sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Infokirje Tanskasta saapui!

.
CBSn lähettämä kirje löytyi. Se oli lähetetty 5.5.2009 Pietariin, jossa kirjettä oli haudottu hartaudella lähes kuukauden. Keskiviikkona 3.6.2009 sain LUTista sähköpostin, jossa kerrottiin kirjeen tulleen nyrkkipostissa heille.

Pyysin LUTin yhteyshenkilöä seuraavasti:

- otat opiskelijaksihyväksymiskirjeestä kopion
- viet alkuperäisen hyväksymiskirjeen kv- toimistoomme
- laitat ottamasi kopion alkuperäiseen CBS:n kirjekuoreen ja
- pistät koko paketin tulemaan minulle Helsinkiin,
niin vältymme edestakaiselta postitukselta.

Näin tapahtui, ja sain kuin sainkin 4.6. postin tuomana kirjeen itselleni. Sen sisältö oli:
  • saatekirje
  • hyväksymiskirje vaihto-oppilaaksi CBS:ään
  • CBS:n sähköpostijärjestelmän käyttäjätunnus ja salasana. Kaikki tästä eteeenpäin minulle tuleva tieto tulee vain ao. sähköpostiin.
  • tiedot oleskelulupahakemuksesta. Pohjoismaiden kansalaisten ei tarvitse hakea oleskelulupaa. Kuitenkin minun tulee ottaa mukaani "internordiske flyttepapirer" eli pohjoismainen osoitteenmuutosilmoitus. Tanskassa haen paikanpäällä maistraatista eli "Folkeregistret":istä henkilönumeron.
  • ST-1 eli oleskelulupahakemuskaavake, jota en tarvitse
  • vastauksia useinkysyttyihin kysymyksiin, eli UKK, erilaisten maksujen suorituksista
  • "A Copenhagen Survival Guide - Practical information for exchange and guest students"
Osoitteenmuutoksesta löysin seuraavaa tietoa (Mahdollisuuksien Pohjoismaat. 2007. Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto):

"Pohjoismaiden välillä liikkuvat Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelu- tai työlupaa toisessa Pohjoismaassa. Muuttotilanteissa pohjoismaalaisia sitoo kuitenkin pohjoismainen väestörekisterisopimus, jonka mukaan jokaisen Pohjoismaissa asuvan tulee olla väestörekisteröitynyt vain yhteen paikkaan Pohjoismaissa. Sopimuksen osapuolia ovat Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ja se kattaa myös Ahvenanmaan, Färsaaret ja Grönlannin.

Sääntöjen mukaan henkilön tulee ilmoittaa muutostaan uuden asuinmaansa rekisteriviranomaiselle ja todistaa henkilöllisyytensä esimerkiksi passilla, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai vastaavalla asiakirjalla. Kun muuttajan henkilötunnus tai henkilönumero on tiedossa, henkilötiedot siirtyvät sähköisesti lähtömaan rekisteriviranomaiselta tulomaan viranomaisille. Muuttajan tulee ilmoittaa muutosta ennen lähtöä myös lähtömaan väestörekisteröinnistä vastaavalle viranomaiselle.

Pohjoismaiden kansalaiset voivat oleskella Tanskassa korkeintaan puoli vuotta ilmoittamatta oleskelustaan asuinkuntansa väestörekisteriin (Folkeregistret). Mikäli oleskelu Tanskassa kestää yli kuusi kuukautta, muutosta on ilmoitettava uuden asuinkunnan väestörekisteriin. Samalla saat myös tanskalaisen henkilötunnuksen (CPR-nummer).

Suomessa keskusviranomaisena toimii Väestörekisterikeskus."

Samainen lähde muistuttaa vakuutuksista:

"Pohjoismaissa ei vaadita erillisiä yksityisiä vakuutuksia muiden Pohjoismaiden kansalaisille. Vaikka pohjoismainen sosiaaliturva on varsin kattava, kannattaa kuitenkin vakavasti harkita vapaaehtoisen matkustaja- ja tapaturmavakuutuksen ottamista, sillä opiskelijoiden terveydenhuolto ei välttämättä ole yhtä kattava ja halpa kuin omassa kotimaassasi. Oma irtain omaisuus kannattaa myös vakuuttaa, sillä useimmat kotivakuutukset kattavat myös ulkomailla mukana olevan henkilökohtaisen irtaimen omaisuuden. Kysy lisää vakuutusyhtiöltäsi ennen matkaan lähtöä.

Huomaa kuitenkin, että vakuutukset vaativat usein maan sosiaaliturvan piiriin kuulumista. Jos muutat virallisesti toiseen Pohjoismaahan, keskustele vakuutusmahdollisuuksista vakuutusyhtiösi kanssa."

Näillä päästään eteenpäin!
.