keskiviikko 19. elokuuta 2009

Haasteita gradun kanssa mutta ei kaikkialla

.
Gradutapaamisia

Kävin tapaamassa erästä graduni kohdeyrityksen edustajaa. Tavoite oli saada luotua henkilökohtainen kontakti ja pohjustaa keväällä alkavia varsinaisia haastatteluita. Haasteita tulee...

Hän oli ilmeisen yllättynyt siitä, että olin a) vanhempi kuin hän ja b) paremmin pukeutunut. Tultuaan noin 1/2 tuntia myöhässä paikalle ja kerättyään itsensä hän pyrki ottamaan itselleen tapaamisessamme valta-aseman. Keinoja olivat tietojen panttaaminen, elekieli (jörndonnermainen istuskelu) ja hyökkäävä käytös.

Asenne oli, että hän tekee suuren palveluksen, jos käyttää aikaansa kanssani ja antaa tietoja käyttööni. Paitsi, että hän ei kuitenkaan aio kertoa mitään salaista.

Tämä on kaikki ymmärrettävää. Hänhän ei suoranaisesti hyödy mitään keskusteluista kanssani ja vaarana on aina, että yrityksen tiedot valuvat kilpailijoiden käsiin.

Työni seuraava vaihe tuleekin olemaan luottamuksen rakentaminen hänen, niinkuin muidenkin haastateltavien, kanssa. Minun pitää pystyä osoittamaan, että keskustelut avaavat mahdollisuuden analysoiden ja reflektoida yrityksen toimia! Koostetut tulokset antavat lisäksi mahdollisuuden oppia muiden kohdeyritysten kansainvälistymisvaiheista. Tämä materialisoituu tosin vain, jos yritykset luovuttavat jotain käyttööni. Pitää antaa saadakseen!

Tästä tulee mielenkiintoista!

Salassapitoa

Tiedotin keskiviikkona 19.8. aamulla graduni ohjaajalle, että graduni aineisto on salaista seuraavat kaksi vuotta alkaen 18.8.2009. Tämä tiedotusvelvollisuus oli yksi salassapitosopimuksessa mainituista asioista.

Tästä ei tietenkään tule mitään ongelmaa, koska professori Saarenketo on tuntee toimintatavat ja on noheva mies. Mutta sopimus on sopimus.

Samalla keskustelin Saarenkedon kanssa syksyn ja ensi kevään aikataulusta. Hyvältä näyttää; hänen kanssaan on helppo keskustella ja pohtia asioita.
.