lauantai 19. joulukuuta 2009

Maailman suurin väittely...

.
Torstaina 17.12. osallistuin Tanskan yleisradion DRn ja BBC järjestämään väittelytilaisuuteen. Tapahtuma ei ollutkaan Bella Centerissä, vaan DR Byen:issä eli DRn pääpaikassa.

Tapahtuma oli jaettu kahteen osaan. Ensimmäisenä oli tunnin mittainen BBCn radiolähetys, jossa noin 500 paikalla ollutta nuorta ja nuorenmielistä väittelivät COP 15:sta ja ilmastoasioista. Taahtuma syötettiin reaaliaikaisena www.worldhaveyoursay.com sivustolle. Samalla väittely nauhoitettiin ja lähetettin "as live"- muodossa muutaman tunnin viipeellä BBC World Servicen kautta.

Itse väittely oli varsin naivi ja pysyi tasolla "onko ihminen ahne ja voimmeko muuttaa maailman ihmisten ajattelua?". Mielenkiintoisempaa oli seurata tilaisuuden järjestelyitä ja juontajan toimintaa. Osallistuin sentään itsekin keskusteluun ja esitin toiveen, että vaikka COP 15- kokouksessa ei saataisikaan yleissopimusta, EU asettaisi esimerkkinä itseään sitovat päästörajat. Ääneni on kaikunut ympäri maailmaa!

Voimakkaasti äänessä olivat kehittyvien maiden ihmiset, joiden ajatukset keskittyivät seuraaviin ydinkohtiin:
  • kehittyneiden maiden tulee kärsiä, koska kehittyvät maat ovat kärsineet aiemmin
  • nyt on kehittyneiden maiden aika saada saasteita, sillä kehittyvät maat ovat saaneet osansa maailman saasteista tähän asti
  • kehittyneiden maiden velvollisuus on maksaa kehittyvien maiden päästökustannukset
  • koska kehittyneet maat ovat saastuttaneet, niiden tulee lopettaa saastuttaminen. Mutta koska kehittyvät maat eivät ole vielä saastuttaneet, nyt on niiden vuoro saada saastuttaa
Ajatukset ovat löperöitä. Aivan kuin kaksi lasta olisivat leikkineet hiekkalaatikolla ja saaneet aikaiseksi upeat hiekkalinnat. Kuitenkin leikin aikana A olisi rikkonut Bn hiekkalinnan. Aikuinen tulee väliin ja esittää rauhoittumista. B sanoo, että "totta kai minä rauhoitun. Mutta sitä ennen minun täytyy saada rikkoa An hiekkalinna". Tärkeintä on kosto, eikä se, että sen jälkeen kummallakaan ei ole hiekkalinnaa...

Noin tunnin tauon jälkeen siirryimme suureen konserttisaliin, jossa nauhoitettiin varsinainen päättäjien väittely. Paikalle oli saatu Malediivien presidentti, Australian pääministeri, Etelä-Afrikan ympäristöministeri, Ruotsin pääministeri (joka on entinen EUn  ministerineuvoston puheenjohtaja), ja Meksikon presidentti. BBCn mukaan pyynnöstä huolimatta USA ja Kiinan kansantasavalta eivät lähettäneet paikalle edustajiaan.

Tilaisuudessa saatiin aikaiseksi varsin hyvä keskustelu, sillä Malediivien presidentti on varsin suorasanainen. Hän hyökkäsi sanallisesti mm. paikalla olleen G77 edustajan kimppuun. Ruotsin pääministeri puolestaan oli voimakkaasti erimieltä paikalla olleen Kiinan "epävirallisen" edustajan kanssa. Kiinalainen ei muutenkaan antanut hyvää kuvaa. Hän kehui maansa "päästörajoitetoimet" taivaisiin asti. Kun hänen kantaansa kyseenalaistetiin, hän siirtyi puhumaan Kiinan yhden maakunnan ihmisten lukumäärästä eli täysin eri asiasta. Ilmeisesti Kiinan esitys on tosiasiassa maan päästöjä kasvattava, vaikka sanamuoto antaa ymmärtää muuta.

Väittelyn johdantovideo on alla. Minäkin olen kuvassa selkeästi, tosin hyvin pienenä.



Mielenkiintoinen tilaisuus. Poliittinen päätöksenteko ja -prosessi kutkuttavat mieltäni...