tiistai 27. lokakuuta 2009

Muistiinpanoja, osa 2

.
Lisää muistiinpanoja.

Markkinat hakeutuvat tasapainotilaan, koska toimijat hankkivat lisää ja tarkempaa yhteistä tietämystä kysynnästä ja tarjonnasta. Liikkeellesaattavana voimana on yrittäjähenkinen löytäminen (discovery).

Löytäminen on hidasta, jatkuvaa täydellisen tietämättömyyden rajan työntämistä taaksepäin.

Yleistäuusklassista  mikroeconomista (Marshallian) mallia voidaan kritisoida:
  • 1) on väärin olettaa markkinaolosuhteiden olevan jatkuvasti tasapainotilassa ja että 2) tasapainotila on aina dominoiva olotila.
  • Uusklassisessa maailmassa päätöksentekijät ovat tietoisia tietämättömyydestään ja eivät ylläty koskaan. Kritiikin mukaan ei ole mielekästä poistaa päätöksentekijöiltä inhimillisiä ominaisuuksia: kuvittelukyky, rohkeus ja yllätys.
  • Todellisuudessa markkinoilla ei ole täydellistä tietoa. (perfect information) Jos todellisilla markkinoilla epätäydellinen tieto (imperfect information) estää viipeettömän tasapainotilan muodostumisen, miten voidaan olettaa tasapainotilaprosessin toimivan?
  • Jos tasapaino muodostuu, miten voimme tietää mistä se johtui?
  • Jos täydellisillä markkinoilla jokainen toimija tekee päätöksensä annetun hinnan mukaan, kuka asettaa hinnan?
Itävaltalaiskoulukunnan mukaan markkinat toimivat yrittämisprosessin kautta. Tasapainotila muodostuu tietämyksen lisääntymisen ja jakautumisen avulla.Markkinaprosessi toimii kolmen tukipilarin varassa 1) yrittäjän rooli, 2) uuden löytämisen rooli ja 3) kilpailu.

Uuden löytämisessä on väärien suunnitelmien hylkäämistä ja tuottavien suunnitelmien tekemistä. Nämä pitää löytää ja hyödyntää.

Yrittäjän valppaus on asenne tarjollaolevien mahdollisuuksien huomaamiseen. Yrittäjyys on yllättymistä.

Itävaltalaiskoulukunta ei pidä valtion puuttumisesta markkinoiden toimintaan, koska se häiritsee yrittäjien yhteistä virheidenkorjaamissuuntausta.

Lähde: Kirzner, I.M. 1997. Entrepreneurial Discovery and the Competitive Market Process An Austrian Approach. Journal of Economic Literature.
.