maanantai 27. lokakuuta 2008

Maanantain hiusmuoti

.
Maanantai-aamu on lähtenyt käytiin rakkaan mikrotalouden opintokokonaisuuden parissa. Löysin verkosta Ulla Lehmijoen tekemät suomenkieliset kalvot kyseisestä aiheesta. Niiden avulla olen hankkinut aiheeseen uutta näkökulmaa sekä suomenkielistä termistöä. Erityisen hyödyllisiä ovat olleet hänen esimerkkinsä kansantalouden kannalta. Verotuksen ja työmarkkinoiden dynamiikka on tullut jonkinverran tutummaksi.

Samalla olen kuunnellut musiikkia asuntolan palvelimelta. Depeche Mode, Davie Bowie, Young Gods ja Madonna virkistävät elämääni mukavasti.

Iltapäivällä menen venäjänopintoja jatkamaan ja salille pyöritystunnille. Tämän jälkeen pikapikaa asuntolalle, vaatteiden vaihto ja prinsessaa vastaan! Jip-jee!

Tällä viikolla on tarkoitukseni myös viedä lakanat pyykkäykseen alakerran pesulaan. Tähänmennessä nukutut 27 yötä samoilla lakanoilla alkaa olla sietokykyni yläraja... Kerrospalvelu ei ihan toimi tällä hetkellä :( Lakanoiden pesettämisen mahdollistaa Suomesta tänään saapuvat vaihtolakanat.

Mitähän prinsessa pitää uudesta hiusmuodistani? Kasvatin hieman pidemmän kuontalon, värjäsin sen mustaksi ja laitatin vähän kiharoita.
.

Jäätä

.
BBC:n sääpalvelu lupailee tälle viikolle Pietariin yöpakkasia. Valmistaudutaan jään tuloon vitsillä laihialaisista:

Kaks laihialaista miestä tapaavat toisensa kadulla. Toinen kysäisee toiselta:
- Sääkös se pelastin mun poikani sieltä avannosta eilen ehtoolla?
- Joo määhän se olin.
- No missäs se mun poikani pipo sitten on?
.

sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Business as usual

.
Vetinen sunnuntai

Vettä on tullut koko sunnuntain kuin ennen Noan aikaa. Myrsky on sama, joka on jyllännyt Suomen päällä. Saamme varmaan nauttia myräkästä vielä jonkin tunnin, sisällä katsellen. Tällaiset kukkakepit ottaisivat turhia riskejä lähtiessään ulos juuri nyt. Suuremmatkin esineet saavat lentotaidon ykskaks. Nöpötän täällä ja juon teetä.

Opinnot

Päivä on mennyt opintojen parissa. Aamulla tietojohtamista GLOBAL- projektin tutkimusartikkelin parissa. Olen tutustunut projektiin ja sen tuloksiin jo Kuopiossa väitöskirjan teon aikana. Projekti tuottaa kohtuullisen käyttökelpoista tietoa, tosin yleisesti kulttuuri- ja johtamistutkimukselle asettavin varauksin.

Pääosa ajankäytöstä on mennyt mikrotalouden parissa lukuunottamatta venäjänkielen rypistystä. Herra R oli ystävällinen ja auttoi kyselemällä sanastoa. Opettelimme yhdessä sanomaan "Herra G rikkoi ikkunan asuntolan edessä" :)

Aamuyön mellestystä

Osa asuntolan sankareista oli aamuyöllä asuntolaan tullessaan päätynyt avoimen ikkunan kautta vartijoiden kiinteistönvalvontakeskukseen. Nettiin oli ilmestynyt tänään valokuvia, jossa veijarit ihmettelevät valvontakameroiden monitoreita ja pyllistelevät kameralle. Että sellaista reipasta partiolaistoimintaa.

Aamuyöllä asuntolalle oli saatu kutsuttua myös miliisi. Suurehko asuntolassa asuvien opiskelijoiden pumppu oli yrittänyt päästä sisälle lukitusta ulko-ovesta. Lopputuloksena miliisin tulo paikalle ja kaikkien (?) paikallaolleiden opiskelijoiden henkilötietojen kirjaaminen ylös.

Olipas minulla tylsää kun nukuin taas onneni ohi.

Muuta elämää?

Muuten asuntomme elämä on ollut normaalinoloista. Kämpässämme on kopioitu pornoelokuvia venäläisten opiskelijattarien pyynnöstä, tehty ruokaa, nukuttu ja kuunneltu musiikkia. Business as usual....
.

Herfindahl ja Hirshman

.
Lukiessani mikrotalousteorian kurssikirjaa ja kalvoja, yritän pohtia käytännön sovelluksia. Kurssin englanninkielinen nimi on managerial economics, mutta opetus käsittelee tarkkaanottaen mikrotalouden matemaattisia malleja.

Perehdyttyäni Herfindahl-Hirshman indeksiin (HHI), yritin löytää viestintä-, koulutus- ja media-alan indeksejä Suomen, Venäjän ja pohjois-Euroopan osalle. Onnistumatta. Jos joku osaisi neuvoa tietolähteitä, niin olisin ikionnellinen.

Kävin muuten lisäämässä tekstiini "Onko välii?" yhden lisäasian osakekurssilistaani.
.

lauantai 25. lokakuuta 2008

Huhu ja Stubb

.
Täällä kiertää varma huhu, että ulkoministeri Stubb vierailee laitoksellamme tiitaina 28.10.2008. Hän pitää MITIM ja MIB (Master of international business) opiskelijoille vierailijaluennon kello 10.45 - 11.30. Tämän jälkeen meillä on kyselytunti.

Pitää kaivaa puku kaapista ja silittää paita. Minkäköhänvärisen kravatin laittaisin?
.

Lenkura-analyysi

.
Lenkura


Pitkä lenkki takana: 100 minuuttia, keskisyke 149, keskivauhti 6:34.

Paremmin kulki kuin viikko sitten, mutta vähän ovat tehot vielä hukassa. Katsotaan ensi viikonloppuna miten kulkee.

Kulttuuriantropologiaa

Juostessani törmäsin (vertauskuvallisesti) neljään autoilijaan, jotka olivat täyttämässä parkkipaikoilla tyhjentyneitä autonrenkaitaan akkukäyttöisillä kompressoreillaan. Nyt kun tarkemmin ajattelen asiaa, olen nähnyt näitä usein ennenkin. Muualla maailmassa en ole tähän törmännyt näin usein.

Mistäköhän taajaan tyhjenevät renkaat johtuvat? Rengaslaatu on todennäköisesti samaa ulkomaillakin. Olisiko täällä kaduilla erilaista naulaa, ruuvia ja metallilangan pätkää enemmän kuin muualla?

Sellaista kulttuurianalyysiä tänään...
.

Surkea kurssi!

.
Tämä on kohdennettu viesti MITIM 2010- ohjelman Lappeenrannan hallinnolliselle väelle.

Laadulliset tutkimusmenetelmät- kurssi GSOM:illa on erittäin huono ja lähes täydellistä ajanhukkaa. Luennoitsijana on neiti Liudmila Bogomolova.

Perusteluni:
  • kuten olen aikaisemmin kertonut, B ei puhu laadullisista tutkimusmenetelmistä yleisesti. Hän keskittyy lähes puhtaasti markkinatutkimusten tekemiseen kuluttajatuotteissa.
  • luennoilla ehditään käsitellä B:n valmistelemasta kalvoaineistosta murto-osa, koska B jutustelee "tapauskertomuksia". Näiden tarinoiden tuoma lisäarvo on minimaalinen.
  • kurssi ei missään tapauksessa anna valmiuksia käyttää gradussa laadullisia tutkimusmenetelmiä. Väitän, että yhtään menetelmää emme tule oppimaan soveltamisen tasolla.
  • B:n luettavaksi antamat artikkelit ovat huonosti valittuja. Nyt esimerkiksi luemme kaksi Malhortran vuonna 1999 julkaisemaan kirjallisuustutkimusta. Ne kuvaavat, miten ja minkälaisia markkinatutkimuksen artikkeleita on julkaistu akateemisissa julkaisuissa vuosina 1987 - 1998! Miten tämä liittyy yritysten johtamiseen?
  • B:n englanninkielen taito on riittämätön
  • kurssiohjeistus kurssikirjojen, aikataulun jne. suhteen on laadutonta. B lupasi esimerkiksi kertoa, mitkä kappaleet kannattaa kurssikirjasta lukea. Tätä ohjeistusta ei ole tullut.
  • laitoksen kirjastoon ei ollut ilmoitettu, mitkä kirjat liittyvät kurssiin. Näinollen kirjastossa ei ole yhtään kurssikirjaa. Kirjastonhoitaja ei edes tiennyt B:n kurssin olemassaolosta.
  • luennot alkavat aina myöhässä, sillä B:n atk-käyttötaito on heikko. Aikaa menee runsaasti tietokoneen ja oheislaitteiden käynnistämiseen.
  • B:n pedagogiset taidot ovat subjektiivisesti arvoituna heikot
  • B:llä ei ole käsitystä akateemisesta tutkimusotteesta. Hän kykenee kertomaan vain oman käytännöntyönsä yksityiskohdista. Menetelmien yleistettävyys on heikko.
Jos tähän kurssiin ei saada pikaisesti korjausta, joudun ottamaan saman kurssin uudestaan Lappeenrannassa. Olettaen, että haluan oppia asiasisällöt.
.

perjantai 24. lokakuuta 2008

Paniikista valmistellen kevyesti

Paniikki

Maailman valuutta- ja pörssimarkkinat ovat sekasortoisessa paniikissa. Luototus on pysähdyksissä. Tuotanto hidastuu, investointihyödykkeiden myynti laskee. Kuluttajien ostovoima laskee. Tuotannon määrä laskee. Johdannaisvaikutuksena eri maiden BKTt tulevat ottamaan rajuja iskuja vastaan. Venäjän BKT tulee mahdollisesti laskemaan ensi vuonna 5%. Työttömyys tulee kasvamaan rajusti.

Kun länsimaiden lisäksi Kiina, Intia ja Venäjä lähtevät mukaan paniikkiin, on koko maailmantalouden tulevaisuus oikeasti vaarassa.

Tämä ei pääty hyvin...

Oma paniikki

Katsotaanpas, mitä jännittävää ja rentouttavaa olen aikatauluttanut tälle viikonlopulle:

perjantai- ilta
  • lähetä konsultaatioprojektin väliraportti työn ohjaajalle
lauantai
  • pitkä juoksu
  • lue Mathotran artikkelit laadullisten tutkimusmenetelmien kurssille
  • lue kursiivisesti 4 logistiikan kirjaa ja tee kooste puskurivarastoinnin parametreistä
sunnuntai
  • lue yritystalouden luentomonisteet
  • lue yritystalouden kurssikirjan kappaleet 5-7
  • tee venäjän läksyt
Apuva!

Mutta elämä on.

Itsehän olen tämän suunnistuskilpailun valinnut ja leimannut itseni reitille. Nyt pitää vain juosta ilman pummeja rastilta toiselle. Onneksi metsässä on sentään aina mukavaa!

Valmisteluja

Laitokselta ottivat yhteyttä ja pyysivät minua valmistelemaan lyhyen puheenvuoron suomalaisyritysten venäjänkaupan informaatiopäivään marraskuulle. Mikäpä siinä, puhunhan minä mielelläni.

No jaa, pariinkin otteeseen on minulta kysytty luentoihin liittyen, miksi en halua esittää erilaisten ryhmätöiden tuloksia "edessä". Syitä on kaksi, hyvä ja huono.
  • Ensinnäkin minulla on (kasvavia) vaikeuksia värien kanssa. Jos esityksessä on värikoodattuja kuvioita/ tekstejä, on minun niitä vaikeaa erottaa toisistaan.
  • Toisekseen, esiinnyn, koulutan, esittelen, luennoin, ja esitelmöin työkseni eli elääkseni. Nyt on hyvä levätä siitä työsarasta. Haluan lisäksi tarjota muille mahdollisuuden harjoitella esiintymisen jaloa taitoa. Yliopiston oma opiskelijaryhmä on siihen oiva foorumi. Parempi täällä kuin ensimmäisessä työpaikassa.
Ruokaa

Kävin syömässä päärakennuksella. Siinä sinäänsä ole mitään ihmeellistä. Mutta pitkästä aikaa sain maistaa pottumuussia! Olipa hyvää... :)

Kevennetään

Mitä eri alan ihmiset toteavat rakastelun tai sen yrityksen jälkeen:
  • Lääkäri - Tämä on tällä selvä. Voitte pukea.
  • Mäkihyppääjä - Tiedän, pituutta olisi saanut olla enemmän.
  • Maanviljelijä - Minähän sanoin ettei tämä onnistu ilman tukea.
  • Rallikuski - Väärä kumivalinta pilasi kaiken.
  • Jääkiekkoilija - No, minä vain roiskaisin sinnepäin ja tälläkertaa sattui menemään sisään.
  • Jääkiekkoselostaja - Mitä ihmettä tapahtui? Onko se siellä? Oli kyllä sekava tilanne, vaikea sanoa mitään!
  • Jääkiekkovalmentaja - Meidän pitää saada liikettä lisää. Tässä on vielä paljon opittavaa.
  • Formulakuljettaja - No, ei sille mahda mitään, että vehkeet pettävät.
  • Hiihtäjä - Väärä voitelu.
  • Huippu-urheilija - Kun ei jaksa, niin ei jaksa...
  • Juristi - Asia salainen, suljettujen ovien takana, ilman tunteita
  • Markkinoija - Eikä tässä vielä kaikki...
  • Olympiaurheilija - Tottakai olen pettynyt. Sitä kun on harjoitellut tätä hetkeä varten jo 4 vuotta ja sitten mikään ei onnistu!
  • Pesäpalloilija - Eikös me näin sovittu...
  • Formulaselostaja - Mahtavaa! Elämme historiallisia hetkiä! Tätä ei ota meiltä kukaan pois!
  • Poliitikko - Minä en ole tehnyt mitään! Olen järkyttynyt tuollaisista syytöksistä. Tämä on selvä ajojahti minua kohtaan.
  • Jalkapalloilija - Kyllä tuollaisesta paikasta on jo pakko pistää sisään!
  • Insinööri - En minä tätä kyllä näin suunnitellut.
  • Portsari - No, yritetäänpä sitten ensikerralla uudestaan.
  • IT-ammattilainen - Kyllä se EILEN vielä toimi...
  • Koripalloilija - Eka yritys meni ohi, mutta onneksi toisella jo osui.
  • Apteekkari - Kenenkä vuoro oli seuraavana?
  • Rockmuusikko - Okei, nyt kaikki mukaan!
  • Golfari - Onko nyt minun vuoroni?
  • Hammaslääkäri - No niin, voit laittaa suun kiinni ja nielaista välillä.
.

Passi ja hammasharja

.
Minullapas on passi ja viisumi! Eihan tassa mennyt kuin 2 kuukautta.

Nyt vain hammasharja kaapista ja Suomeen...!
.

torstai 23. lokakuuta 2008

Matkustustiedote

.
Päivä takana, yö edessä. Pieni tietoasia kuitenkin verkkoon ennen sitä.

Rekisteröidyin ulkoministeriön tekstiviestipalveluun. Ilmoitin olevani Pietarissa tammikuun 2009 loppuun ja saavutettavissa tietyssä matkapuhelinnumerossa. He ilmoittavat minulle automaattisesti tekstiviestillä, jos Venäjällä tai Pietarissa on jotakin turvallisuutta vaarantavaa.

Sain jo ensimmäisen matkustustiedotteen puhelimeeni. Sisältö oli: "Pietari: Yleistä varovaisuutta syytä noudattaa erityisesti liikenteessä. Passin ja arvoesineiden kanssa oltava huolellinen".

Kiitos tiedosta. Ihan järkevä perusviesti. Kaikki sisältö pitää paikkansa...

Ohje siitä, miten palveluun liitytään, on osoitteessa http://formin.finland.fi/doc/mobiili/.

Radio Jerevan

• Meiltä kysytään:
Miksi prostituutio on meillä kielletty?
• Me vastaamme:
Voitteko ajatella vapaata rakkautta tässä maassa?
.

Sarasvuo ja huonot tuotteet

Konsernin lehti HS otsikoi verkkosivullaan 23.10.2008 "Jari Sarasvuo toivoo lamaa"

Juttu jatkuu seuraavasti:
"Trainers' House julkisti torstaina osavuosikatsauksena, jossa kerrottiin yhtiön tuloksen painuneen heinä-syyskuussa 645000 euroa miinukselle. Yhtiön toimitusjohtaja Jari Sarasvuo jatkaa persoonallista tyyliään tulostiedotteen kommenttiosuudessa. "Tule lama kultainen. Taantuma tarjoaa tilaisuuden ratkaisevaan irtiottoon.""

Sarasvuo siis olettaa, että laman aikana heidän tuotteidensa myynti kasvaa. Managerial economics- kurssikirjassani tunnetaan ja käsitellään myös tällaisia tuotteita, joiden myynti todellakin kasvaa kuluttajien tulotason laskiessa (esim. laman aikana).

Termi näille tuotteille on "inferior goods"... Hyvä Sarasvuo! Luotan tuotteisiinne 100% - NOT.

Aamun kommentti

Aika aloittaa uusi päivä ja talousteorioiden opiskelu. Sitä ennen pieni kommentti Helsingin kirjamessuista.

Messujen alkuohjelmiin kuuluu paneeli, jossa ulkoministeri Alexander Stubb, kirjailija Jari Tervo ja Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Hakala ruotivat nyky-Venäjää. Kovasti harmillista, etten pääse seuraamaan sanailua.

He pohtivat aihetta kysymysten "Mikä Georgiassa muuttui? Vai muuttuiko mikään? Muuttuiko suomalaisten suhtautuminen Venäjään?" kautta.

Georgia ja politiikka

Ei mikään Georgiassa muuttunut. Tapahtumat vahvistivat vain sen käsityksen, että Venäjä hakee Neuvostoliiton aikaista suurvalta-asemaansa takaisin poliittisin, taloudellisin ja sotilaallisin keinoin. Venäjään voi luottaa - voi luottaa siihen, että Venäjä toimii vain omaa etuaan tavoitellen. Jos tilaisuus koittaa, hakee valtio itselleen lisää resursseja kuten maa-alueita, yhteistyökumppaneita, raaka-aineita jne. vaikka voimakeinoin.

Lähtemättä erittelemään Georgian sodan sotiaallisia yksityiskohtia, Venäjä tarkoituksellisesti halusi ja sai sodan aikaiseksi. Se tarvitsi sodan valloituspolitiikan rakennuspalikaksi. Täydellinen poliittinen taisteluvoitto Venäjälle.

Kaikki maat, ajatukset, alueet, hyödykkeet, sopimukset jne. ovat Venäjän politiikan pelinappuloita. Kaikki on myytävissä, ostettavissa ja otettavissa - paitsi äiti-Venäjä itse.

Suomi ja Venäjä

Suomalaisten kansana on parasta oppia, että ainakin Euroopan lähellä asuva isovenäläinen yksilönä on yleensä ystävällinen, luotettava ja erittäin hyvä ystävä. Kansana venäläisiin tulee sensijaan suhtautua epäluuloisesti

Venäjää maana tulee kohdella omanarvontuntien ja varautuneesti. Venäjä tunnustaa vain yhden luottamusta ja kunnioitusta herättävän asian - voima.

Lumikko, eli Suomen sotilaallinen voima

Suomi on pieni kuin lumikko. Kuitenkin kaikki metsän muut eläimet kunnioittavat lumikkoa, koska se puolustaa itseään raivokkaasti joutuessaan ahdistetuksi nurkkaan. Lumikko ei koskaan haasta karhua aktiivisesti, joten karhun ei tarvitse ärsyyntyä lumikosta turhaan. Toisaalta karhu tietää, että sekin saa olla rauhassa, kun ei tunge käpäliään lumikon kololle.

Lumikon on syytä pysyä kunnossa, valppaana ja pitää hampaat terävänä näyttäen tarvittaessa, että se ei pelkää käyttää niitä! Puolutusvalmiuden ylläpito on kallista, mutta vaihtoehtoiskustannus on vielä kalliimpi!

Kauppasuhde

Vaikka Suomi ja EU tarvitsee Venäjää erilaisten raaka-aineiden toimittajana, tarvitsee Venäjä vastaavasti ostajia raaka-aineilleen. Riippuvuussuhde on 100% kaksipuolinen. Venäjä on banaanitasavalta. Sillä on vain yksi merkittävä raaka-aine, jota se myy (metallien ja aseiden) lisäksi ulkomaille, öljy. Jos tämän myyntiartikkelin hinta laskee, katoaa Venäjän taloudellinen voima nopeasti. Näin on käynyt juuri nykyisen talouskriisin aikana. Tapahtumia:
  • Venäjän osakemarkkinoiden arvo on laskenut viime maaliskuusta noin triljoonalla (1 000 000 000 000) yhdysvaltojen dollarilla
  • Asuntotuotanto pysähtyy, esimerkiksi Pietarin asuntoluototus on laskenut 30% viimeisen kvartaalin aikana.
  • Autokauppa on jäissä, ajoneuvokuljetukset Suomesta Venäjälle ovat tippuneet alle puoleen.
  • Pankeissa spekuloidaan ruplan devalvoinnilla.
  • Venäjällä on huhuja, jonka mukaan pienemmissä kaupungeissa pankkiautomaateissa ei ole käteistä rahaa ja osassa ruokakaupoista on ruoka loppunut.
Miten reagoi Venäjän johto julkisesti maan sisällä? Tapahtumat salataan eikä venäjänkielinen media raportoi näitä asioita estääkseen paniikin muodostumista. Periaatteessa hyvä idea, mutta tämä taktiikka ei toiminut Kurskin onnettomuudessa saati SARS- episodissa tai melamiinimaito-skandaalisssa Kiinassa. Viivyttely ja salailu pahensivat asiaa, jolloin loppulasku oli suurempi kuin olisi ollut tarpeen. Näin tulee käymään Venäjälläkin.

Talousasioissa on kuitenkin järkevää tehdä jatkuvasti kauppayhteistyötä. Suomalaisten yritysten kannattaa kuitenkin pysyä poissa Venäjän itselleen strategisiksi määrittelemiltään aloilta:
  • puolustusmateriaalit
  • nanoteknologia
  • kaasu ja öljy
Ostetaan ja myydään Venäjän kanssa mitä tarvitsemme tai voimme. Pidetään ensimmäisenä itsestämme huolta ja otetaan Venäjästä se hyöty, joka on otettavissa.
.

keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Eilen, tänään, huomenna - mutta periksi en anna

Johdanto

Kuuntelen koneelta "Rage against machine"- poppoota, lueskelen uutisia, osallistun keskusteluihin seponkotisivuilla (lihasten maitohapoista, pettämisestä, islamista ja työnteosta, jonglöörauksesta maratonilla, juoksuharrastuksen aloittamisesta, maantiepyöräilystä, juoksijan kuntosaliharjoittelusta jne.) ja juon teetä. Tänä iltana ei tee mieli lukea opiskeluasioita, ei sitten yhtään. Zero, nil, nul. Nolla.

