tiistai 11. marraskuuta 2008

Automaattihankaluuksia talouden ongelmien indikaattorina

.
Kirjoitin jokin aika sitten ongelmista nostaa rahaa luottokortilla. Opiskelijatar K valitteli muutama päivä sitten, että Tonkkapankin luottokortilla ei saanut rahaa läheisen Nesteen huoltamon seinästä.
Tänään minulle kävi aivan samoin. Sama automaatti kieltäytyi antamasta rahaa Tonkkapankin Visalla.

Seuraava, eri pankin, automaatti luovutti rahaa. Tosin sain vain 8000 ruplaa. Kun yritin nostaa 12000, automaatti ei halunnut leikkiä kanssani vaan valitti noston ylärajasta.

Onko pankkien kassakriisi toteutumassa?

Tämänpäivän The St.Petersburg Times- lehden talousosasto analysoi ruplan devalvaatiohuhuja. Ilmassa on vahvoja indikaatioita siitä, että Venäjän keskuspankki tulee antamaan ruplan devalvoitua hitaasti jopa 25-30%.

Mistä tämä johtuu? Yksinkertaisesti siitä, että talousnäkymät ovat heikot. Venäläiset tuotteet eivät mene kaupaksi riittävään hintaan. Alla joitain lukuja.

Öljyn hinta on tippunut heinäkuusta 2008 61%. Venäjän ulkomaanvaluuttareservit laskivat 12 viikon aikana marraskuun alkuun 19%. Arvio on, että reservit kestävät vain tämän vuoden loppuun.

Ruplan hinta on laskenut 13% suhteessa dollariin elokuun 1. päivästä lähtien. Viimeisen kolmen kuukauden aikana ulkomaisia sijoituksia on karannut maasta ainakin 140 miljardia dollaria. RTS indeksi eli Venäjän osakeindeksi on laskenut 61% samana aikana.

BKT ennustetaan kasvavan tänä vuonna 7,7%. Ensivuoden ennuste on vain 5,4%.

Uralin raakaöljyn hinta oli eilen 57,08 dollaria barrelilta. Venäjän valtion talouden tasapaino vaatii hinnan olevan 70 dollaria. Tällä hinnalla ensivuoden budjetti on reilusti alijäämäinen.

Tämä maa on edelleen taloudellisesti ongelmissa!
.

Ei kommentteja: