lauantai 13. joulukuuta 2008

Gradu ja tutkimusseminaari

.
GSOM pitää meille tiistaina 16.12.2008 tutkimusseminaarin. Ennen tilaisuutta meidän tulee lähettää yhden sivun mittainen kooste graduaiheestamme. Seminaarissa meille (kai, ehkä tai luultavasti) tullaan osoittamaan gradutyölle paikallisen yliopiston ja laitoksen (GSOM) ohjaaja.

No niinpä, niin.

Lähetin menemään järjestäjille saman graduaiheen, jota käytin aikanaan hakiessani MITIM- ohjelmaan. Näin minimoin nyt tarvittavan työmäärän ja sain näennäisesti täytettyä seminaarin ennakkovaatimuksen.

Kuitenkin tiedän jo nyt, että en tule tekemään graduani ao. aiheesta. En tosin tiedä mistä aiheesta sen teen, joten on aivan sama mitä ilmoitan aiheekseni tässä vaiheessa. Muuttumaan se tulee kuitenkin.

Alkuperäinen aihe (ympäristöteknologialiiketoiminta Venäjällä) oli mielenkiintoinen, mutta olen ehtinyt keskustelemaan aiheesta jo parin sidosryhmätahon kanssa. Kummastakin on viestitetty, että tuolla alalla ei liiketoimintaa ole järkevä Venäjälle kehitellä. Työstä tulisi vain akateemisesti mielenkiintoinen, eikä muuta.

Todellisuudessa aihe tulee muotoutumaan keväällä 2009 Suomessa. Suomalainen ohjaaja on huomattavasti tärkeämmässä roolissa, joten paljon asiaan tulee vaikuttamaan se, minkälaisia professoreja Lappeenrannassa LUTilla tulee vastaan. Henkilökemialla on erinomaisen suuri merkitys työn onnistumiselle. Järkevää edellen on, että aihe istuu ohjaajan omiin tutkimusintresseihin.

Toinen asiaan vaikuttava taho on tietenkin työnantajani. Tiedän, että heillä on ajatuksia graduaiheekseni. Tarkempia keskusteluja en ole ehtinyt käymään, joten kaikki nyt muodostettava suunnittelu olisi vain sivistynyttä veikkailua.

Kolmas tekijä on rahoitus. Keväällä 2010 pitää edelleen elää jollain konstilla. Aikuiskoulutusrahakauteni kestää vain syksyyn 2009. Saadakseni leivän lisäksi raejuustoakin, pyrin toki löytämään aiheen, johon saan joltakin taholta rahoituksen. On luonnollista, että maksaja tulee vaikuttamaan gradun sisältöön ja aihevalintaan.

Joten summa summarum: ensiviikon seminaari on varmaan mielenkiintoinen ja tärkeä. Omalle osalleni kuitenkin hyöty jää vajavaiseksi.
.