tiistai 25. marraskuuta 2008

Pelleilyä

.
Kuntosalia

Lepoviikon ainoa kuntosalikäynti on takana. Tuloskehitys on hämmentävän hidasta, vaikka pientä myönteistä muutosta on havaittavissa. Voiko olla, että lauantain pitkä lenkki painaa vieläkin jaloissa vaikka kävin eilen maanantaina palauttavalla?

Taloushallinnon tentti - no huh

Taloushallinnossa oli tuntikoe, joka meni farssiksi. Luennoitsijalla oli koepapereita liian vähän, joten hän joutui hakemaan niitä lisää. Poistuessaa hän sanoi "now you have a chance to consult" ja pellet tekivät työtä käskettyä. Reipas osa luokasta ryhtyi avoimeen yhteistyöhön jopa niin, että osa käveli toiselle puolelle luokkaa! Meillä, joilla ei ollut vielä koepaperia, ei tästä tietänkään olisi ollut edes hyötyä. Reilu peli?

Luennoitsijalla alkaa taas menemään aihealueen asiat sekaisin opetuksen aikana. Hän esimerkiksi reippain mielin väitti, että jos varastossa olevien tuotteiden arvo kasvaa markkinahinnan muuttuessa, tämä on kirjanpidollista (accounting) voittoa!?

Liiketaloudellista (economic) ehkä, mutta ei ikinä kirjanpidollista! Tasearvon kasvulla ei ole mitään tekemistä tuloslaskelmassa näkyvän voiton kanssa. Ainoa linkitys on taseessa kirjattavat poistot, jotka rasittavat tuloslaskelmaa. Jos varaston arvo kasvaa, kasvaa myös poistoarvo. Näinollen vaikutus on tuloslaskelmaan enemmäkin tappiota tuottava kuin voittoa kasvattava.

Toinen virhe oli väitteensä, että liiketaloudellinen kustannus (economic cost) sisältää eksplisiittisten (eli accounting = kirjanpidollisten) kustannusten lisäksi vaihtoehtoiskustannuksen (opportunity cost). Tämähän ei pidä paikkansa, sillä vaihtoehtoiskustannus sisältää jo itsessään eksplisiittiset kustannukset (accounting cost) implisiittisten kustannusten lisäksi. (Baye. M. 2009. Managerial economics and business strategy. McGraw-Hill. p5).

Muita tenttejä

MITIM toimistoon oli tuotu tiedoksi parin tentin tulokset:
  • social responsibility and business ethics, 10/10
  • qualitative research methods, 7/10
Huomenna on teknologiahallinnon (technology management, ei siis leadership) tentti. Tämän virittelyjä jo taisinkin kuvata aikaisemmin. Yhteistyö on varmaa, sillä kun tietokonetta saa käyttää, toimii myös sähköposti, chat jne.

Nostrifikaatio-ongelmia

Suomalaisten (vast.) todistusten nostrifikointi Venäjällä on suoritettu. Tai ainakin yritetty. Meistä ainoastaan neljällä paperit menivät läpi.

Yhdellä ongelmia tuntuu tuottavan esimerkiksi se, että hänellä ei ole lukion päästötodistusta. Venäläisen logiikan mukaan hän ei siis ole voinut päästä yliopistoon opiskelijaksi. Sillä, että eri maissa voisi olla erilaisia opintopolkuja, ei tuntuisi olevan merkitystä. Onko tämä sitä puolalaista käänteistä notaatiota?

Toisen henkilön kohdalla todistusten käännättäminen ei ollut onnistunut, koska GSOM:in antamat ohjeet olivat olleet väärät! Hän joutuu suorittamaan operaation uudestaan.

Minä puolestani joudun hankkimaan Suomesta lukiotodistukseni käännettäväksi venäjäksi ja vahvistettavaksi paikallisella notaarilla. Kolmena kappaleena, olettaisin.. Mitähän ihmettä he silläkin propuskalla tekevät, kun lukion jälkeiset paperit ovat kunnossa? Taidan laittaa todistuksen hakureissun kustannukset yliopistolle maksettavaksi, koska venäläisen postin huomaan en päästötodistustani anna! Meille aikanaan tulleissa ohjeissa ei taidittu mainita, että pitäisi olla leikkikoulusta alkaen kaikki todistukset mukana.

Ennustus

Tähän lopuksi ennustus. Ennen tammikuun 2009 loppua Medvedev eroaa ja presidentiksi nousee maan johtaja Putin. Sanokaa minun sanoneeni.
.

Ei kommentteja: