torstai 18. joulukuuta 2008

Venäjän tenttikin on tehty - suorituksesta en osaa sanoa

.
Keskiviikkona teimme syksyn viimeisen tentin, venäjänkielen arvonnan. Koe oli ihan fiksusti rakennettu sisältäen kielioppia ja sanastoa. Tein sen minkä pystyin ja opettaja ratkaisee loput. Pääsen kyllä läpi - näin ainakin uskon.

Annoimme opettajalle kiitokseksi Finlandia- vodkapullon ja Fazerin suklaata. Tulemme näkemään hänet todennäköisesti vielä tammikuussa avantouintiretken yhteydessä, mutta varma on aina varmaa.

Lappeenrannan venäjänkielen opettaja - täältä tullaan!
.

keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Taloutta ja teknologiaa, kurssin arvosanoja + läpäisya

.
Taloushallinto

Saimme taloushallinnon ensimmäisen lopputentin tulokset. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, sain 27/30 pistettä.

Teknologiajohtaminen (tai oikeammin -hallinto)

Teknologiajohtamisen kurssin arvosana määräytyy kuulema seuraavasti:
  • välitentti: 20%
  • henkilokohtaiset tehtävät: 20%
  • lopputentti: 60%
Loppukokeeseen on luennoitsijan mukaan tulossa 60 kysymystä, vastausaikaa annetaan 90 - 240 minuuttia. Näistä kysymyksistä osa on monivalintakysymyksia, osa SQL- mallinnus/-koodaustehtaviä, osa jotain muita kysymystyyppejä.

Näiden lisäksi professori Torkkeli tulee lähettämään omat kysymyksensä. Tekemista tulee tentissä olemaan näillä näkymillä riittavasti...

Henkilökohtaisten tehtävien määrää on laskettu alkuperaisestä tehtavänannosta jonkin verran. Nyt Turban:in kirjasta tarvitseekin tehdä vain osa ns. minicase:ista. Kysyin tamänpäiväisellä (17.12.2008) luennolla, aikooko arvon luennoitsija palkita jotenkin niitä, jotka ovat jo tehneet kaikki alunperin annetut tehtavät? Ja katso, hän ilmoitti antavansa ylimääräiset 15% tällaisille henkilöille.

Jos olen nyt tulkinnut oikein, kurssista läpipääsyyn tarvitaan yhteensä 50%. Minulla on jo välitentistä noin 20%, tehtävistä 20% + ylimääräiset 15%. Kurssi on suoritettu!! Kun käyn vielä lopputentissä arpomassa kysymyksiin vastauksia, saan pelkastään arvosanaa korottavia pisteitä. Stressi poistui tämän kurssin osalta juuri nyt... :)
.

tiistai 16. joulukuuta 2008

Tutkimusseminaari ja gradu

.
Istumme parhaillamme tutkimusseminaarissa. Dekaani (?) kertoo monisanaisesti, miten gradun tekemisen hallintoasiat tapahtuvat SpbGUssa (Saint Petersburg state university). Alla muistiinpanoja.

Gradutyölle tullaan asettamaan kaksi ohjaajaa, toinen GSOMista ja toinen LUTista. Meille LUTtilaiselle ensimmäinen ja tärkeämpi ohjaaja tulee Suomesta. GSOMin asettama ohjaaja on tukena, apuna ja työn parantajana (?).

Jokaisella GSOM:in professorilla on 3-5 työtä ohjattavanaan. Täkäläinen laitos pyrkii välttämään professorien liiallista kuormittamista.

Jos opiskelijalla ei ole antaa aihetta juuri nyt, siitä huolimatta ohjaaja nimetään nyt.

Gradun tulee keskittyä opiskeluohjelman aiheeseen: kansainvälinen teknologia ja innovaatiojohtaminen. Mahdollinen aihe hyödyntää äskeisiä avainsanoja, mutta sen jälkeen lähes kaikki onkin mahdollista.

Jos graduaiheen haluaa vaihtaa, on se mahdollista. LUT vaihtaa tällöin oman ohjaajansa. Tämä pitää tehdä viimeistään kesäkuussa 2009. Tätä vaihtoa ei kuitenkaan suositella. Vuodenvaihteessa 2008-2009 käytössä on vain tietty määrä ohjaajiksi kelpaavia professoreja. Jos aiheen vaihto aiheuttaa ohjaajan vaihdon, voi olla että uudelle työlle ei löydy aihetta tuntevaa ohjaajaa. GSOM pyrkii siitä huolimatta järjestämään soveltuvan ohjaajan.

Jokainen GSOMín professori saa palkkaa 40 ohjaustunnista. Jos opiskelija ei saa tukea tai apua GSOMin ohjaajalta, tulee ottaa välittömästi yhteyttä GSOMin hallintoon.

Laitos tiedostaa, että gradun aihe varmentuu vasta, kun kaikki pakolliset kurssit on suoritettu. Näitä opiskellaan vielä kevät 2009.

LUTin opiskelijat saivat luvan ilmoittaa todellinen graduaihe kesäkuuhun 2009 mennessä.
.

maanantai 15. joulukuuta 2008

Ajatus päivälle

.
Hyvä eläminen on sitä, että unelmien päälle vedetään työhaalarit. Pasi Raatikainen
.

Tentti takana

.
Aamulla 15.12.2008 teimme taloushallinnon ensimmäisen lopputentin. 30 monivalintakysymystä 1,5 tunnissa. Onnistuin käyttämään koko ajan eikä ihan tahtonut riittääkkään. Ainakin aika kului rattoisasti.

Kyseisellä kurssilla minulla on jäänyt yksi syyskuussa pidetty tuntikoe tekemättä vatsataudin takia. Kävin kysymässä MITIM- päälliköltä, josko tentin voisi tehdä rästitenttinä. Vastaus oli epäkohtelias "ei". Minun olisi pitänyt tajuta mennä lääkäriin hakemaan todistus oksentamisesta ja huonosta olosta. Nyt ei voi tehdä mitään. "It is the rule...".

Oma vika - kai.
.

sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Berlinin maraton 2009

.
Se on nyt tehty. Olen ilmoittautunut ja maksanut vuoden 2009 Berlinin maratonin osallistumisen.

20.9.2009 kello 09.00 lähden tavoittelemaan 4 tunnin alitusta.

Kisan kotisivut ovat osoitteessa http://www.scc-events.com/events/berlin_marathon/2009/
.

Tavallisen rauhallinen sunnuntai

.
Sunnuntai 14.12.2008 on sujunut harvinaisen rauhallisesti. Suurin tapahtuma on ollut kaupassakäynti. Mysli, mehu ja rinkelit pääsivät loppumaan. Ostin samalla pullon:
  • kvas:sia (kotikaljan tyyppinen juoma)
  • lievästi käytettyä mehua, jonka nimeä en tullut katsoneeksi
  • venäläistä mineraalivettä. Tätä saavat Helsingissä hämmästellä ensi lauantaina :)
Muuten liikunta on rajoittunut sängyn ja pöydän välille. Olen lueskellut kurssikirjoja ja muistiinpanoja, selaillut juoksukirjallisuutta, katsonut Metsoloita ja torkahtanut hetkiseksi.

Lounaan kulinaristinen nautinto oli keitettyä tattaria, raejuustoa ja pala kurkkua.

Taisin sentään vaihtaa lakanat sänkyyn. Tällaista villiä opiskelijaelämää täällä vietetään...
.

lauantai 13. joulukuuta 2008

Gradu ja tutkimusseminaari

.
GSOM pitää meille tiistaina 16.12.2008 tutkimusseminaarin. Ennen tilaisuutta meidän tulee lähettää yhden sivun mittainen kooste graduaiheestamme. Seminaarissa meille (kai, ehkä tai luultavasti) tullaan osoittamaan gradutyölle paikallisen yliopiston ja laitoksen (GSOM) ohjaaja.

No niinpä, niin.

Lähetin menemään järjestäjille saman graduaiheen, jota käytin aikanaan hakiessani MITIM- ohjelmaan. Näin minimoin nyt tarvittavan työmäärän ja sain näennäisesti täytettyä seminaarin ennakkovaatimuksen.

Kuitenkin tiedän jo nyt, että en tule tekemään graduani ao. aiheesta. En tosin tiedä mistä aiheesta sen teen, joten on aivan sama mitä ilmoitan aiheekseni tässä vaiheessa. Muuttumaan se tulee kuitenkin.

Alkuperäinen aihe (ympäristöteknologialiiketoiminta Venäjällä) oli mielenkiintoinen, mutta olen ehtinyt keskustelemaan aiheesta jo parin sidosryhmätahon kanssa. Kummastakin on viestitetty, että tuolla alalla ei liiketoimintaa ole järkevä Venäjälle kehitellä. Työstä tulisi vain akateemisesti mielenkiintoinen, eikä muuta.

Todellisuudessa aihe tulee muotoutumaan keväällä 2009 Suomessa. Suomalainen ohjaaja on huomattavasti tärkeämmässä roolissa, joten paljon asiaan tulee vaikuttamaan se, minkälaisia professoreja Lappeenrannassa LUTilla tulee vastaan. Henkilökemialla on erinomaisen suuri merkitys työn onnistumiselle. Järkevää edellen on, että aihe istuu ohjaajan omiin tutkimusintresseihin.

Toinen asiaan vaikuttava taho on tietenkin työnantajani. Tiedän, että heillä on ajatuksia graduaiheekseni. Tarkempia keskusteluja en ole ehtinyt käymään, joten kaikki nyt muodostettava suunnittelu olisi vain sivistynyttä veikkailua.

Kolmas tekijä on rahoitus. Keväällä 2010 pitää edelleen elää jollain konstilla. Aikuiskoulutusrahakauteni kestää vain syksyyn 2009. Saadakseni leivän lisäksi raejuustoakin, pyrin toki löytämään aiheen, johon saan joltakin taholta rahoituksen. On luonnollista, että maksaja tulee vaikuttamaan gradun sisältöön ja aihevalintaan.

Joten summa summarum: ensiviikon seminaari on varmaan mielenkiintoinen ja tärkeä. Omalle osalleni kuitenkin hyöty jää vajavaiseksi.
.

Pitkä lenkki

.
Kävin juoksemassa lauantaina päivällä viikon pitkän lenkin. Hyvältä tuntui, vaikka lähteminen olikin vaikeaa.

Juoksin 60 minuuttia poispäin, jonka jälkeen käännyin paluumatkalle samaa reittiä takaisin. Vaihdoin paluumatkalle askellustyylin kannalta enemmän jalan keskiosalle. Vaikutus oli yllättävä! Normaalisti syke nousee lenkin loppua kohden. Nyt syke pysyi hyvin pitkälle samana, mutta paluumatka sujui 3,5 minuuttia nopeammin!

Tätä askellusta pitää testata edelleen. Ainoa huono puoli oli, että kummankin jalan jalkapohja kipeytyi hieman. Osin sukan aiheuttamasta hankauksesta, osin eri kohtaan tulevasta iskutuksesta.

Strategiset tiedot: 116 min, 18,2 km, ka. syke 148.
.

Rauhanturvaamista?

.
HSn verkkosivusto uutisoi 12.12.2008 seuraavasti: "Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukov tarjoaa Suomelle vanhojen neuvostoaseiden modernisointia Naton standardien mukaisiksi ja ehdottaa samalla yhteisiä rauhanturvaamisen harjoituksia."

Mitenköhän herra Serdjukv määrittelee rauhanturvaamisen? Jos muistan oikein, Venäjä lähetti Georgiaankin "rauhanturvaajia" Rokin solan läpi panssarijalkaväkidivisioonan kärjessä.

Yhteinen rauhanturvaharjoitus olisikin mukava juttu Suomelle. Venäläiset voisivat saapua yhteisiin harjoituksiin vaikka nyt ensialkuun pääkaupunkiseudulle. Näissä harjoituksissa venäläisten sotilaiden kansainvälinen kokemus lisääntyisi, samalla kun he oppisivat tuntemaan suomalaista kulttuuria. Toki harjoitusten yhteydessä järjestettäisiin myös yhteisiä karttaharjoituksia sekä maastontiedusteluja. Näin venäläisten rauhanturvaajien luonto- ja paikallistuntemuskin kasvaisi.

Harjoitusten jälkeen rauhaa rakastavat venäläiset joukot voisivat sitten jäädä paikoilleen puolustamaan Suomessa asuvien venäläisten oikeuksia. Samalla joukot olisivat valmiita torjumaan Suomeen kohdistuvaa erikseen nimeämätöntä "ulkopuolista" uhkaa (lue: NATO).

Mistäköhän venäläisestä strategian oppikirjasta tämä ehdotus on kaivettu? Tämä kuuluu sarjaan "Mainilan laukaukset". Niiden jälkeenhän fasistinen ja imperialistisesti toimiva laajentumishaluinen Suomi riistokapitalistiporvarihallituksen johdolla hyökkäsi rauhaa rakastavan Neuvostoliiton kimppuun. Agressio tuotti suunantonta mielipahaa punalipputelakoiden iskurityöläisille, jotka hiki piippalakissa takoivat vasaroillaan voittamattomia aseita hyökkäävien natsifasistilaumojen kukistamiseksi.
(ylläolevassa tekstissä on käytetty runkona www.hs.fi keskustelusivustolta nimimerkki "Karjalainen":sen ajatuksia)

Näistä ehdotuksista saisi sketsisarjan televisioon, jos ehdotukset eivät olisi niin vakavia.

Josko nyt pitäydytään tämän(kin) ehdotuksen ulkopuolella...

Radio Jerevan

• Meiltä kysytään:
Meillä on tapana, että sabotöörit karkoitetaan Siperiaan. Kuitenkin Siperia on sosialistinen paratiisi. Eikö olisi tarkoituksenmukaisempaa lähettää sabotöörit lännen kapitalistiseen helvettiin?
• Me vastaamme:
Periaatteessa kyllä. Siinä vain saattaisi olla se riski, että sabotööritoiminta yleistyisi tavattomasti.
.

Lueskelua, joululahjoja ja muuta mukavaa

.
Perjantai, 12.10.2008, on takana päin. Kovin ihmeitä ei ehtinyt tapahtumaan, sellaista normaalia touhuilua.

Aamulla kävin salilla tekemässä kestovoimaharjoitukset. Sarjojen painot nousevat pikkuhiljaa, vaikka siltä ei aina tuntuisikaan. Vertaillessani nykyisiä sarjojani kuukautta vanhojen harjoitusten muistiinpanoihin, parasta tuloskehitystä on hauiskäännössä ja dipissä. Tämä ei ole kovinkaan yllättävää, koska ylävartalon voimataso on minulla suhteellisesti huomattavasti matalampi kuin alavartalossa.

Elopainossakin tapahtuu muutosta... Kiloja on tullut muutamia lisää. Nyt olen hieman päälle 70 kg, kun parhaimpana viherpipertajä- ja pupunruoan syönnin aikoina olin 66 kg.

Päivällä yritin lueskella talouden tenttiin, mutta silmät tahtoivat painua kiinni. Jouduiin lopulta turvautumaan 30 min päivänokosiin, jotka virkistivätkin tilannetta huomattavasti.

Iltapäivällä jatkoin lukemista pienin askelin. Aikaa oli mukavasti, sillä jätin menemättä pakolliseen joulutilaisuuteen laitokselle. Kyseessä oli venäjänkielinen tapahtuma, jossa eri maiden opiskelijaedustajat esittelivät (kai) omia joulunviettotapojaan venäjäksi. Tilaisuus yritti olla yhtäaikaa hauska yhteistilaisuus, yli-kulttuurinen tapahtuma - ja pakollinen suoritus. Pakollisuus tuli todennäköisesti siitä, että viimeksi laitoksen yrittäessä järjestää vastaavantyyppistä tilaisuutta, paikalle oli ilmestynyt vain muutama hassu henkilö. Järjestävä seura otti siis työkalukseen vanhan hyvän diktatuurien käyttämän kansalaisten villitsemiskeinon. Pakotetaan kansanjoukot "spontaanisti" paikalle, ja pidetään palkan (keppi on venäjäksi "palka") uhalla iloisina.

Olisi helpompaa ja reilumpaa, jos pidettäisiin sosiaaliset yhteistilaisuudet reilusti erillään pakollisista opintosuorituksista. Koplaaminen herättää lähinnä närää ja huvittuneisuutta.

Illan päätteeksi kävin hankkimassa loput joululahjat ja venäjänkielisissä elokuvissa. Onneksi rainan juoni oli niin naivi, että jopa minä pysyin mukana. Lähes kaikki elokuvateatterit dubbaavat ulkomaiset elokuvat venäjäksi, ihan samoin kuin TV-asematkin tekevät. Tässä tapauksessa minulle ei tosin olisi ollut mitään hyötyä edes kuulla alkuperäispuhetta, koska se oli italiaksi :)
.

perjantai 12. joulukuuta 2008

Opiskelu, yksilö, koulutuksen tuottaja ja yhteiskunta, osa 1

.
Tämä artikkeli on ensimmäinen osa sarjassa, jossa tarkastelen opiskelua, yksilöä, koulutuspalvelujen tuottajia ja yhteiskuntaa rooleina, eri tasoilla ja dynaamisen verkoston solmuina.

Yhteiskunnan ja yksilön kohtaaminen tapahtuu usealla tasolla, joista yksi on työsuhde. Yksilö lähestyy työnantajaa sijoitusmielessä. Hänellä on tarjottavanaan ammattitaitoa, jota yritys tarvitsee. Työnantajalle antamalleen ajalle, eli sijoittamalleen osaamispääomalle, yksilö vaatii tuottoa. Tämä tuotto näyttäytyy palkkana, erilaisina etuina, mahdollisuutena päästä osalliseksi yhteisöstä jne. Yksinkertaistetussa mallissa yrityksellä ei ole syytä kouluttaa yksilöä. Jos yksilö itse haluaa nostaa kiinnostavuuttaan työsuhteiden vaihtomarkkinoilla, hän voi lisätä ammattitaitoaan omalla kustannuksellaan. Tällä hän voi korottaa sijoitukselleen vaatimaansa tuottoa, eli esim. palkkavaatimusta.

Yksilö hankkii koulutuksen toisilla vaihtomarkkinoilla, koulutusmarkkinoilla. Osaamispääomaa tuotetaan ammatillisessa koulutuksessa (AK). AK:si lasken tässä tapauksessa suomalaisessa kontekstissa ammattikoulut, ammatilliset oppilaitokset, AMKt ja yliopistot.

AKn tarjoajat eivät toimi maailmanlaajuisesti hyväntekeväisyysperiaatteella, vaan liiketoimintana. Ne vaativat tarjoamalleen palvelulle korvauksen liiketoimintasopimuksen mukaisesti. Joissain tapauksissa tämä korvaus on rahallinen. Toisissa tapauksissa yhteiskunta vaatii yksilön korvaavan koulutuksen osallistumalla yhteiskunnan ylläpitoon ja kehittämiseen ollessaan työelämässä.

Sopimus asettaa AK:lle tuottajan ja myyjän roolit. Yksilölle, opiskelijalle, tulevat ostajan ja kuluttajan roolit. Opiskelija on siis asiakas.

Yliopistotasolla tämä tarkoittaa, että myyjä tarjoaa koulutuspalveluja esimerkiksi tuottamalla kursseja, hankkimalla luennoitsijoita, tarjoamalla opinnäytteiden ohjauspalveluja, arvoimalla asiakkaiden osaamista, järjestämällä yhteisiä sosiaalisia tilaisuuksia ja myöntämällä tutkintoja.

Asiakas valitsee palvelutarjonnasta hänen haluamansa osat ja kuluttaa niitä. Kääntäen, asiakas ei osta ja kuluta palveluja, joita hän ei katso tarvitsevansa. Palveluja, joista hän ei koe olevan hyötyä sijoittaessaan ammattitaitoaan työmarkkinoille. Tai joita hän ei asiakkaana yksinkertaisesti halua.

Myyjä ei tuota palveluja hyvää hyvyyttään vaan liiketoimintana. Asiakas ei kuluta hyvää hyvyyttään tai säälistä, vaan vaihtosuhteen ostajana. Terveessä liiketoimintasuhteessa kumpikaan osapuoli ei sääli toistaan, vaan neuvottelee itselleen suurimman mahdollisen hyödyn.

Tämä malli selkeyttää yksilön ja AK rooleja. Se antaa mahdollisuuden valita järkeviä toimintatapoja erilaisissa reaalimaailman tilanteissa, asettaa rooliodotukset kohdalleen ja toimii valtasuhteen tarkastelun apuna.

Seuraavassa osassa tulen tarkastelemaan yksiön, koulutuksen tuottajan ja yhteiskunnan vaihtosuhdetta taloudellisesta näkökulmasta.
.

torstai 11. joulukuuta 2008

Lukiotodistukset

.
Vein lukiotodistukset GSOMin MITIM- toimistoon, pyynnöstä. Pitää muistaa pyydellä niitä takaisin viimeistään keväällä 2009.
.

Hoidettavia asioita hoidettuina

.
Torstai 11.12.2008 on sujunut huollon merkeissä. Luentoja ei ole tänään ollenkaan, joten olen kyennyt tekemään rästissä roikkuneita asioita.

Ensimmäiseksi nukuin aamulla pitkään, kello 08.45 asti. Näin sain perin edellisen yön velkoja maksettua poispäin.

Päivä on mennyt rattoisasti pyykkejä hoidellessa, ruokakaupassa käydessä, joululahjaostoksia tehdessä, rahaa automaatista nostaessa, tammikuun vuokraa maksaessa, puhelinlaskua hoidellessa jne.

Lounaan nautin erään kiinteistön pohjakerroksen kuppilassa. Marinoitua tomaatti-papusalaattia, peruna-sienimuhennosta, tomaattilihaa, teetä, luumumehua ja appelsiininkuorella maustettua känttyä.

Lähes kaikissa päivän touhissa on ollut omat pienet kommervenkkinsä:
  • Ruokatarvikkeiden ostoslistalla oli ruispuurohiutaleita ja tonnikalaa. Näitä ei saa lähikaupasta, joten kävin hakemassa niitä kävellen pienen matkan päästä ostoskeskukselta.
  • Joululahjojen etsiminen on ollut lähes täysipäiväistä työtä. Tänäänkin kävelin noin 3 tuntia kaupasta toiseen etsiessäni haluamiani tavaroita. Osin onnistuen, osin onnistumatta.
  • Kaksi kokeilemaani käteisautomaattia rajoittivat kumpikin nostomäärän 5 000 ruplaan. Edes laittamalla kortin toiseen kertaan en saanut enempää käteistä ulos per automaatti. Onneksi eri pankkien automaatteja on vierekkäin, joten pankkia vaihtamalla sain nostettua tarvitsemani summan.
  • Vuokranmaksu sujui asuntolan toimistolla venäjäksi! Kuulostaa hienolta tarkoittaen, että minä sönkötin kaikkia viittä osaamani sanaa peräkkäin ja täti yritti ymmärtää sanomaani. Pääsin kuitenkin eroon 5 400 ruplasta.
  • Puhelinliittymäni on ns. pre-paid tyyppinen. Joudun laittamaan liittymän tilille etukäteen rahaa, jota sitten kulutan soittamalla ja tekstiviestein pois. Arvon lisääminen tapahtuu automaateilla, joita on kaupoissa, metroasemilla yms. paikoissa. Kulmakaupan automaatti oli kuitenkin poissa käytöstä. Pitää etsiä toinen maksupaikka vaikkapa mennessäni illalla juoksemaan matolle vetoja ja spinning- tunnille.
Nyt lukemaan vähän taloushallintoa ja sitten pakkaamaan urheilutarvikkeet reppuun.

Jaa, pitääkin viedä ne todistukset laitokselle salille mennessä!

Päälle pitää laittaa riittävästi vaatteita. Vaikka pakkasta ei ole, ilma on kostean kolean harmaa.
.

keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Todistusten hinnanmuutoksia

.
Kävin hakemassa käännetyt, notaarilla vahvistetut ja sinetöidyt lukion todistuksen kopiot Ego Translationilta. Vein ne tänään 10.12.2008 laitoksella MITIM- ohjelman päällikölle (MITIM program manager). Eiväthän ne tietenkään riittäneet. Lisäksi tarvitaan alkuperäiset todistukset, jotka nekin lähetetään Moskovaan... Hyvästi, arvon paperit. Vien teidät huomenna tai perjantaina byrokratiaan hukattavaksi.

Egolla olivat tehneet työn hinnan kanssa laskuvirheen. Viedessäni paperit minulle ilmoitettiin hinnaksi 995 ruplaa, josta maksoin etumaksua 500 rbl. Mukaani sain (onneksi) lapun, jossa oli kirjattu kokonaishinta.

Hakiessani todistuskäännökset hinta oli noussut lähes 2000 ruplaan! Ilmoittivat, että he nyt vain laskivat hinnan aikaisemmin väärin. Johon minä rauhallisesti toteamaan, jotta entäs sitten? No kun he nyt tekivät virheen. Johon minä jotta niin te teitte. Miten se minuun liittyy? Kas kun minulla on tämä kuitti, jossa on hinta 995, jonka maksan. Mutta kun, valitteli tyttö, hän joutuu itse maksamaan erotuksen! No, totesin minä, sepäs ei ole minun ongelmani. En kai minä maksa hänen virheestään...?!

Lopputulemana oli, että maksoin yhteensä 1000 ruplaa ja jätin taakseni hyvin vihaisen naikkosen. Elämä on. He tekevät tätä voittoa tavoitellen. ja liiketoiminnassa on riskejä. Sopimukset ja hinnoittelu kannattaa tarkistaa ennen kaupan tekoa. Kyseessä ei ole mitään henkilökohtaista, ainoastaan puhdasta liiketoimintaa.

Rakkaat LUTin ihmiset. Olen juuri säästänyt teidän rahojanne 1000 ruplaa. Saanko ottaa LUTilla kahvilassa kupin kahvia piikkiinne pullan kera?
.

Voi näitä muutoksia muutosten perään

.
Elämässä olisi paljon enemmän aikaa työlle ja opiskelulle, jos muutosten aikaansaamiseen ja (ei-)hallintaan käytettäisiin vähemmän energiaa.

Managerial economics- kurssilla on pidetty syksyn mittaan pieniä tuntikokeita sekä välitentti. Alkuperäinen tarkoitus oli, että tämän lisäksi pidetään ainoastaan normaali lopputentti tammikuussa.

Jonkin aikaa sitten luennoitsija ilmoitti, että hän pitääkin lisäksi joulukuussa toisen "lopputentin", jonka vaikuttava osuus on 40% kokonaisarvosanasta. Siis tärkeämpi tentti kuin oikea lopputentti. Tentin hän ilmoitti olevan ns. "closed book", eli materiaaleja ei saa pitää mukana. Varsinaisen lopputentin hän pitäisi tammikuussa ns. "open book" tyyppisenä, eli kaikki mahdollinen materiaali on sallittu.

Jokin päivä sitten ryhmä opiskelijoita oli lähettänyt ao. luennoitsijalle sähköpostiviestin allekirjoituksella "MITIM students" eli "MITIM opiskelijat". Viestissään he pyysivät, että joulukuun tentti muutettaisiinkin "open book"- tyyppiseksi. "Kun muuta opiskeltavaa on niin paljon.", oli valituksen pääviesti. Viestin lähetti tosiasiassa vain (tuntematon) osa opiskelijoita, joten allekirjoitus oli kovasti harhaanjohtava.

Luennoitsija ilmoitti tämän viikon alussa omassa vastausviestissään että "muutos on täysin mahdoton, koska asiasta on jo sovittu hallinnon kanssa". Ainoastaan, jos kaikki opiskelijat allekirjoittavat muutospyynnön, sitä voidaan harkita. Ei muutoin.

Tänään 10.12.2008 kurssin luennolla muutama venäläisopiskelija aloitti aiheen käsittelyn valittamalla aktiivisesti opintotyön määrää. Joulukuun tentti pitäisi saada ehdottomasti "open book"- muotoon.

Minä pidin vastapuheenvuoron, jossa ehdotin tentin olevan meille aikaisemmin ilmoitetun tyyppinen, eli "closed book". Perustelujani ovat:
  • tenttiin on varsin vähän aikaa. Jos tentti muutetaan nyt loppumetreillä "open book"- tyyppiseksi, niitä, jotka ovat aloittaneet jo lukemisen vaativampaan "closed book"- tenttiin pro-aktiivisesti, rangaistaan. Tai paremminkin niitä, jotka ovat vatuloineet opintojen kertaamisen kanssa, palkitaan! Tenttiin on mahdollista tulla ja päästä siitä läpi avaamatta kirjaa kertaakaan ennen tenttiä.
  • luennoitsija itse on aikaisemmin ilmoittanut, että muutos on mahdollinen vain, jos kaikki sitä vaativat. Miten tällaiseen luennoitsijaan voi luottaa, kun hän vaihtaa mielipidettään kuin tuuliviiri muuttaen nyt tentin tyyppiä?
  • tenttien tarkoitus on tukea oppimista. Täkäläisellä "open book"- tyyppisellä tentillä ei tätä toiminnallisuutta ole. Asiaa ei opiskella ymmärtäen, koska ainoa tarvittava asia on löytää oikea vastaus mukana olevasta materiaalista.
  • muutos muutoksen perään vie kaikilta energiaa itse asialta, eli opiskelulta. Sopimalla asia alussa ja toteuttamalla suunnitelma saadaan paljon enemmän aikaan.
Tästä huolimatta luennoitsja ilmoitti, että tentti muutetaan "open book"- malliin. Tuuliviiri mikä tuuliviiri....

Kysyin, josko tenttiin saa tuoda kirjamateriaalin sähköisessä muodossa, eli tietokoneella? Kyllä kuulemma saa. Jatkoin kysymällä, että tiedostaako neiti sen, että samalla meille tarjoutuu mahdollisuus lähettää sähköposteja tentin aikana, chatata, etsiä vastauksia netistä, soittaa VoIP- puheluja jne? Samantien voimme tehdä niin, että yksi tekee tentin ja muut lähtevät kahville. Mitä hyötyä koko tentistä on?

Tätä hän ei ilmeisesti ollut ajatellut, sillä hän rupesi empimään (jälleen kerran) juuri tekemäänsä päätöstä. Ennenkuin hän ehti pyörtämään sanansa jälleen kerran, totesin, että johonkin sentään on muutosten raja pistettävä. Tehdään nyt sitten niin kuin hän sanoi, eli pidetään "open book"- tentti. Meni sitten syteen tai saveen.

Rasittavaa, että venäläiset opiskelijat jaksavat jatkuvasti hakea muutosta, vaihtoehtoa, helpotusta ja vatuloida niin, että työtä ei tarvitsisi tehdä eikä asioita oppia.

Olemmeko täällä arvosanoja vai oppimista varten?
.

Video

.
LUT, eli Lappeenrannan teknillinen yliopisto, markkinoi MITIM ohjelmaa tuleville mahdollisille opiskelijoille. Tätä tarkoitusta varten he ovat tehneet sivustolleen videofilmin, jossa haastatellaan muutamia nykyisiä opiskelijoita. Joku niistä saattaa olla lukijoillekin tuttu.

Filmi on osoitteessa http://www.lut.fi/fi/business/major/mitim/Sivut/Default.aspx. Sivun alalaidassa on linkki "Kurkkaa MITIMiä Pietarissa".
.

Haastattelu

.
Suomalaisen sanomalehden toimittaja kävi tekemässä haastattelun, kuten oli suunnitelmissa. Hän oli käynyt kuvaajansa kanssa sunnuntaina 7.12.2008 asuntolalla kuvaamassa toista haastateltavaa sekä asumisolojamme. Itse en päässyt paikalle Staraya Russa:n retken takia.

Olimme sopineet tapaavamme maanantaina 8.12.2008 iltapäivällä laitoksella. Ajatus oli ottaa joitakin kuvia yliopiston sisätiloissa, mutta laitoksen ala-aulan vartijat kieltäytyivät päästämästä toimittajaa ja kuvaajaa sisälle. Kuitenkin vartijat lupasivat ottaa selvää, josko lupa järjestyisi jonkin ajan kuluessa.

Saadakseen sentään jotain materiaalia, toimittaja pyysi meitä (minä ja suomalainen nuori opiskelijatar) tulemaan mukanaan sekä Nevan rannalle sekä läheiseen kahvilaan. Näissä kohteissa meitä kuvattiin ja jututettiin.

Varsinainen haastattelu oli strukturoimaton jutustelu kahvilan teekupin ja juustokakun äärellä. Juttelimme elämästä, opinnoista, tulevaisuudesta, asumista ja muista kenties mielenkiintoisista aiheista.

Saadakseen lisää kuvamateriaalia palasimme laitokselle vartijoiden pakeille. Vastaus oli valitettavasti jyrkkä ei. Vierailusta olisi pitänyt tiedottaa etukäteen ja pyytä lupa dekaanilta. Tämä tulos nyt kuitenkin vain innosti minua.... Marssin kansainväliseen toimistoon, josta jatkoimme yhdessä markkinointiosastolle. Olen antanut itselleni kerrottavan, että Venäjällä asioita voidaan hoitaa kahdella tavalla: raivokkaalla huutamisella tai järjettömällä kehumisella. Käytin hyväkseni jälkimmäista metodia kehuen laitosta, yliopistoa, opetusta jne. Lopputulos oli, että markkinointijohtaja (?) heltyi antamaan luvan!

Kuvaaja sai kuin saikin siis otettua kuvia meistä laitoksen tiloissa mukaanlukien venäjäntunnin jännittävän ympäristön.

Juttu tulee meille hyväksyttäväksi tämän vuoden kuluessa. Julkaisuajankohtaa en tiedä.
.

Asuntotilanne keväälle 2009

.
LOAS otti ja lähestyi minua jälleen asuntojen merkeissä. Heillä tuli tarjolle kalustettu 32 m^2 yksiö Karankokadulta. Minulle annettiin vastausaikaa kaksi päivää, otanko tarjotun lukaalin vastaan vai en. Myönteinen vastaus tuli antaa maksamalla 70 euron varausmaksu.

Pienen tuumailun jälkeen päätin otta tilaisuudesta vaarin. Asunnon perustiedot ovat:
  • Huoneistotyypit: Kalustettuja yksiöitä
  • Internetliittymä: LOAS:n Lnetliittymä, 100 Mbit/s
  • Sijainti: Kourulan kaupunginosassa, keskustaan n. 2 km, LTY:lle 4 km
  • Liikenneyhteydet: Bussipysäkit Helsingintien varressa, noin 100 m
  • Saunat: Asukassaunat kellarikerroksessa.
  • Hissi: Yksi hissi, jolle pääsee kaikista rakennuksista luhtikäytäviä pitkin
Valokuvista, sijaintikartasta ja pohjapiirroksesta päätellen valinta ei ole huonoin mahdollinen. Kalustus helpottaa muuttamista merkittävästi. Ainoastaan patja pitää viedä itse paikalle vuodevaatteiden jne. lisäksi.
.

maanantai 8. joulukuuta 2008

Lappeenrannan yksiöt

.
Loas lähetti tarkentavaa tietoa Lappeenrannan yksiöistä. Yksiöt ovat kalustamattomia, paitsi Karankokadulla on muutama kalustettu yksiö.

Pitää aloittaa pöydän, tuolin, ja sänkyviritelmän metsästys.
.

Staraya Russa

.
Laitoksemme GSOM (Graduate School of Management) oli järjestänyt opiskelijoilleen ilmaisen ekskursion Venäjän yhteen vanhemmista kaupungeista, Staraya Russa:an. Kun aikataulu sopi näppärästi kalenteriini, lähdin minäkin tarkastelemaan Venäjää uudesta kulmasta.

Kokoontuminen oli Primorskaya metroasemalla inhimilliseen kello 08.00 aikaa sunnuntaina. Unisia, virkeitä, puheliaita, hiljaisia ihmisenpoikia oli kerääntynyt paikalle kymmenkunta. Bussi oli varattu 40 hengelle, joten tilaa oli riittävästi.

Menomatka meni vieruskavereiden kanssa puhellessa ja maantietä katsellessa. Staraya Russa on lähes suoraan etelään Pietarista, ehkä hieman kaakkoon heilahtaen. Tie on kohtuullisen hyväkuntoinen nelikaistainen moottoriliikennetie. Jolla liikennettä tuntuu olevan. Varsinkin rekka-autoja on jonossa jatkuvasti, jonka lisäksi tienvarrella oli pysähtyneenä toinen mokoma.

