
.

Olen iloinen!

.
Eräs henkilö sanoi juoksuaiheisella keskustelupalstalla oivasti:
"Mutta silloin kun on normaalissa kunnossa, harvoin muistaa iloita siitä ettei just silloin oo tautia tai jalat muusina..Tämän iloitsemisen vois liittää osaks treeniohjelmaa silloin kun on terve :/"

Tänään en koe olevani taudissa eivätkä jalat ole muusina. Kun kerrankin kroppa on lähes terve (oikean käden keskisormen tyvinivel vielä äkkäilee, mutta se on pientä), pitää eritysesti mainita ja muistaa olla siitä iloinen! Juuri nyt!
.

Vaikea käynnistyä

.
Maaliskuun alku on lähtenyt nihkeästi liikkeelle. Pääsin maanantaina luennolle, mutta siihen päivän opintopuuhastelu sitten melkein jäikin. Tekemistä olisi, mutta en saa otettua itseäni niskasta kiinni ryhtyäkseni purkamaan oppimissumaa. Tänään on itselleni näytön paikka!

Rästissä ovat:
  1. liiketoimintaseminaarin esityskalvot (osin tehty)
  2. financial management analyysiraportti (oma osa lähes tehty)
  3. venäjän kotitehtävät
  4. supply management: kahden artikkelin (luettu) ja kahden kirjan lukeminen
  5. cross-cultural management essee (tehty)
  6. työharjoitteluraportin kirjoittaminen
  7. kurssien hyväksyttämisanomuksen täyttäminen
Lisäksi pitäisi valmistella hieman asioita tulevan viikonlopun KH:n tiimoilta (tehty).

Taidan nyt kuitenkin juoda tämän aamukahvin loppuun...

Loppuviikon aikataulun sotkee tämänpäiväsen rahoituksen luennon siirtyminen perjantaille. Olin ajatellut meneväni Helsinkiin jo torstaina, mutta pitää nyt katsoa. :/

Eilisen kohokohtia oli kaksi: kävin hierojalla sekä varasin pääsiäiselle matkan keski-Eurooppaan. Kiva lähteä syömään sisäelinmakkaroita mukavassa seurassa! :=)
.