tiistai 15. joulukuuta 2009

Pyörävarkaiden oppitunti, osa 1

.
Lumisateinen Kööpenhamina toivotti minut takaisin Tanskaan. Suuret märät hiutaleet kastelivat talvimaisemaa laskeutuessamme Kastrupin lentokentälle.

Kävin avauttamassa uuden pyöräni lukon kulman takana olevassa pyöräkaupassa. Yritin ensin hinkata lukkoa auki itse rautasahalla, mutta totesin välittömästi touhun mahdottomaksi. Terä ei edes yritä purra pintaan.

Pyöräkauppias touhusi hetken aikaa rälläkällä ja pyysi palkkioiksi 50 DKK. Pitkän jutustelun aikana pohdimme pyörävarkauksia ja niihin suhtautumista. Hän sanoi Tanskassa varastettavan vuosittain tuhansia pyöriä. Sen lisäksi kaduilla on tolkuton määrä hylättyjä pyöriä, joita kerätään vuosittain talteen hävitettäväksi. Varastettuja pyöriä liikkuun ja kiertää jatkuvasti.

Kun ihmettelin, miksei häntä kiinnosta onko minun pyöräni minun, hän totesi ettei ole poliisi. Mistä hän edes kykenisi ottamaan omistajasta selvää? Kerran hän sanoi soittaneensa poliisille, joka totesi ettei heitä(kään) kiinnosta. Poliisi kehoitti avaamaan pyydetyn lukon ja ansaitsemaan 50 DKK... Jos hän ei aukaisisi, seuraava kauppa tekisi kuitenkin niin ja häneltä jäisi rahat saamatta.

Kun normaalin pyöränlukon aukaisee, kuluu rälläkän laikasta noin 5 mm. Lukon saa myös auki laskemalla lukkopesään pullollisen nestekaasusytyttimen täyttökaasua ja lyömällä sopivalla ruuviavaimella vasaran kanssa lukkopesän sisälle. Kylmän haurastuttamat osat menevät rikki.

Hyvälaatuisissa U-lukoissa, kuten Kryptonite, on kahta eri metallia. Pinta on karkaistu, jottei saha pysty. Sisäosa on pehmeämpää metallia, jotta jäädyttämällä ei metallia saa hauraaksi. Rälläkällä menee noin 10 min ja laikka kuluu loppuun.

Abus valmistaa erittäin hyvälaatuista U- lukkoa, jonka kanssa menee kuulemma puolisen tuntia ja laikkoja kuluu 2-3!

Ihan nomaalien pyörien vanteitakin varastetaan renkaiden takia. Opiskelijat (vast.) köyhyyttään pöllivät ulko- ja sisärenkaat. Eipähän tarvitse ostaa kaupasta, jos oma rengas on puhjennut. Tästä syystä ei riitä, että pyörän lukitsee rungosta kiinteään esineeseen, vaan molemmat renkaat pitää lukita erikseen... On touhua, on.
.