lauantai 1. marraskuuta 2008

Teletappi

.
Tiistaina 28.10.2008 oli laitoksellamme ulkomisteri Stubbin (alias teletappi) vierailijaluento. En vieläkään ymmärrä miksi hän kävi luonamme, mutta en valita. Harvoin sitä saa tämäntason vierailijoita luennoilleen.

Hänen esiintymisensä oli kaikkiaan varmaa ja ulostuonti hyvää. Ammattipoliitikon otteet näkyivät heti alussa tavalla, jolla hän otti tilanteen haltuunsa. Luentosaliin tulon jälkeen hän oli selkeästi hetken aikaa ns. hukassa. Voisin kuvitella, että hänellä ei ollut selvää käsitystä missä hän on, miksi hän on tällä ja keitä me olemme. (Ja missä hänen pyyhkeensä on!)

Dekaanin alustuksesta Stubb kuitenkin nopeasti keräsi perustiedot ja piti valmistelematta 15 minuutin puheen kosketellen kolmea asiaa:
  1. neljä tärkeää, kansainvälistä tilannetta muuttanutta, päivämäärää
  2. post-USA maailma
  3. EU-Venäjä suhteet
Päivämäärät

Stubb näkee, että merkittävät päivämäärät ovat marraskuu 1989 (Berliinin muurin murtuminen), 9/11 (WTCn tuho New York:issa), 080808 (Venäjän hyökkäys itsenäiseen Georgiaan) ja taloudellinen kriisi syksyllä 2008.

080808 osoitti EUn merkityksen rauhanrakentajana. Välittihän Stubb ja Sarkozy neljän (tai kuuden) kohdan rauhansopimuksen. Samalla maailman katseet kääntyivät terrorismista ja taudeista Venäjään uhkien muodossa.

Taloudellinen kriisi on Stubbin mielestä hyvä asia, koska se osoittaa maailmalle kaikkien maiden riippuvan toisistaan. Talousasiat johtavat yhteiseen politiikkaan.

Post-USA

Vuoden 1992 EU:in syntymisen jälkeen maailma on muuttunut moninapaiseksi. EU, Kiina, Venäjä, Intia, Japani ja Brasilia ovat nousseet tai nousevat USAa merkittävimmiksi talousmahdeiksi.

Valitettavasti monet instituutiot eivät ole kyenneet mukautumaan tähän muutokseen. Näitä esimerkkejä ovat WTO, YKn turvallisuusneuvosto, Nato ja OEC. Erityisesti Stubb hyökkäsi Italiaa ja Kanadaa vastaan väittäen, että nämä maat saavat liikaa valtaa suhteessa todellisuuteen.

EU-Venäjä

Venäjä tarvitsee EUta kauppakumppanikseen. Toisin kuin Kiina, joka on kehittänyt teollisuustuotannon lisäksi palvelusektoriaan, Venäjä keskittyy valitettavasti vain energiateollisuuteen. EU-Venäjä riippuvuus on Stubbin mielestä hyvä asia.

On muistettava, että maailman taloudesta EU tuottaa 30%, kun taas Venäjän osuus on 2%! EUssa asuu 3x väestöä verrattuna Venäjään. EU käyttää 7x enemmän puolustusmenoja kuin Venäjä.

Venäjä on saatava WTOhon mahdollisimman pian. Samoin PCA eli Peace and Cooperation Agreement on saatava kuntoon mahdollisimman pian.

Viisumivapaus Venäjän ja EUn välille on Stubbille hyvin tärkeä asia.

Suomen asema

Suomessa on hyvää peruskoulutus, IT sektori ja innovaatiot. Olemme kiinteä osa EUta, mutta Stubb ei näe Suomea minkäänlaisena sillanrakentajana EUn ja Venäjän välillä. Saati välittäjänä...

Jälkimmäinen oli varmaan pisto Suomessa lokakuussa 2008 pidetyn USAn ja Venäjän salaisen sotilaallisen huipputapaamisen järjestelijöitä kohtaan. Stubbillehan ei asiasta kerrottu vasta kuin jälkeenpäin... Mieheen kun ei julkisuusmielessä aina voi luottaa.

Kysymyksiä

Meillä oli mahdollisuus kysyä joitakin kysymyksiä. Oma kysymykseni käsitteli Venäjän talouskriisiä ja Venäjän johdon reaktioita siihen. Onko tehty riittävästi?

Stubb vastasi, että Suomen Pankin keräämien tietojen mukaan Venäjä ei ole reagoinut riittävästi. Toiminnassa on huolestuttavia piirteitä, joita hän ei käynyt erittelmään.

Loppukaneetti

Hyvä ja erilainen aamupäivä, vaikken ehtinytkään saada itseäni kuvaan ministerin kanssa.
.

Ei kommentteja: