lauantai 1. marraskuuta 2008

Do you know you almost died last night, guys?

.
Leikkiä tulella

Kuluneella viikolla 26.-27.10. 2008 yöllä asuntolamme belgialais-ranskalaiset-egyptiläiset lapsoset onnistuivat melkein polttamaan koko rakennuksen. Tapahtuneen jälkeen he iloisesti kommentoivat tapahtumaa facebook.com:issa otsikolla "Do you know you almost died last night, guys?".

On hyvä, että heillä on rakenteellisesti vastuullinen käsitys itsestään ja syy-seuraussuhteista tässä maailmakaikkeudessa. Tai sitten ei.

Itse en ollut paikalla ao. yönä. Onneksi.

Nimimerkki "Välimallin jätkä välimallin maailmassa" kuvaa tapahtumia loistavasti omassa blogissaa osoitteessa http://setback.net/nevskoeice/viewtopic.php?f=2&t=9&sid=4f07e30fc22d23557c63db403179fb9d

Lyhennettynä tapahtumakulku oli seuraava. Leivän paahtaminen oli epäonnistunut ja leivät olivat syttyneet palamaan. Onneksi liekit eivät olleet ottaneet kiinni muuhun palavaan materiaaliin mutta käytävä oli saatu täyteen savua. Tästä riemastuneena egyptiläissankari oli leikkinyt palomiestä.

Miksikö olen näille pelleille vihainen? Katsotaanpa...

Olin opiskeluaikana töissä MegaData Oy:llä Jyväskylässä Kauppakadulla. Kerran mennessäni aamulla töihin, oli kerrostalon rappukäytävä täynnä savua. Nousin (varomattomasti!) seuraavalle tasanteelle, josta näin erään asunnon oven olevan auki. Savu työntyi oviaukosta rappuun. Asunnossa sisällä oli vanha naisihminen henkeään haukkoen. Autoin hänet ulos asunnosta ja palasin sisälle. Keittiössä oli leivänpaahtimessa leivät, jotka olivat syttyneet tuleen. Liekit nousivat ylös, mutta (jälleen onneksi) paahtimen yläpuolella ei ollut tulenarkoja ja syttyviä tavaroita. Tempaisin sähköjohdon irti, jonka jälkeen liekit sammuivat varsin pian. Poistuessani asunnosta oli palokunta jo tullut paikalle, joten jatkoin matkaani töihin.

Tapahtumassa oli paljon nuoren miehen tyhmyyttä. Tietenkin minun olisi pitänyt jäädä palopaikalle antamaan tietoja pelastuslaitoksen henkilöstölle. Ja nousu savun täyttämään rappukäytävään ei ollut varsin viisas teko.

Onneksi asuntolassakaan tilanne ei eskaloitunut, mutta paahtimella saa varsin näppärästi tulipalon aikaiseksi. Asuntolan lapset eivät ilmeisesti ymmärrä, että tilanne olisi voinut muuttua nopeastikin vakavaksi. Asuntopaloissa suurin osa uhreista kuolee palokaasuihin! Liekit ovat toissijainen uhka.

Lupaa kysymättä lainaan kuvaa yhden lapsen facebook.com sivulta. Paahtimen vieressä oleva muovipinnoitteinen seinämateriaali on 100% varmuudella syttyvää ja sen tuottamat savukaasut ovat tappavia. Jos näin olisi käynyt, ei paljon naurattaisi. Lisäksi muoviset materiaalit palavat pitkään ja ovat hankalasti sammutettavissa. Sähköpaloissa haasteena on lisäksi sammuttaminen jännitteisten osin takia.

Leikkiessään palomiestä seuraavassa luvatta lainaamassani kuvassa, herra M vaarantaa lisäksi seuraavan palotapahtuman sammutustapahtuman. Suojeluvälineiden tulee olla täydellisessä kunnossa koko ajan. Epäilen suuresti, että herra M ei ole osannut tai viitsinyt viikata letkua suoraan ja siististi takasin palokaappiin. Kun letkua tarvitaan kiireessä, ei ole aikaa aukoa kierteitä ja solmuja.

Tiesittehän muuten, että pehmeä letku tulee vetää kokonaan auki ennenkuin siihen laitetaan vedenpaine päälle? Muuten käyttö ei onnistu.
.

Ei kommentteja: