sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Sivistystä

.
Venäjällä pyrin toteuttamaan kolmen ässän periaatetta: sunnuntai sivistää sinua. Koska nyt olen Euroopassa, 3S kääntyy 3L- periaatteeksi. (Venäjä voi olla maantieteellisesti Eurooppaa, muttei poliittisesti tai kulttuurisesti). 3L = lauantaista laatua luonteeseen.

Kokeiltuani bussiliikenteen sujuvuutta ja leimauskorttien toimivuutta, astelin sisään kansallismuseoon. Vuonna 2008 uudestaan avatut näyttelytilat ovat hienot. Materiaalia on paljon esillä, mutta se on selkeästi aseteltu nähtäväksi hyvien opasteiden oheen. Kolme kerrosta antaa näkymän Tanskan alueen asutuksesta kivikaudesta 2000- luvulle asti. Muiden osastojen anti on kerätty ympäri maailmaa ilman varsinaista keskittymistä mihinkään alueeseen.

Koska tasajako ei ole taktiikkaa, päätin etukäteen eniten kiinnostavat osastot. Kivikausi, viikinkien aika, II maailmansota ja 2000- luku saivat erityishuomioni ajanjaksoista. Alueista pyrin tarkastelemaan Grönlantia ja viikienkien ajanjakson Englantia sekä pohjois-Amerikkaa. Olin hyvin ilahtunut inuittien kajakki-, vaatetus- ja merenkäyntiasioiden osastosta. Siellä olisi voinut kuluttaa aikaansa enemmänkin.

Yllätys oli, että muutoin maailman suurin yhä kolonialistinen valtio Tanska ei esittele laajemmin museossa Färsaarten ja Grönlannin kulttuuris- sosiaalisia oloja. Tai sitten en vain osannut niitä etsiä.

Toinen hämmästystä aiheuttanut asia oli II- maailmansodan poliittisen näkökulman suppea esitys. Museossa on satoja huoneita, joista vain yksi on omistettu koko 1939- 45 ajanjaksolle. Tanskan rooli sodassa ei ilmeisesti ole suosittu asia käsiteltäväksi....





Museon kahvion voileivän ja kahvin nauttiminen antoivat energiaa muutaman tunnin vierailulle. Kahviossa on myös tarjolla herkullisen näköinen seisova pöytä 180 kruunun hintaan. Pitänee käydä jossain vaiheessa nauttimassa siitäkin.

Kotimatkan kävely antoi mahdollisuuden tarkastella kaupungin vehreitä puistoja, kokeilla Polsevagn:in makkaroita sekä laskea erään sillan alle veteen heitettyjen polkupyörien määrän (9).






Kävelyreitti vei minut myös Tanskan parlamentin, Folketinget, ohi. Se sijaitsee Slotholmen:in saarella linnan yhteydessä. Raskasta kivirakennuskantaa, mutta hyvin pidettyä.

Ei ollenkaan hullumpi lauantai - ei ollenkaan.
.
.