maanantai 3. marraskuuta 2008

Maksuvalmiuskriisi?

.
Yritin nostaa 3nov2008 iltapäivällä ruplia ostoskeskuksen automaateista Nordean MasterCard- kortillani. Kaksi ensimmäistä eri pankkien automaattia kieltäytyivät antamasta rahaa! Vasta kolmas automaatti hyväksyi korttini.

Aikaisemmin on ollut huhuja, joiden mukaan Venäjän pienemmissä kaupungeissa ja jopa Moskovassa pankkiautomaatit eivät ole antaneet käteistä muiden pankkien asiakkaille.

Tämä johtuu Venäjän pankkien talouskriisistä, joka on voimakkaasti kytköksissä maailmalaajuiseen edellenjatkuvaan talouskriisiin. Venäläiset pankit eivät luota toistensa maksuvalmiuteen, joten pankkien välinen luototus on lähestulkoon loppunut. Tämä puolestaan on johtanut käteisen rahan vähenemiseen. Normaalitilanteessa pankit lainaavat toisiltaan rahaa eri muodoissa, myös käteisenä, tarpeen mukaan. Koska luottoa ei saa, jokaisella pankilla on ongelmia tyydyttää päivittäin vaihtuva seteleiden tarve. Kyetäkseen palvelemaan omia asiakkaitaan, pankit ovat kieltäytyneet antamasta käteistä rahaa kilpailevien pankkien asiakkaille automaateistaan.

Onko tämä nähtävissä nyt Pietarissa? Otan mielelläni vastaan kokemuksia muilta ulkomaisia kortteja käyttäviltä rahannostajilta.

Jos näin on, käteisen rahan kanssa voi vielä tulla todellinen ongelma piakkoin...
.

Ei kommentteja: