perjantai 23. tammikuuta 2009

Tentti - hylätty

.
Tentti

Aamulla teimme talouspuolen lopputentin. Se koostui 30 kappaleesta monivalintakysymyksiä sekä kahdesta avoimesta kysymyksestä. Tentti tuntui helpolta (pelottava ja vaarallinen tuntuma), ja se jopa onnistui jälleen keskittymään alueen ydinasioihin. Harmittavasti vain ainakin 4 tai 5 kysymysta olivat niin huonosti englannin kielelle muotoiltuja, että vastaaminen oli vaikeaa. Esimerkki olkoon seuraavanlainen:

Which of the following describe the long term except:
a) all resources are fixed
b) manager can change any resource
c) none of the costs are variable

Oikea vastaus on ilmeisesti a), olettaen, etta lause tarkoittaa oikeasti "all resource related costs are fixed".

Jouduin antamaan noihin 4-5 kysymykseen vastaukseni lisäksi kirjallisen selitysosan... Näillä pyrin kuvaamaan, miten minä ymmärsin asianomaisen (huonosti muotoillun) kysymyksen. Jännityksellä odotan, miten luennoitsija näihin selityksiini reagoi.

Hylätty

Kerroin aikaisemmin, etta viimeisimmän maahantuloni jälkeinen rekisteröityminen myohästyi hieman. Noh, menin tanään laitoksen kansainvaliseen toimistoon kysymään leimalla varustettua rekisteröitymispaperia. Hetken sitä etsittyään nuori nainen totesi hämmentyneenä, jotta hakemus oli hylätty! Syy oli, että hakemus oli tullut myöhassä toimistoon/ virastoon/ byrokratiaan/ johonkin muuhun tärkeään paikkaan.

Hetken asiaa haukottuani olin kysymäisillani, jotta "Mitenkäs nyt? Siis mikä on hylätty? Minut, maahantuloni, hakemus, viisumini, oikeutukseni eksistentiaaliin maailmankaikkeudessa vai mikä?". Ennenkuin sain suutani auki, neiti kysyi "Onko sinulla kuitenkin vanha, leimalla varustettu, rekisteroitymispaperi tallessa?". Juu, on toki. "No eihän tassä sitten ole mitään ongelmaa. Käytä sitä...".

Hetkinen, siis tällä uudella rekisteroitymisellä ei ollutkaan (käytannössä) niin väliä, koska voin käyttää vanhoja pumaskoja!? Olen toki riittavän viisas enkä edes yritä kysyä ääneen, jotta mitä ihmettä. Kuitenkin kirjailija Juha Vuorisen luomien Händin ja Käppersin sanoja lainatakseni "Ensin olin, etta mitä vi¤%#a, mutta sitten olinkin että ei sa&#%na". (Pahoitteluni kaikille kielenkäytoksestani loukkaantuneille!). On tämä välillä vaan niin hämmentavän kummallinen maa :)
.