Maisemana reitti on tylsä, mutta ankea. Koko matka on lättänää kuin Pohjanmaalla konsanaan. Pilvet roikkuivat alhaalla ja sumu peitti armeliaasti ränsistyneitä pikkukaupunkeja tien varrella. Pariin otteeseen matkaa virkisti sentään poliisin tarkastuspiste, joille meidätkin pysäytettiin. Toinen näytti olevan tilapäinen kulunvalvontapaikka, kun taas toinen oli kiinteä pömpeli. Pysähdykset eivät olleet kuitenkaan pitkiäkään. Kuskin juttuamisen jälkeen meidät päästettiin takaisin tien päälle. Juu, ja kerran pysäytimme vessakäyntiä varten moottorihotellin viereen. Oheinen kuva on edustavin kuvakulma, joka siitä paikasta löytyi.

Isomman lounaspysähdyksen pidimme Veliky Novgorod:issa. Kaupunki on 150 km Pietarista kaakkoon. Ajoaikaa Pietarista meni 3 tuntia!

Novgorod oli keskiajalla kaupunki ja sen alaisuuteen syntynyt Novgorodin valtio, ensin ruhtinaskunta, sitten vuodesta 1136 kauppatasavalta. Novgorodin alueella asui esi- ja varhaishistoriassa itämerensuomalaisia ryhmiä. Viikingeillä oli merkittävä rooli Novgorodin varhaishistoriassa. Vähitellen kaupunki kuitenkin ympäristöineen slaavilaistui kielellisesti ja kulttuurisesti. Siitä tuli myöhemmin yksi hansaliiton kaupan keskuksia. Novgorodia on pidetty yhtenä sydänkeskiaikaisen Euroopan kehittyneimmistä yhteiskunnista. (fi.wikipedia.org)

Kaupungissa on käsittääkseni upea vanha osa, jota emme kuitenkaan tällä matkalla nähneet. Pääsimme tarkastelemaan vain keskustan katuja.

Ruokala oli normaalin oloinen, jossa valikoimaa oli tiskissä neljän-viiden ruokalajin verran. Nutustin suolaista ja rasvaista pekonikeittoa tumman leivän kera. Särpimenä kuumaa vettä. Ruokakeskusteluna napoleonilainen oikeuskäsitys, rangaistuslaitoksen merkitys nyky-yhteiskunnassa ja moraali.

Staraya Russa on noin 50 000 asukkaan pikkukaupunki 100 km Novgorodista etelään. Asuinpaikka on perustettu 900 luvulla, jos kohta ensimmäiset kirjalliset viittaukset ovat vuodelta 1076. Kaupunki on palanut, tuhottu ja valloitettu lukuisia kertoja vain noustakseen aina uudestaan tuhkasta. Mm. ruotsalainen armeija suomalaisine sotilaineen on käynyt voitokkaasti taistelemassa alueella.

Merkittävin nähtävyys on kuitenkin nykyisin museona oleva Dostoyevskin kesätalo. Siellä hän kirjoitti novellit The possessed ja The brothers Karamazov. Itse kaupunki on mukana jälkimmäisessä novellissa nimellä Skotoprigonievsk. Kaupungista löytyy mm. ravintola, jonka yläkerrassa kirjassa syödään useita illallisia. Kirjailija luki paljon sanomalehtiä ja tarkkaili ympäristöään. Hänen otti ideansa ja juonensa kirjoihin todellisista tapahtumista! Näin ollen ei ole yllättävää, että asuinkaupunki päätyy kirjan sivuille. Museossa saimme venäjänkielisen opastetun kiertokävelyn.

Kävimme lisäksi ajelemassa kaupungilla pysähtyen muutaman kirkon luona. Oli mielenkiintoita havaita, että molemmat päivän kahdesta oppaasta keskittyivät lähes kokonaan kirkkojen historiaan sekä 2. maailmansodan natsi-fasistien (termi on täällä jatkuvasti ja jokaisessa ao. asiayhteydessä käytetty) tekemisiin. Erilaisia patrioottisia muistomerkkejä tuntuu olevan enemmän kuin maitokauppoja. Saksalaiset olivat alueella syksystä 1941 kevättalveen 1944. Yksi pysähdys oli myös mineraalipitoista vettä ja mutaa hyödyntävän parantolan luona.

Eniten omaa sydänalaani liikautti yksi kirkoista, joka oli rakennettu kaupungin läpi virtaavan joen mutkaan. Tätä vesiväylää ovat esi-isämme, viikinkien mukana, kulkeneet kauppareissuillaan mennessään Mustallemerelle. Saatoin kuvitella joenmutkan takaa lipuvaksi raskassoutuisen moniairoisen pohjoismaalaisen puuveneen soutulaulun säestämänä...

Paluumatka sujui hitaanvarmasti kuohuviinivetoisen laulun säestämänä. Tunnelma oli hilpeän iloinen loppuun asti. Sain ikuistettua videokameraani mm. (hyvinkin) moniäänisen Venäjän kansallislaulun.

Saldo: 11 tunnin matka, josta 2 tuntia perillä. Ehdottomasti ajankäytön väärti!
.

lauantai 6. joulukuuta 2008

Itsenäisyyspäivä 2008

.
Jääkärit

Jääkäriliike syntyi sortovuosina kiinnostuksen herättyä itsenäiseen Suomeen. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä 1914 Suomessa yleisesti toivottiin Venäjän tappiota. Ylioppilaspiireissä syntyi jääkäriliike, joka otti päämääräkseen Suomen irrottamisen Venäjästä. Kaiken kaikkiaan 1 895 vapaaehtoista aloitti jääkärikoulutuksen 1915–1918. Heistä 1 261 osallistui vapaussotaan, kaikki valkoisten puolella.

Vapaussota

Vapaussota käytiin Suomen senaatin, eli laillisen hallituksen, sekä kapinallisten, Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen, välillä 27. tammikuuta – 16. toukokuuta 1918. Neuvosto-Venäjä tuki punaisia ja Saksan keisarikunta avusti valkoisia, jotka saivat tukea myös ruotsalaisilta vapaaehtoisilta.

Pietarissa valtaa tavoitelleet V. I. Leninin johtamat bolševikit painostivat tuellaan ja vaatimuksillaan suomalaista työväenliikettä, punaisia, vallankumouksen toteuttamiseen.

Työväestön järjestyskaartien eli punakaartien aseistautuminen ja radikalisoituminen, erityisesti marraskuun 1917 suurlakon aikana, ruokki maassa pelkoa, uhkakuva-ajattelua ja poliittista väkivaltaa sekä muutti myös valtaryhmien sisäisiä valtasuhteita.

Vuonna 1917 lakkoliikkeet ratkesivat pääasiassa työntekijöiden eduksi. Kiistan lopputulos kohotti työväestön itsetuntoa ja uskoa joukkovoimaan mutta katkeroitti työnantajia taloudellisten menetysten ja lakkoihin liittyneiden levottomuuksien takia. Lisäksi työläiset olivat käyttäneet vaatimustensa tukena paikoin venäläisiä sotilaita.

Bolševikit myönsivät maalle itsenäisyyden joulukuussa 1917, mutta valtasivat menettämiään alueita myöhemmin takaisin kansallisuuspolitiikastaan huolimatta "avunpyyntötaktiikkaa" käyttäen. V. I. Lenin olisikin halunnut Suomen säilyvän entisen emämaan yhteydessä sotilas-, suurvalta- ja myös sisäpoliittisista syist. Leninillä oli varaa ja mahdollisuuskin esiintyä Suomen suunnalla aatteellisena kansojen itsemääräämisoikeutta kunnioittavana bolševikkina. Se ei estänyt neuvosto-Venäjää tukemasta Suomen punaista kaartia. Punaisten voitto olisi helpottanut bolševikkien epävarmaa asemaa.

Lopulta punakaartien ja venäläisten sotilaiden uhka siirsi valtiollisen päätösvallan maltilliselta enemmistöltä suoraa aseellista toimintaa kannattaville ja siihen koulutetuille miehille.

Sotilaallinen toiminta alkoi 17.–20. tammikuuta työväenkapinallisten tunkeuduttua Viipurissa paikallisen suojeluskunnan asevarastoon ja valkoisten saatua haltuunsa punaisten Mikkeliin suunnatun kiväärilähetyksen.

Suojeluskuntien johtoon kutsuttiin C.G.E. Mannerheim, ja ne julistettiin Suomen senaatin armeijaksi 25. tammikuuta 1918.

Punakaartit olivat vahvistumassa Leninin Pietarista lupaaman aselastin myötä 26.–27. tammikuuta. Punaisten puolella nostettiin punainen lyhty Helsingin työväentalon torniin vallankumouksen alkamisen merkiksi illalla 26. tammikuuta 1918. Suomen Punaisen kaartin joukot määrättiin liikekannalle 27. tammikuuta 1918 klo 23 lähtien.

Etelä-Pohjanmaalla suojeluskunnat alkoivat kenraali Mannerheimin 25. tammikuuta antamalla käskyllä riisua venäläisiä varuskuntia aseista 28. tammikuuta 1918 yöstä alkaen.

Vapaussota oli syttynyt.

Neuvosto-Venäjä tuki punaista Suomea asetoimituksin ja Neuvostohallitukselle uskollisilla joukko-osastoilla. V.I. Lenin totesi: "Me lähetämme suomalaisille aseita, mutta emme kelvottomaksi osoittautuneita joukko-osastoja", mutta Neuvostohallitus lähetti sotilasosastoja Pietarista Suomeen. Neuvosto-Venäjän hallitus ja sen joukot julistivat myös sodan Suomen vastavallankumouksellisille valkokaartilaisille.

7 000–10 000 venäläissotilasta oli eri tavoin aktiivisia vuoden 1918 sodassa. Heistä 1 000–4 000 sotilasta taisteli 100–1 000 miehen osastoina ajoittain eri puolilla rintamia. Helmikuun 1918 loppupuoliskolle asti joitakin venäläisiä upseereita toimi punakaartien sotatoimien johdossa: eversti M. Svetshikov Länsi-Suomessa ja I. Jeremejev Itä-Suomessa. Vapaussotaan osallistuneiden venäläissotilaiden määrä ja merkitys väheni Saksan ja Venäjän välisten sotatoimien alettua uudelleen. Joukot joko hajosivat tai niitä siirrettiin suojaamaan Pietaria, ja sen jälkeen neuvosto-Venäjän tuki punaisille oli valtaosin aseapua. Venäläisten sodan loppuun asti jatkunut sotilaallinen toiminta Karjalankannaksella tuki punaista kaartia, mutta sen päätarkoitus oli Pietarin puolustaminen.

Vapaussota päättyi, kun venäläiset sotilaat vetäytyivät 14.5.1918 Karjalankannaksella Inon linnoituksesta, jonka tuhotut tykkiasemat valkoiset miehittivät 15.5.1918. Suomen Punainen kaarti oli lyöty. Kenraali Mannerheim järjesti armeijansa kunniaksi suuren voitonparaatin Helsingissä 16.5.1918.
(teksti osin ja kuva lähteestä fi.wikipedia.org)

Hyvää itsenäisyyspäivää 2008!

.

perjantai 5. joulukuuta 2008

Lopputentit

.
Saimme tiedon lopputenttien aikataulusta, joka on hallittavissa. Päivämäärät ovat:

Название предмета (Class Name)

Дата

(Date)

Время

(Time)

Аудитория

(Class)

2.1

Технологический менеджмент (Technology Management)

11.01.2009

11.00

403

2.2

Кросс-культурный менеджмент и корпоративная социальная ответственность в информационную эру

(Croos-Cultural Managemet and CSR in the Information Age)

15.01.2009

11.00

311

2.3

Управление знаниями: теория и практика

(Knowledge Management as a Theory and Practice)

19.01.2009

11.00

403

2.4

Экономические аспекты управленческой деятельности

(Managerial Economics)

23.01.2009

10.00

311

2.5

Методы исследовательской деятельности (Qualitative and Quantitative Methods for Business Research)

27.01.2009

11.00

403



























Huomionarvoista on, että ensimmäinen tentti on sunnuntaina!
.

Asunto Lappeella

.
Olen aikanani laittanut hakemuksen LOASille eli Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiölle saadakseni asunnon 1.2.2009 alkaen.

Kävin kurkistamassa jonotustilanteen, ja hip-hei. Tilanne on 5.12. seuraava:
KohdeSijaHakijat
KATAJAKATU 81 9
KARANKOKATU 42 8
KORPIMETSÄNKATU 53 10
KORPISUONKATU 142 10
KAIVOSUONKATU 13 8

Ainakin tällä hetkellä minulla on siis asunto tiedossa! Kaiken lisäksi yksiö. Jii-haa!
.

Käännöksiä

.
Vein perjantaina 5.12. lukion päästötodistukseni ja ylioppilastodistukseni käännettäväksi Ego Translation:iin. Pyysin heitä tuottamaan kaksi kopiota ja vahvistuttamaan käännökset notaarilla. Hintaa tulee vähän alle 1000 ruplaa, josta jouduin maksamaan 500 ruplaa ennakkomaksua.

Luulen ja kuvittelen, että voi laskuttaa tästä(kin) LUT:ia. Meneväthän käännökset nostrifikaatioprosessiin.
.

Kehä 3:n konsultaatiota

.
Eräs suomalainen liiketoimintakonsultaatiota harrastava organisaatio otti minuun yhteyttä viime viikolla ja ehdotti yhteistyötä. Sovin käynnin kuluvalle perjantaille (5.12.2008) saadakseni lisätietoja.

Ao. taholla on rakenteilla erään teknologiasektorin pitempiaikainen kehityshanke, johon he tarvitsevat ulkopuolista apua. Keskustelimme mahdollisuuksista, jonka lopputuloksena he tarjosivat minulle konsultaatioprojektia hankkeen tukemiseksi.

Valitettavasti ajankohta on vähän heikko, sillä meillä teetetään paikallisen yliopiston lopputenttejä joulu-tammikuussa. Pitää tuumailla, miten asiaa voidaan hoitaa.

Hanke-esittely itsessään oli - mielenkiintoinen. Kaksi venäläistä henkilöä kertoi aiheesta. Ilman minkäälaista johdantoa, he menivät suoraan hankkeeseen vaihdellen sujuvasti nippelitiedoista kokonaiskuvaan, aivan pieniin yksityiskohtiin ja takaisin helikopterinäkökulmaan. Lopussa jouduin kysymään ihan peruskysymyksenä "hieno juttu, mutta miten tämä liittyy minuun?". Tilanne oli vähän sama, kuin jos tarkoituksena olisi puhua tiesuunnittelukonsultin kanssa kehä 3:n liikennesuunnittelusta, mutta hanke-esittelyssä puhuttaisiin pelkästään Lahdentien rampista ja liikennemerkkien sijoittelusta.... :)

Meitä suomalaisia moititaan siitä, että menemme liian suoraan asiaan ilman pikkuisen puhumista (a.k.a. small talk). Tässä tapauksessa venäläiset kuitenkin onnistuivat vielä paremmin!

Jottei kuitenkaan totuus unohtuisi, mielenkiintoinen hanke ja miellyttäviä henkilöitä! Toivottavasti saamme yhteistyötä aikaiseksi.
.

Hyvä torstai!

.
Perjantai-iltapäivä ja kuppi (pika)kahvia vieressä.

Käväisimme eilen torstaina aamupäivällä JTI:lla päivittämässsä konsultointiprojektin tehtävänantoa. Olimme raapustaneet kokoon pari vuokaaviota päätöksentekopuiksi. Menivät lähinnä klapeiksi. Olimme oikeilla jäljillä, mutta yhteyshenkilö haluaa hieman eri lähestymistavan. Ongelmaa ei pitäisi tulla, luulemme. Meillä on vakaa kuvitelma mitä teemme seuraavaksi.

Lyhykäisyydessään meitä on pyydetty tarkastelemaan tupakkayrityksen logistiikkaketjua. Koska eri vaiheissa on kysynnän ja tarjonnan vaihtelua, joutuu yritys valmistautumaan muutoksiin joko varastoimalla tuotteita (kallista) tai ennakoimalla riittävän pitkillä aikaviipeillä. Me yritämme mallintaa optimaalista safety stock - safety lead time rakennetta.

Liiketoimintaetiikan kurssilta saimme tehtäväksi seuraavan ryhmätyön. Aiheena on tarkastella yhden maan liiketoiminnan etiikkaa peilaten sitä toisen maan etiikkaan. Ryhmässämme on kolme suomalaista, yksi norjalainen ja yksi kiinalainen. Päätimme ottaa kohdemaaksi Suomen, ja peilauskohteeksi Kiinan kansantasavallan. On helppoa löytää mutu- tuntumalla tehtyjä materiaaleja suomalaisesta etiikasta, mutta vakavasti otettavaa eli lähdekritiikin kestävää aineistoa on sitten jo vaikeampi löytää. Sain kuitenkin kaivettua esille yhden pro gradu- työn ja yhden väitöskirjatasoisen raportin. Niistä saimme perusaineiston, jota työstämme edelleen. Hyvä ryhmä, jonka työ lähti liikkeelle nohevasti.

Venäjän opiskelu alkaa tuntumaan raskaalta. Pysyn mukana oppiaineksessa jotenkuten, mutta varmaa ja rentoa tuntumaa kieleen ei kyllä mitenkään ole. Josko nyt kuitenkin selviän lopputentistä kunnialla, niin lähdetään rakentamaan osaamista uusin kujein keväällä Lappeenrannassa.

Illalla urheilu tuntui pitkästä aikaa todella hyvältä. Juoksin matolla 30 min PK vauhtia tehden väleihin 7 x 20 sekunnin vetoja. Näillä pyrin saamaan rentoutta askeleeseen ja nostettua askelkadenssia. Jatkoin spinning-tunnille, jossa pyörittelin 45 min PK alueella musiikin tahdissa. Lopussa oli 5/5 pisteen olo!

Kun vielä to-pe yönä sain nukuttua pitkästä aikaa 8 tuntia, ei voi kuin olla tyytyväinen päivään!
.

torstai 4. joulukuuta 2008

Torstaiaamua

.
Hyvät ajat

Vanhat hyvät ajat palaavat. Lämmin vesi on jälleen poikki asuntolasta....

Tästä on hyvä jatkaa.

Teknologiaa urakalla

Teknologiahallinnon kurssille tuli päivitettyä tietoa tarvittavista opiskelutehtävistä. 10.12.2008 mennessä meidän tulee lukea kirja Turban et at. 2006. Information technology for management. 6th ed. Wiley. Kirjan 15 kappaleesta tulee tehdä 13:sta tehtävät, projektit, keskustelukysymykset, ryhmätyöt ja - projektit ja ns. minicaset. Touhua riittää. Olemme tunnilla ehtineet kuunnella opetusta kappaleista 1-4. Luennoitsijakaan ei ole ehtinyt syksyn aikana pidemmälle...

Lisäksi tulee viedä aiemmin tehdyn virtuaaliyrityksen tietokantamalli Oraclen kehitystyökaluun, muokata sitä siellä, lisätä kantaan testidataa ja tehdä kokeilevia tietokantakyselyjä. Niin, ja lukea pari artikkelia.

Haluan nähdä sen ihmevirtuoosin, joka kykenee tuohon kaikkeen. Itse pyrin lukemaan kirjan sekä tekemään ns. minicaset. Siinä kaikki. Aikaa pitää jättää pariin lopputenttiin (venäjä ja taloushallinto) valmistautumiselle.

Kuolema kuittaa univelat

Viimeiset kolme yötä olen kärsinyt univajeesta oikein urakalla. (Urakat siis jatkuvat..) Huoneesamme on ollut öisin jälleen touhua, valoja jne. niin, että en ole saanut nukuttua. Suurin ongelma on, että herätessäni keskellä yötä en saa uudestaan unta ennenkuin ehkä tunnin kuluttua. Kun näitä keskeytyksiä tulee 2-3 yön mittaan, on peli pelattu.

Tässä kohtaa pitää kuitenkin nostaa hattua kämppikselleni! Kun mainitsin asiasta ke-to yöllä, hän hetken pohdittuaan pakkasi koneensa ja lähti jonnekin muualle jatkamaan touhua. En tiedä mihin, eikä häntä kuulunut takaisin koko yön aikana. Tämän ystävällisen teon ansioista sain unta sentään 5,5 tuntia!

Tuttavieni parissa on tavallista todeta jotta "kuolema kuittaa univelat". Näin on, mutta pelkään että lause on epätäydellinen. Oikea muoto on "ennenaikainen kuolema kuittaa univelat".
.

tiistai 2. joulukuuta 2008

Todistus ja nostrifikaatio

.
Olen saanut sähköisessä muodossa tiedon insinööritodistukseni tultua hyväksytyksi Venäjällä. Tätä prosessia varten alkuperäinen todistukseni ja sen liitteet lähetettiin Moskovaan. Kävin kysymässä GSOMin MITIM päälliköltä neiti A:lta, milloin saan todistuksen takaisin. Vastaus oli "kolmen kuukauden kuluessa". Kun muistutin lähtevämme takaisin Suomeen tammikuun lopussa, hän ilmoitti lähettävänsä todistukset postissa... Saattaa olla, että olen nähnyt todistukseni viimeisen kerran tässä elämässä.

Nostrifikaatio maksoi 4 962 ruplaa. Sain tänään käteisenä takaisin 38 ruplaa, koska maksoin etukäteen 5 000 ruplaa. Lisäkustannuksia tulee vielä jonkin verran, sillä joudun käännättämään lukiotodistukseni venäjäksi ja vahvistuttamaan käännöksen notaarilla. Eihän tässä mitään. LUT eli Suomen valtio eli minä verovelvollisena maksan...
.

Tiedon hallinnan luento ja esityksiä

.
Tiedon hallinnan kurssi on päättymässä. Istumme tiistaina 2.12.2008 ryhmätöiden tulosten esittelytilaisuudessa. Näyttää siltä, että töitä on tehty kovastikin. Erilaisia yrityksiä kuten Shell, Baltika, Greenpeace jne. on analysoitu.

Oma työmme sujui kohtuullisesti. Työn tekemisen aikana parin ryhmäläisen kanssa oli ongelmia saada heidät ensinnäkin yleensäkään tekemään työtä ja toiseksekseen tekemään ryhmätyössä tarvittavaa työtä.

Wiki-alustan käytössä oli hieman sosiaalisia haasteita, tai siis ongelmia. Yksi ryhmätyöhön soveltumaton henkilö vastusti alustan käyttöä alusta loppuun. Loput neljä ryhmäläistä ottivat työskentelykonseptin hyvin vastaan ja käyttivät sitä pääsääntöisesti onnistuneesti. Suurimpana ongelmana oli haluttomuus poistaa materiaalia sivuilta ja/ tai editoida sitä. Käyttö oli pääsääntöisesti vain uuden tekstin lisäämistä.

Loppuraportin ja esityksen kanssa tulivat suurimmat ongelmat. Kaksi ryhmäläistä ottivat tehtäväkseen raportin ulkoasun muokkaamisen. Valitettavasti he samalla poistivat joitakin materiaalipalasia muokaten raportin viestiä merkittävästi. Käytännössä he poistivat kaikki Baltikaa kritisoivat osat.

Esityksen kanssa oli myös ongelmia. Yleisesti voin todeta, että GSOMilla näkemäni esitykset muistuttavat enemmän ala-asteen joulujuhlia kuin maisteritason yliopistotyöskentelyä. Kaikki ryhmäläiset seisovat järjestäin huoneen etuosassa rivissä sanoen vuorollaan muutamia (vuoro)sanoja. Näin kävi meidänkin esityksellemme vastustuksestani huolimatta. Ehdotin, että joku muu kuin minä esittää työmme tuloksen. Näin joku nuorista saisi esiintymiskokemusta. Lopputulos oli, että kolme halusi esittää tuotoksen yhdessä. Esittäjät pyysivät minua antamaan tukea esityksen tekemistä varten. Annoin perusajatuksia ja ideoita kuten:
  • käyttäkää kuvia tekstin sijaan
  • keskittykää analyysiin ja siihen, mitä opimme
  • kertokaa myös omasta työskentelystämme, koska käytimme yhtä merkittävää tiedon jakamisalustaa, wikiä.
  • maksimissaan 1 kalvo per 3 minuuttia (15 min esityksessä 5 kalvoa)
  • kirjasinkoko vähintään 18, enintään 7 riviä per kalvo
Lopputulos oli kohtuullisen hyvä. Kalvoissa ainakin kehuttiin Baltikaa... No, työ on sentään tehty.
.

Yövartijat...

.
Lähtiessäni torstaina 27.11.2008 aamulla juna-asemalle, sain mielenkiintoisen yövartijakokemuksen. Asuntolassamme on alakerrassa jatkuva vartiointi. Tunnettua on, että turvallisuutta lisätään pitämällä alaovi lukossa yöajan.

