keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Analyysiä taistelusta IDF vs. Hamas

.
Pohdin omassa päässäni viimeisintä IDF vs. Hamas- taistelua. Selvittääkseni ajatuksiani, laitoin joitakin lopputulemia muistiin ihan kirjoittamalla.

Moraliteetti

Kumpikin osapuoli on pitänyt vihaa alueella yllä, joten moraalisesti kumpikin on syyllinen. Tavoite on ollut vahingoittaa toista. Lopputuloksena IDF on kuitenkin tuottanut huomattavasti suureman määrän vahinkoa ja kärsimystä, joten tässä suhteessa se on syyllisempi. Voimankäytön määrä on ollut suhteetonta, semminkin kun tiettävästi IDF on käyttänyt ns. kiellettyjä ammuksia. Toisaalta, sodassa kaikennäköiset kieltosopimukset ovat lähinnä näennäisiä. Tilanteessa tappioiden välttäminen ja toimintakyvyn/-vapauden säilyttäminen on tärkeämpää. Sopimuksia voidaan pohtia myöhemminkin, jos siihen on halua. IDFllä yleensä ei ole, koska se luottaa USAn henkiseen tukeen.

Hamasin asema

Voimme olla Hamasista mitä mieltä tahansa, mutta vallanpitäjänä se on eettisesti ongelmallinen. EU kannattaa demokratiaa, ja Hamas on demokraattisilla vaaleilla valittu alueellaan vallanpitäjäksi! Toisaalta EU pitää Hamasia terroristijärjestönä, joten se ei voi sallia Hamasin vallanpitoa. Kumpi periaate voittaa, demokratian kunnioitus vai arvopohjainen luokittelu?

Sotilaallinen analyysi

Sotilaallisesti Hamas onnistui taistelussa varsin hyvin. Sotilaallisiksi tappioiksi kun ei lasketa vain kaatuneita vaan myös haavoittuneet sekä kalustotappiot. Varsinkin raskas kalusto on merkittävässä osassa sodankäyntiä.

Israel on menettänyt kaatuneina noin 10 sotilasta + noin 300 haavoittunutta. Kaatuneiden/ haavoittuneiden suhdeluku on 1/30, jonka pienuus johtuu kehittyneistä suojavarusteista, kenttälääkinnän tasosta sekä pitkän kantaman kaluston käyttömahdollisuuksista. 300 sotilasta on kuitenkin poissa taisteluvahvuudesta tarkoittaen vähintään pataljoonaa!

Hamas on menettänyt omien ilmoitustensa mukaan noin 100 taistelijaa kaatuneita. Haavoittuneita on tämän lisäksi moninkertainen määrä. Suhdeluku on kuitenkin paljon pienempi kuin 1/30, yleisesti sodissa se on noin 1/8. Hamas ei kykene evakuoimana ja hoitamaan haavoittuneitaan yhtä hyvin kuin IDF, vaan kaatuneita tulee suhteessa enemmän. Käyttäen suhdelukua 1/8, haavoittuneita on 800. Yhteensä 900 eli 3 pataljoonaa = 1 prikaati on poissa rivivahvuudesta. Tuntematta Hamasin miesvahvuutta, tämä on absoluuttisesti raskas tappio.

Raskasta kalustoa IDF on menettänyt tuntemattoman määrän. Hamas ei niinkään, koska sillä on raskasta kalustoa vähän jos ei lainkaan. Aseiden ja ammusten suhteen Hamasin tilanne on sen sijaan varmasti hälyyttävä, koska ammushuoltoa on alueelle vaikea järjestää.

Huomioiden alkuperäisen taisteluvahvuuden, tappiolukujen valossa Hamas kykeni erittäin hyvään puolustustaisteluun! Teknologisesti alivoimaisenakin tappioita tuli vain 3x määrä. Absoluuttisesti tappiot ovat kuitenkin merkittävät.

Koska vihanpito jatkuu, kumpikin osapuoli loogisesti pyrkii huoltamaan itsensä säilyttääkseen toimintamahdollisuutensa tulevaisuudessakin. Muuten tähän mennessä tehdyt uhraukset olisivat turhia.

Tulevaisuus

Taistelu on käyty, sota jatkuu.