perjantai 15. tammikuuta 2010

Kankea, kankeampi, venäläinen byrokratia

.
Jotenkin en jaksa olla edes ihmeissäni.

Aikaisemmin saadun tiedon perusteella luulin, että suomalaisten korkeakoulututkintoni tunnustaminen venäläisessä Opetusministeriössä olisi mennyt kerralla läpi. Vaan tieto olikin väärä.

LUTin hallintoväki ilmoitti pahoitellen, että venäjältä tulleissa papereissa lukee, että minun on todettu suorittaneen "sekundäärinen" tutkinto, joka ei olekaan edes alempi korkeakoulututkinto. Tämä siitä huolimatta, että olen saanut Suomessa Opetushallitukselta (OPH) tutkintojen rinnastuspäätöksen. Päätöksen mukaan suomalainen insinööritutkintoni ja australialainen MBA- tutkintoni yhdessä vastaavat alempaa korkeakoulututkintoa. Päätöksessä ei ole tarkennettu, mikä alempi korkeakoulututkinto on kyseessä.

Ilmeisesti Venäjällä on olemassa kahdenlaisia kandidaatintutkintoja eli ns. Bachelor- tutkintoja. Osa tulee yliopistoista, osa sen alapuolelta. Venäjän opetusministeriö ei ole ilmeisesti käsitellyt tai tunnustanut OPHn päätöstä lainkaan, vaan todennut kandidaatintutkintoni olevan ei-yliopistollinen tutkinto!

Kun vuonna 2008 olen hakenut Suomessa apostilleja, vein maistraattiin insinööritodistukseni sekä OPHn päätöksen. Kumpikin dokumentti oli suomenkielinen. Näille sain apostillen. Nämä kaikki on vuorostaan käännätettty Pietarissa Ecotranslation- yrityksessä venäjäksi ja käännökset ovat notaarin virallisiksi todistamia.

Nostrifikaatioprosessiin on Venäjällä Moskovaan (?) lähetetty:
- suomalaiset apostillet
- notaarin todistamat venäjänkieliset käännökset
- alkuperäinen insinööritutkintotodistukseni
- alkuperäinen lukiotodistukseni

Nostrifikaatioprosessista tullut venäjänkielinen päätös mainitsee kuitenkin vain insinööritutkintoni. Päätöksessä ei ole (ilmeisesti) mitään mainintaa OPHn paperista. Näin alempaa korkeakoulututkintoani ei ole huomioitu alkuunkaan.

Olen ollut yhteydessä LUTin hallintoon, koulutusohjelmamme johtajaan, ja OPHn Tutkintojen tunnustaminen ja kansainvälinen- osastoon. Seuraava vaihe luultavasti on, että:
  1. Opetushallituksen päätös täytyisi saada englanninkielisenä ja siitä tulisi selvästi käydä ilmi, että MBA + insinöörin tutkintoyhdessä rinnastetaan yliopistotason BBA tutkinnoksi
  2. Tämän jälkeen täytyisi hakea uusi apostille insinööritodistukseen, MBA todistukseen ja opetushallinnon päätökseen
Nämä kaikki tullaan luultavasti lähettämään uudestaan Venäjälle käännettäväksi, notarisoitavaksi, prosessoitavaksi, hämmästeltäväksi ja silputtavaksi.

Jos joku osaa tehdä byrokratiasta kömpelön ja kankean, niin venäläinen virkamies. Voi herranen aika sentään....!
.