Pyrkiessäni kello 05:30 ulos, huomasin oven olevan lukossa, kuten pitääkin. Yövartija oli ala-aulassa - onnellisesti nukkumassa. Tönin hänet hereille ja pyysin avaamaan ulko-oven. Ensin hän yritteli kieltäytyä vetoamalla siihen, että ovi aukeaa vasta kello 06.00. No niin varmaan jätän menemättä junalle asuntolan pelleilyn takia...!

Mennessämme ovelle, huomasin ulkopuolella kolme kylmästä kankeata opiskelijaa. He olivat olleet riekkumassa yön ulkona ja odottelivat kohmeisina oven aukeamista. Nähdessään minun tulevan ulos, he riemastuivat. Pääsisiväthän he nyt sisälle! Taikka niinhän sitä luulisi. Vartija aukasi ovea pikkuriikkisen, päästi minut livahtamaan ulos - ja veti oven takaisin lukkoon! Lähtiessäni kävelemään kohti metroasemaa kadulle jäi kaikumaan raivoaminen ja vihainen huutaminen. Jostain syystä kolmikko ei oikein pitänyt tapahtumien kulusta. Onpas kummalista :)
.

Suomi takana

.
Palailin eilen, ma 1.12.2008, illalla takaisin Suomesta. Matkan annin voisi kiteyttää seuraaviin huomioihin:
  • juna on mukavampi matkustusväline kuin bussi: olen kulkenut Pietari-Helsinki väliä kummallakin joukkoliikennevälineellä. Juna on ympäristöystävällisempi, nopeampi, turvallisempi, siinä on enemmän tilaa liikkua, työnteko on mahdollista ja nukkuminen onnistuu paremmin. Hintaerokaan ei ole merkittävä absoluuttisesti arvioituna.
  • Helsinki on huomattavasti kansainvälisempi kaupunki kuin Pietari: Helsingissä kuulee enemmän eri kieliä, katunäkymässä on useampia etnisiä ryhmiä ja erilaisuutta hyväksytään paremmin.
  • henkilöautolla ajaminen on tylsää: kiersin sukulaisrinkulan Helsinki - Ylöjärvi - Jyväskylä - Pihtipudas - Jyväskylä - Helsinki. Ajomatkaa tuli yhteensä lähes 1000 km ruuhkaisilla, pimeillä ja sateisilla runkoväylillä. En löydä mitään myönteistä asiaa ajamisesta.
  • sukulaisten tapaaminen on mukavaa: pääsin juttelemaan jonkin verran eri sukulaisten kanssa ja päivittämään kuulumiset. Tuli tarkasteltua sukulaisten uusia taloja, koesaunottua saunoja, juhlittua syntymäpäiviä jne.
  • koti on paras paikka olla: siistiä, tavarat löytyvät paikoiltaan, ruoanlaitto helpompaa, tarvittavat urheilumahdollisuudet lähellä, yöseura erinomaista..
  • juoksulenkki lumisateisessa maalaismaisemassa on hyvää fyysistä ja henkistä rentouttavaa tekemistä: Suomessa näkee jo Helsingissäkin, että ilmanlaatu on merkittävästi parempaa kuin Pietarissa. Tämä ero korostuu mentäessä maaseudulle. Rauhalliset pikkutiet, naamalle lässähtävät räntähiutaleet ja touhutippa nenänpäässä ovat parempia kuin sata jänistä.
  • verenluovutus vaatii sitkeyttä: ennen Venäjälle lähtöä yritin luovuttaa verta. Ei onnistunut. Edellisestä luovutuskerrasta oli 2 päivää liian vähän. Nyt käydessäni Helsingissä yritin jälleen luovuttaa. Ei onnistunut. Venäjällä asuva ei kelpaa luovuttajaksi asumisen aikana eikä 3 kuukautta takaisinmuuton jälkeen.
  • uiminen alkaa tuntumaan mahdolliselta lajilta: Pietarissa olen päässyt keskittymään vain juoksuun, pyöräilyyn ja kuntosaliin. Pietarissa en valitettavasti ole onnistunut uimaan käytännössä ollenkaan. Pari uintikertaa olen sentään pystynyt järjestämään käydessäni Suomessa. Suureksi yllätyksekseni olen huomannut että tästä huolimatta uinti sujuu sentään välttävästi. Tunteja ja kilometrejä ei luonnollisesti ole tullut mitenkään riittävästi syksyn 2008 aikana. On kuitenkin ollut henkisesti hyvä huomata, että on täysin mahdollista lisätä uinnin määrää keväällä 2009 ilman suuria ongelmia.
  • Prinsessa on hyvä elämänkumppani: kaikessa yksinkertaisuudessaan.
  • olen ylpeä pojistani: menemättä taustoihin ja vanhoihin tapahtumiin, olen enemmän kuin onnellinen syksystä 2008. Nuoret herra A ja J ovat kasvaneet fyysisesti ja ennenkaikkea henkisesti huimasti.
.

keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Kohti Suomea!

.
Pitkä päivä on takana. Aamulla taloushallintoa ja sen pieni tentti. Iltapäivällä teknologiahallintoa ja sen tentti. Jatkona venäjän tunti, josta suoraan konsultaatioprojektin palaveriin. Yliopistolla tuli oltua aikavälillä 09.00 - 21.00. Oliko riittävästi?

Pakkailin äsken tavaroita päätäkseni lähtemään huomenna aamulla junalla Suomeen! Visiteeraus tulee hyvään aikaan ja tarpeeseen. Takaisin palailen ensiviikolla. Väliaikana ei venäläinen puhelinnumeroni ole käytössä. Jos jollakulla on asiaa, soitelkoon suomalaiseen numerooni.

Tähän loppuun hieman pohdintaa elämästä. Vaihdoin ajatuksia juoksututtuni neiti V:n kanssa verkossa ja hän kommentoi: "Mä ainakin olen oppinut sen, että kun jostain uskaltaa vaan radikaalisti luopua, niin siitä yleensä seuraa hyvää. Ainakin oppii tuntemaan itseään paremmin ja tulee itsensä kanssa paremmin toimeen."

Hyvin ajateltu! Jatkoin itse keskustelua seuraavin sanakääntein: "Jep-jep. Näin juuri käy. Elämässä ei harmittele niitä asioita, joita tuli tehtyä vaan niitä, joita ei tehnyt. Biologisen tason yläpuolella elämän tarkoitus on olla onnellinen. Vaihtelu ja uuden kokeminen tekevät minut onnelliseksi. Elämää ei onneksi tarvitse suunnitella loppuun asti. Kun avaa riittävän monta veräjää, astelee riittävän monella polulla ja pitää riittävästi vaihtoehtoja auki, asiat loksahtelevat kohdalleen."

Näihin tunnelmiin, hyvää yötä!
.

tiistai 25. marraskuuta 2008

Pelleilyä

.
Kuntosalia

Lepoviikon ainoa kuntosalikäynti on takana. Tuloskehitys on hämmentävän hidasta, vaikka pientä myönteistä muutosta on havaittavissa. Voiko olla, että lauantain pitkä lenkki painaa vieläkin jaloissa vaikka kävin eilen maanantaina palauttavalla?

Taloushallinnon tentti - no huh

Taloushallinnossa oli tuntikoe, joka meni farssiksi. Luennoitsijalla oli koepapereita liian vähän, joten hän joutui hakemaan niitä lisää. Poistuessaa hän sanoi "now you have a chance to consult" ja pellet tekivät työtä käskettyä. Reipas osa luokasta ryhtyi avoimeen yhteistyöhön jopa niin, että osa käveli toiselle puolelle luokkaa! Meillä, joilla ei ollut vielä koepaperia, ei tästä tietänkään olisi ollut edes hyötyä. Reilu peli?

Luennoitsijalla alkaa taas menemään aihealueen asiat sekaisin opetuksen aikana. Hän esimerkiksi reippain mielin väitti, että jos varastossa olevien tuotteiden arvo kasvaa markkinahinnan muuttuessa, tämä on kirjanpidollista (accounting) voittoa!?

Liiketaloudellista (economic) ehkä, mutta ei ikinä kirjanpidollista! Tasearvon kasvulla ei ole mitään tekemistä tuloslaskelmassa näkyvän voiton kanssa. Ainoa linkitys on taseessa kirjattavat poistot, jotka rasittavat tuloslaskelmaa. Jos varaston arvo kasvaa, kasvaa myös poistoarvo. Näinollen vaikutus on tuloslaskelmaan enemmäkin tappiota tuottava kuin voittoa kasvattava.

Toinen virhe oli väitteensä, että liiketaloudellinen kustannus (economic cost) sisältää eksplisiittisten (eli accounting = kirjanpidollisten) kustannusten lisäksi vaihtoehtoiskustannuksen (opportunity cost). Tämähän ei pidä paikkansa, sillä vaihtoehtoiskustannus sisältää jo itsessään eksplisiittiset kustannukset (accounting cost) implisiittisten kustannusten lisäksi. (Baye. M. 2009. Managerial economics and business strategy. McGraw-Hill. p5).

Muita tenttejä

MITIM toimistoon oli tuotu tiedoksi parin tentin tulokset:
  • social responsibility and business ethics, 10/10
  • qualitative research methods, 7/10
Huomenna on teknologiahallinnon (technology management, ei siis leadership) tentti. Tämän virittelyjä jo taisinkin kuvata aikaisemmin. Yhteistyö on varmaa, sillä kun tietokonetta saa käyttää, toimii myös sähköposti, chat jne.

Nostrifikaatio-ongelmia

Suomalaisten (vast.) todistusten nostrifikointi Venäjällä on suoritettu. Tai ainakin yritetty. Meistä ainoastaan neljällä paperit menivät läpi.

Yhdellä ongelmia tuntuu tuottavan esimerkiksi se, että hänellä ei ole lukion päästötodistusta. Venäläisen logiikan mukaan hän ei siis ole voinut päästä yliopistoon opiskelijaksi. Sillä, että eri maissa voisi olla erilaisia opintopolkuja, ei tuntuisi olevan merkitystä. Onko tämä sitä puolalaista käänteistä notaatiota?

Toisen henkilön kohdalla todistusten käännättäminen ei ollut onnistunut, koska GSOM:in antamat ohjeet olivat olleet väärät! Hän joutuu suorittamaan operaation uudestaan.

Minä puolestani joudun hankkimaan Suomesta lukiotodistukseni käännettäväksi venäjäksi ja vahvistettavaksi paikallisella notaarilla. Kolmena kappaleena, olettaisin.. Mitähän ihmettä he silläkin propuskalla tekevät, kun lukion jälkeiset paperit ovat kunnossa? Taidan laittaa todistuksen hakureissun kustannukset yliopistolle maksettavaksi, koska venäläisen postin huomaan en päästötodistustani anna! Meille aikanaan tulleissa ohjeissa ei taidittu mainita, että pitäisi olla leikkikoulusta alkaen kaikki todistukset mukana.

Ennustus

Tähän lopuksi ennustus. Ennen tammikuun 2009 loppua Medvedev eroaa ja presidentiksi nousee maan johtaja Putin. Sanokaa minun sanoneeni.
.

Merimiinat ja Petsamo

.
Helsingin Sanomat kirjoitti verkkosivullaan 25.11.2008 otsikolla "
Kaasuputken tieltä räjäytetään vanhoja miinoja".

Talvisodan ja jatkosodan aloittajavaltio ja syyllinen joutuu taiteilemaan vanhojen miinojensa kanssa. Yhtään miinaa ei olisi Suomenlahdessa ainakaan suomalaisten laskemana ilman Venäjän (Neuvostoliiton) agressiota. (Kuva lainattu osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Merimiina)

Tämä uutinen herättikin minussa idean vaihtokaupasta. Luvataan Venäjälle, että Suomi ei vastusta kaasuputkea jos Venäjä antaa Petsamon takaisin! Putki on Venäjälle strategisesti niin tärkeä, että vaihto voisi onnistuakin. Baltian maat pitävät jo valmiiksi huolta siitä, että vaihtoehtoisia maalla kulkevia vetolinjoja ei ole.

Venäjä itse osaa lehmänkauppojen tekemisen. Kun suomalainen laivayhtiö joutui lopettamaan Helsinki-Pietari välin reittiliikenteen syksyllä 2008, yritti se saada Pietarin kaupunkia mukaan lisärahoitukseen. Yksi syy, miksi Pietari kieltäytyi yhteistyöstä oli, se, että venäläisillä ei ole viisumivapautta. Kaksi täysin toisiinsa liittyvää asiaa komplattiin yhteen ilman silmän väräystäkään.

