tiistai 8. syyskuuta 2009

Luovutan

.
Tanskassa on samantyyppinen sosiaaliturvajärjestelmä kuin Suomessa. Maassa asuvilla on henkilötunnus, jonka mukaan järjestelmä tunnistaa yksilön kuuluvaksi sairausvakuutusjärjestelmän piiriin.

Posti toi keltaisen korttini, joka todistaa minut oikeutetuksi ilmaiseen sairaanhoitoon Tanskassa.

Järjestelmä käytännöntoteutukseen kuuluu, että osoitteen mukaan minulle nimettiin yksityinen omalääkäri. Hän asuu 300 metrin päässä asunnostani. Sairauden sattuessa otan yhteyttä häneen, ja menen joko paikalle tai hän tulee luokseni.

Ajatuksena asia on hieno. Asukkaat keskitetään lääkäreiden ympärille, eikä niinkuin Suomessa, jossa lääkärit keskitetään terveyskeskuksiin.

Kirjeen mukana tuli myös elintenluovutustestamentti. Täyttämällä kortin ja lähettämällä sen valtionsairaalaan (rigshospitalet), kirjautuvat testamentin tiedot järjestelmään. Akuutin kuoleman sattuessa, ja jos minut tunnistetaan, voidaan elintensiirrot tehdä nopeasti.

Suomessa käsittääkseni tällaista keskitettyä rekisteriä ei ole, vaan jokainen kantaa (tai ei kanna) mukanaan testamenttiaan. Minulla sellainen tietenkin lompakossani on! Onhan sinullakin?
.