Tehdään samanlainen liitos: saatte laskea kaasuputken, jos saamme Petsamon takaisin!
.

maanantai 24. marraskuuta 2008

Naurettavat tentit jatkuvat sohjossa

.
Tentti

Tämänpäiväisellä venäjäntunnilla saimme viimeinkin tehtäväksemme ylimääraisen venäjänkielen tentin. Se oli rakenteeltaan monivalintapohjainen. Yhteensä kysymyksiä oli 10 + 55. Oma tulokseni oli 9 + 32.

Kysymykset sinäänsä olivat oikein hyviä. Jäin kuitenkin kovasti ihmettelemään, mika virka tällaisilla tenteillä oikein on? Alla hieman kuvausta surkuhupaisista jarjestelyista:
  1. jos opiskelija ei tiennyt tentin aikana jotain sanaa, han saatoi sitä kysyä tentin aikana opettajalta saaden vastauksen
  2. osa kielioppikysymyksista oli aiheista, joita ei ole vielä opetettu. Näitä ei opettajan mukaan arvostella, kun "ette te voi niita vielä tietää". Näin pari opiskelijaa, jotka ovat opiskelleet venajää lisää omalla ajallaan, eivat saa palkkiota ylimääraisestä osaamisestaan.
  3. opettaja hiihteli välillä luokasta ulos sillä arvattavalla seurauksella, etta ranskalais-italialainen legioona aloitti välittomästi yhteistyon.
  4. opettaja antoi oikeita vastauksia joihinkin kysymyksiin noin niinkuin "esimerkinomaisesti"
  5. monivalintatentti tarkastettiin saman tien siten, etta jokainen tarkasti oman paperinsa. Opettaja sanoi oikean vastauksen ja jokainen merkitsi itse omaan paperiinsa, arvasiko oikein vaiko väärin
  6. tenttiin myohässä tullut sankari sai jatkaa tentin tekemista samalla, kun muut tarkastivat tenttiä kohdan 5. mukaisesti

Meille kerrottiin, etta tällä tentilla ei ole vaikutusta kurssiarvosanaan. Jos näin on, niin mitä muuta tällä tentilla oikein pyritään saavuttamaan? Opettaja saati laitos ei saa tietoa osaamistasostamme ainakaan näillä järjestelyillä. Tämänkin ajan voisi käyttää tehokkaammin pitamällä normaalia opetusta.

Höh!

Sohjoa

Päivän liikuntasuoritus oli 30 min palauttavaa PK liukastelua sohjoisilla ja rapaisilla Pietarin kaduilla. Säären etuosat ovat nyt kipeinä ylenmääräisestä nilkkojen jännittämisestä.

.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Lunta!

.
Pietarissa on räväkkä lumipyry. Lumihiutaleet pyörivät ilmassa villeinä pyörteinä. Näkymä asuntomme ikkunasta on luminen mutta talvinen. Maassa on lunta noin 10 senttimetriä. Saattaa olla liikenne aika sekaisin, luulisin.

Jos Helsingissä on samanlainen lumentulo, tulee talvirenkaiden vaihdosta ensiviikolla mielenkiintoinen urakka... :) Onneksi renkaanvaihtoseura on sentään hyvää.

Teknologiajohtamisen kotisivut

.
Olen joutunut tekemään teknologiajohtamisen kurssille kotisivut. Syötän nillle ao. kurssille tekemäni tehtävät. Yritin ensin, josko tämä verkkopäiväkirja olisi kelvannut alustaksi. Luennoitsija, herra Y, suostui tähän. Kuitenkin hän pyörsi sanansa muutaman päivän kuluttua ja vaati uusien sivujen tekemistä...

Kotisivu itsessään sekä luonnollisesti tehtävät ovat arvosteltavia kurssisuorituksia.

Osoite on:
http://sites.google.com/site/pasiraatikainenproject/Home
.

Radio Jerevan

.
• Meiltä kysytään:
Onko totta, että sähköpianon on keksinyt venäläinen?
• Me vastaamme:
Periaatteessa kyllä. Vieläpä ennen kuin sähkö oli keksitty.
.

Perinteitä Pietarissa

.
Lauantai 22.11.2008 hurahti normaaleissa merkeissä. Aamulla kävin juoksemassa viikon pitkän lenkin. Strategiset tiedot:
  • 120 min
  • 17,9 km
  • ka. syke 148
  • ka. vauhti 6:42/min
Vasen polvi kiukutteli hieman, mutta muuten ongelmaton lenkura.

Päivän mittaan lueskelin vuorotellen
  • teknologiajohtamisen artikkeleita
  • Turban et al. 2008. Information technology for management - Transforming organizations in the digital economy. 6th ed. Wiley.
  • Noakes. 2003. Lore of running. 4th ed. Human kinetics.
Alkuillasta pyörähdin kaupungissa ostamassa junalipun Suomeen. Kazanin katetdraalin vieressä on lipputoimisto, jonka 2. kerroksesta saa kansainvälisiä lippuja ainakin kassalta 84. Mukaan tarvitaan passi. Lipun hinta oli rapiat päälle 1900 ruplaa. Samassa yhteydessä kävin kurkistamassa erään koruliikkeen valikoimia ja toteamassa Pietarin hintatason olevan kovan. Jäi haluamani tuote hankkimatta, kun maailmalta saa halvemmallakin. Lopuksi japanilaistyyppiseen ravintolaan syömään liian suolaista ja rasvaista paistettua riisiä sekä huonosti rullattuja susheja.

Palattuani asuntolalle totesin osan rakennuksen sähkövirtapiireistä pudonneen alas. Kattovalo toimi, mutta pistorasiat olivat kadottaneet halunsa puskea virtaa ulos. Pyörähdettyäni kaupalla perusruokaostoksilla (mehua, hedelmiä, juustoa, kinkkuleikettä) tilanne oli muuttunut - kaikki piirit olivat pudonneet. Hätäpoistumistievaloin valaistussa hämärässä asuntolassa oli mukava oleskella. Valitettavasti valot tulivat päälle jo noin 30 minuutin kuluttua. Onni on katoavaista.

Kaupasta kävin hakemassa myös kolme hehkulamppua. Asuntomme katossa on lamppu, jossa on alunperin ollut kolme toimivaa polttimoa, saldo 3/3. Kämppikseni, herra Q, hankki itselleen aikaa sitten pöytälampun, jonka toiminnan kanssa on ollut - sanoisinko - haasteita. Eräänä yönä hän pudotti lampun lattialle sillä seurauksella, että lanka paloi. Kiroilun saattamana Q otti kattolampusta hehkulampun ja vaihtoi palaneen lampun tilalle. Saldo 2/3. Kuluneella viikolla kämpässämme kävi Q kaveri herra P ympäripäissään. Heiluessaan P pudotti samaisen pöytälampun arvattavin tuloksin. Kattolampun saldo 1/3... Lauantaina kyllästyin hämärähyssyn viettoon ja vaihdoin kattoon kokonaan uudet polttimot. Lahjoitin sen ainoan toimivan polttimon herra Q:lle toivotuksin, että jättäsi täst'edes kattolampun rauhaan.

Onneksi nyt sunnuntaiaamuna sentään lämmin vesi on kadonnut. Jotain perinteistä mukavaa meilläkin tapahtuu... :)
.

perjantai 21. marraskuuta 2008

Viikonlopun alku

.
Aamun venäjäntunnilla oli erinomainen oppimismahdollisuus. Paikalle oli saapunut kokonaista kolme opiskelijaa... Viime yönä osa asuntolan väestä vietti parin ranskalaisen nuorison edustajan syntymäpäiviä. Juhlat taisivat venähtää limosiiniajelun, ja erilaisten "tanssitaide-esitysten" siivittäminä pitkäksi. Asiat tärkeysjärjestykseen... :) No, saimmepa lähes yksityisopetusta kolme tuntia putkeen. Ei huonompi juttu lainkaan.

Päivällä pidimme tietojohtamisprojektin palaverin. Työ alkaa olla kasassa. Raportin luovutus tapahtuu ensi perjantaina. Hyvin on mennyt, tulee olemaan jännittävää nähdä minkä arvosanan saamme!

Iltapäivällä saliharjoitus, ja illalla pari jaksoa Metsoloita venäläisen vissyveden kera. Näin se viikonloppu alkaa.

Talvi on muuten tullut Pietariin. Maassa taitaa olla muutama sentti luntakin. Joka kerta hämmästyttää, kuinka paljon kauniimpi kaupungista tulee valkoisessa hunnussa.
.

torstai 20. marraskuuta 2008

Erilaisia asioita

.
Graduaiheita

Tiistaina ja keskiviikkona saimme nauttia kahden suomalaisen luennoitsijan, rouvien P ja B, tiedon hallinnan luenoista. Aihe on harvinaisen mielenkiintoinen, vaikkakaan kurssi eli opiskelijaryhmä ei oikein ottautunut vuorovaikutukseen mukaan. Tiedon jakaminen verkostoissa, eettisen aspektit, ja muut aiheet saattaisivat kiinnostaa gradutyönäkin. Pitää nyt katsella.

Sain viestiä eräältä toiselta professorilta, jotta hänellä(kin) saattaisi olla antaa gradututkimusaineistoa omasta projektistaan. Pitää tuumailla, ja onhan tässä tätä aikaa ensi kevääseen asti. Kai.

Nostrifikaatio

Kävin tänään, torstaina 20.11.2008, maksamassa 5000 ruplaa suomalaisten opintosuoritusteni nostrifikaatiota varten. Prosessissa kanditason suoritukseni hyväksytetään Venäjällä, jotta voin saada vuonna 2010 venäläisen maisteritutkinnon itselleni. Tätä varten kävin esim. käännättämässä todistuksiani venäjäksi, todistuttamassa niitä notaarilla, hankkimassa apostillea Suomessa jne. Onneksi laitoksemme opinstotoimisto hoitaa pääosan byrokratiasta.

Pyöritys ja juoksu

Kävin salilla juoksemassa matolla 30 min VK- lenkin. Tuntui aika hyvältä! Lisäksi vauhti on noussut samalla syketasolla juostessa jonkin verran :)
Päälle 45 min pyöritystä PK- tasolla. Aika mukava paketti kuntoilua illalle, tuntuma hyvä.

Metsoloita

Toin Suomesta mukanani muutaman Metsolat-DVD levyn. Jaksoja on ollut mukava katsella yksi per ilta. Taidan nytkin siirtyä draaman pariin.

Jerevan

• Meiltä kysytään:
Onko taivaassa vallalla sosialismi?
• Me vastaamme:
Olisiko se silloin taivas?
.

Venäjän tentti

.
Keskiviikkona 19.11.2008 harrastimme aamupäivällä venäjän opiskelua. Olin jättänyt ensimmäistä kertaa kotitehtävät tekemättä laiskuuttani viimeviikon Suomen matkan jälkimainingeissa.

Onneksi en ollut ainoa, sillä muille oli ilmoitettu normaalin tunnin sijaan pidettävästä ylimääräisestä tentistä. Tentistä, jota ei sitten pidettykään. Ilmeisesti laitoksen kielikeskus haluaa teettää kaikilla opiskelijoilla yhteisen (?) kielikokeen saadakseen selville yleisen osaamistason. Oma opettajamme ei näytä olevan tentistä lainkaan innostunut, vaan vitsailee joka kerta kun tentti jää pitämättä. Näitä tämän nimenomaisen tentin peruutuksia on tullut jo lukuisia viikkojen kuluessa. Tätä menoa olemme takaisin Suomessa ennenkuin pääsemme loistamaan osaamisellamme.
.

tiistai 18. marraskuuta 2008

Vitsitentti

.
Tiistaina pidetty laadullisten tutkimusmenetelmien tentti oli syksyn tenttien pohjanoteeraus ja lähes täydellinen vitsi.

Meille oli annettu luettavaksi kaksi Malhotran metatutkimusta eli kirjallisuuskoostetta markkinatutkimuksista. Näistä artikkeleista oli tentissä viisi kysymystä. Tukena sai käyttää ao. artikkeleita, kirjoja, nettiä jne. Kysymykset olivat aseteltu niin, että ainakin käsitykseni mukaan niihin kykeni vastaamaan kopioimalla tekstiä suoraan artikkeleista.

Suurin virheeni oli, etta en ollut ottanut mukaani kannettavaa tietokonetta. Sillä olisi ollut paljon helpompi hakea kysymyksissä olleita sanoja artikkeleiden sisältä. Nyt aikaa meni siihen, kun yritti silmäillä tekstimassaa havaitakseen tarvittavan kappaleen. Toisekseen tietokoneella olisi voinut hakea lisätekstinpalasia verkosta. En oikein ymmärrä, miten tämä tentti tukee meidän oppimisprosessiamme aihealueella. Oppimista vartenhan tenttejä pidetään!

Toinen harmittava asia oli, että ainakin yksi opiskelijoista käyttäytyi epäeettisesti. Hän ilmeisesti kävi katsomassa tenttikysymykset etukäteen edellisen luennon aikana. Ilman luennoitsijan lupaa tietysti. Toivon hänen itsensä takia, etten itse pääse yllättämään häntä itse teosta. Yrittää saa ja ponnistella pitää, mutta reilusti. Muuten voi olla hankaluuksia saada tukea muilta, kun pääsemme Suomen päähän.
.

Erilainen maanantai

.

Maanantai 17.11.2008 oli miellyttavalla tavalla erilainen. Paiva oli varattu suomalais-venalaiselle liiketoimintayhteisseminaarille, viralliselta nimeltaan "Business Practice & Research Cooperation: Current Issues & Trends".

Paivan mittaan me osallistujat saimme kuunnella seka muutamien yritysedustajien ajatuksia liiketoiminnasta seka joitakin tutkimustuloksia GSOMin akateemikoilta.

Oma osani paivaan oli 15 minuutin puheenvuoro "The expectations and the reality of a MITIM student". Kerroin hieman nakemyksiani ja kokemuksiani opiskeluista, liiketoimintayhteyksista seka opiskelijaelamasta yleensa Pietarissa. Nautin esiintymisesta, kuten yleensakin. Sisalto vain taisi hieman jarkyttaa ainakin MITIM ohjelman jarjestavan seuran edustajia. Kehumisen lisaksi otin kantaa muutamiin kehittamista vaativiin asioihin. Tiesin kuitenkin jo etukateen, ja sain varmistuksen jalkeenpain, etta ylemmat tahot eivat olleet lainkaan pahoillaan, etta otin asioita esille talla foorumilla.

Puheeni videoitiin ja toivon saavani tallenteen itselleni esiintymiskykyni parantamista varten. On aina terveellista nahda itsensa esiintymassa ja analysoida kehittamista vaativia elementteja.

Osan paivasta vietin laitoksella jarjestetyssa toisessa seminaarissa, jonka aiheena oli ymparisto- ja nanoteknologiat suomalais-venalaisena yhteistyona. Sain erittain hyvia ideoita tulevaisuuden liiketoimintaa ja graduani varten. Lisaksi mukaani tarttui joitakin yhteystietoja mielenkiintoisilta ihmisilta.

Alkuillasta oli jarjestetty verkostoitumistilaisuus syomisen ja juomisten tukemana. Sain keskustelteltua yhden professorin kanssa mahdollisesta graduaiheesta. Lisaksi illanmittaan annoin naamani ja kommenttini videotuotannon kayttoon. LUTin valmistelee MITIM ohjelman esittelymateriaalia ja he halusivat joitakin opiskelijaesiintyjia. Illan paatteeksi vaihdoin muutaman sanasen Ilta-Sanomien toimittajan kanssa elamasta Venajalla.

Hyva ja hyodyllinen paiva kaikenkaikkiaan.
.

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Tervetuloa Venäjälle

.
Neljän päivän matka koti-Suomeen on takana. Hyvältä tuntuu olla omassa asunnossa asuntolassa, vaikka Suomessa olo olikin astetta mukavampaa... :)

Sain nauttia kodin tutuista asioista, oleskella Prinsessan seurassa, nukkua kunnolla ilman keskeytyksiä, viettää iltaa juoksututtujen kanssa pikkujouluissa sekä käydä pitkällä lenkillä raikkaankosteassa metsämaisemassa. Voisi elämä hullumpaakin olla.

Bussimatka kumpaakin suuntaan oli kohtuullisen mukava. Menomatkalla yöbussissa en tosin saanut juurikaan nukuttua, mutta paluumatka sujui jo paremmin maisemia katsellessa ja opiskeluasioita lueskellessa. Sain tavattua rästissä olleita artikkeleita teknologiajohtamiseen, tietojohtamiseen, taloushallintoon jne.

Bussilipun hinta oli 38 euroa - 10% opiskelija-alennusta. Ruplissa veloitus oli 1600 ruplaa -> 1260 ruplaa.

Rajan ylitys takaisin Venäjälle oli "ihastuttava". Kontrasti maidemme välillä on lähes käsinkosketeltava.
  • Heti Venäjän rajan ylitettyämme jo lipputangot olivat ruosteessa puhumattakaan aidoista, kylteistä tai metallitolpista.
  • Passintarkastuksessa kaikki kopit olivat lukossa. Vasta odotettuamme 10 minuutttia tuli virkailija paikalle. Mitäs sitä hoppuamaan "asiakkaiden" kanssa.
  • Raja-alueen jälkeen oli tienvarressa iso kyltti "Driver- do not litter". Kyltin takana alkoi lähes kaatopaikkamainen tienvarsi täynnä pulloja, autonrenkaita, jääkaappeja jne. Näky oli koomisen ja traagisen välimaastossa.
Asuntolassa astuttuani kämppäämme sain viimeisen palautuksen maanpinnalle. Kämppäkaveri lupasi kaksi viikkoa sitten imuroivansa lattian. Odottelin, josko hän olisi tehnyt jotain poissaollessani, mutta e-hei. Eihän toki. Selityksiä on ollut näiden viikkojen kuluessa vaikka mitä. Imuria on kuulemma ollut niin vaikea löytää, on opiskelukiireitä, pitää mennä treffeille, koira kuoli..

Muutenkin kämppä oli kuin pommin jäljiltä. No olipa yllätys...

Tiesin, että hänkin on tämän viikonlopun poissa, joten nyt sunnuntai-iltana asia ei korjautusi itsekseen. Sotkua oli kuitenkin liikaa kyetäkseni nukkumaan läävässä. Kävelin alakertaan, otin imurin mukaani, ja 6 minuuttia myöhemmin lattia oli siisti. Mikähän tässä oli niin vaikeaa...? Avasin ikkunan, ja tuuletin ummehtuneen ilman pois. Tiskirätillä puhdistin rasvat, öljyt ja ruoanjätteet hellalta. Makkarankappaleet heittelin tiskipyödältä kauemmaksi. Vessassa pesin lavuaarin ja pinnat puhtaaksi hammastahnasta, partavaahdosta, karvoista ja ties mistä. Oman pöytäni puhdistin siirtelemällä (ei minun) kahvikupit, nenäliinat jne. sivummalle ja pyyhkimällä rasvan (mistä ihmeestä se oli saatu aikaiseksi?) kirjoitustasolta pois.

Taitaa olla huomenna jälleen edessä "kehitys- eli palautekeskustelu" :)
.

keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Harmittava ilta

.
Tänään on kovasti harmittava ilta. Joudun lähtemään maasta pois neljäksi päiväksi... :(

Mietelause

On tärkeää pitää elämänsä järjestyksessä, jotta jää aikaa asioille, jotka eivät ole järjestyksessä.
.

Tiedon hallintaa ja herra Conley

.
Vierailijaluennoitsija J.Conley pitää luentoa "Intellectual management capital" (sic). Esiintyjänä hän on erinomainen. Luento on hyvin valmisteltu ja sisältää mielenkiintoisia ajatusmalleja.

Hän kuvaa, kuinka tärkeä innovaatio on yrityksen strategialle. Luennon alustus lähti liikkeelle innovaation historiasta, USAn perustuslaista päätyen iPod:in historiaan.

Innovaatiot vaativat hänen mukaansa tuekseen suojajärjestelmiä:
  • patents, design/ utility
  • copyrights
  • trade secrets
  • marks, trade name/ trade mark/ service mark
Innovaatioden hallinta yrityksen kannalta kannattaa tehdä periaatteellisella tasolla seuraavasti:
  • vuonna 0: patentti 1 (suojaa 17 vuotta)
  • vuonna 5: patentti 2 (suojaa uudet 17 vuotta)
  • jne.
  • samalla rakenna trademark:ia, koska sen suoja-aika on rajoittamaton
Toimenpiteet jaksotetaan ajan funktiona siten, että suojan määrä maksimoituu pitkän ajan kuluessa. Luennon suurin painopiste on vakuuttaa meidät siitä, että kaikkien pitää työskennellä patenttijärjestelmän hyväksi.

Olisiko tähän näkökulmaan syy siinä, että herra itse omistaa sanojensa mukaan monta patenttia?

Lisäksi hänessä harmittaa USA-keskeisen pantenttijärjestelmän kyltymätön kehuminen. Saimme esittää kykymyksiä. Pari niistä alla ja herran vastauksen ydin:
  • open source vs. patentit: hyvä idea mutta huono, koska siitä ei saa gereroitua rahaa
  • pantentit kehittyvien maiden sairauksien hoidon esteenä: ei pidä paikkansa. Syy on kehittyvien maiden hallituksissa.
.

Yrityksen sosiaalinen vastuu ja eettinen toiminta

.
Istumme yrityksen sosiaalisen vastuun ja eettisen toiminnan luennolla. Koetamme opetella käyttämään erilaisia lähestymistapoja yritysten päätöksenteon tueksi. Suositeltu tarkastelujärjestys on:
  1. utilitarianism approach (John Stuart Mill)
  2. universalism eli rights approach (Immanuel Kant)
  3. justice theory (John Rawls)
1. Utilitarianism
Tarkastellaan päätöksen aikaansaamaa kokonaishyötyä eri sidosryhmille. Valitaan vaihtoehto, jonka kokonaishyöty on suurin.
  1. Identify alternatives
  2. Determine costs and benefits of each alternatives for each primary stakeholder
  3. Select alternative that produces greatest good for greatest number of stakeholders
2. Rights approach
Noudattaako päätös univeraaleja sidosryhmien oikeuksia. Näitä oikeuksia ovat oletettavasti esimerkiksi:
  • The right to the truth
  • The right of privacy
  • The right not to be injured
  • The right to what is agreed
  • ...
Immanuel Kantin "rights" ajatusta voidaan kuvata seuraavalla lainauksella:
"Examines the moral standards applied to the intent of action and decisions (the ethical action is the one that will ensure that similar decisions would be reached by others, given similar circumstances)"

Ihmisiä ei saa käyttää välineenä (means) vaan heillä on itseisarvo sisäänsä (ends).

3. Justice theory
Analysoi, minimoiko päätös häviäville sidosryhmille tulevan vahingon.

Arthur Andersen- prosessi
Peruskehyksenä voidaan käyttää ns. Arthur Andersen- prosessia:
  1. What are the facts?
  2. What are the ethical issues?
  3. What are the alternatives?
  4. Who are the primary stakeholders?
  5. What are the ethics of alternatives?
    1. utilitarianism
    2. rights (and duty)
    3. justice
    4. (caring)
  6. What are the practical constraints?
  7. What actions should be taken?
Lisäteorioita
Näihin tarkastelunäkökulmiin voidaan hyvin lisätä seuraavat, täydentävät teoriamallit.

Caring and duties
Cavanagh G., Moberg D., Velasquez M. täydensivät omaa URJ- teoriaansa lisäämällä "caring" ja "duties" osat.

Oheinen kuva on artikkelista Cavanagh G., Moberg D., Velasquez M. 1995. Making business ethics practical. Business Ethics Quarterly. Vol. 5. Issue 3. P. 399–418.

Vuomalli antaa kokonaisen lähetymistavan päätöksen arviointiin sosiaalisesta ja eettisestä näkökulmasta.

ISCT eli integrative social contract theory (Donaldson & Dunfee)
Tarkastelee sosiaalista sopimusprosessia (contractarian process) normatiivisena yritysten päätöksen arviointimallina.
  1. Local economic communities may specify ethical norms for their members through microsocial contracts.
  2. Norm-specifying microsocial contracts must be grounded in informed consent buttressed by a right of exit.
  3. In order to be obligatory, a microsocial contract norm must be compatible with hypemorms.
  4. In case of conflicts among norms satisfying Principles 1-3, priority must be established through the application of rules consistent with the spirit and letter of the macrosocial contract.
Archie Carrol:in pyramidi










Loppukaneetti


Ironista on, että Arthur Andersen- yritys kaatui epäeettiseen toimintaan...
.