Ilmassa on selvästi taisteluväsymystä. Luennoilla en viitsi saati jaksa ottaa kantaa. No, tietojohtamisen luennolla sentään sain itsestäni jotain irti. Opiskelu menee tällähetkellä 95% lukemiseksi, luennoista ei tunnu jäävän mitään käteen. Saatika aivoihin. Jos viisumi olisi kunnossa, olisi selvästi aika lähteä käymään kotona. Onneksi Prinsessa tulee käymään Pietarissa piakkoin!

Tervetuloa!

Eilen

Eilen, tiistaina 21.10.2008, istuimme täyden päivän laitoksella. Aamulla hämmästelimme laadullisia tutkimusmenetelmiä (lue: markkinatutkimuksen tekemisen ihmeitä), iltapäivällä heittäydyimme vallattomasti yritystalouteen josta vilistimme venäjän tunnille. Kun aloittaa aamulla kello 09.00, on kello 18.00 jo kohtuullisen puhki. Ainakin minä olin.

Väsymyksen huomasi, kun yritti vääntää venättää oikeaan muotoon ja tuottaa järkeviä lauseita. Onneksi sentään neiti K:llakin oli ajatustukoksia. En tuntenut itseäni ainoaksi, joka ei jaksanut seurata.

Huomasin, että venäjäntunnilla on opiskelijoilla selvästi kahta toimintamallia tehtävissä, joissa jokainen sanoo vuorollaan oikean vastauksen. Osa, kuten minä, seuraa jokaista tehtävää tehden tehtävän mielessään. Kun oma vuoro sitten tulee, menee jonkin aikaa, ennenkuin saa annettua vastauksen omalle kohdalle tulleeseen kysymykseen. Toiset taas laskevat, mikä tehtävä tulee omalle kohdalle valmistellen vastauksen etukäteen. Vuoron koittaessa tulee vastaus kuin (suomalaisen) apteekin hyllyltä. Näppärää ja nopeaa! Minä nyt olen tällainen hidas mutta kankea. Opettaja vain tahtoo hermostua odottamaan...

Tänään

Keskiviikkona oli aamulla yritystaloutta. Nyt kyseisellä kurssilla tunnit menevät luennoitsijan suunnittelemassa aikataulussa, koska minä olen hiljaa.. :) Luen takapenkissä kurssikirjaa, enkä seuraa opetusta lainkaan. Tentissä nähdään, onko toimintamallini järkevä. Toivon, epäilen ja pelkään.

Iltapäivällä tiedostimme tiedon johtamista henkilöstöhallinnon näkökulmasta. Sieltä jatkoimme PriceWaterhouseCoopers:in vierailijaluennolle kuuntelemaan hankalien ihmisten käsittelemisestä (eli minusta!!!).

Päivän pituus: 09.00 - 18.30. Saako jo olla väsynyt, saako?

Huomenna

Huomenna aamulla herätys kello 07.00. Kello 08.00 jatkan yritystalouden kirjan lukemista. Olen lukemassa jälkijättöisesti, mutta viikonloppuna on päästävä oligopoliin ja sen kilpailumalleihin. Iltapäivällä on konsultaatioprojektimme tapaaminen ja tietojohtamista kello 18.00 asti. Sen jälkeen spinning-tunnille ja 30 min VK-lenkille matolle. Taitaa huomennakin uni tulla helposti...

Lakanat, mutten antaudu

Olemme nukkuneet samoilla lakanoilla nyt 1.10.2008 lähtien, eli 21 vuorokautta. Kohta minun lakanani lähtevät itsestään kävelemään pesutupaan. Pitänee kaivaa videokamera valmiiksi esille.

Haloo?! Milloin on pyykinvaihto???

Mutta periksi en anna. Olen tilannut puhtaat lakanat Suomesta :)

Kevennetään eli miksi miehet pissaavat seisaaltaan?

Jumala oli luonut Aatamin ja Eevan. Jäljellä oli vielä kaksi asiaa, jotka hänellä oli annettavana heille.
Jumala sanoi: " Kaksi asiaa olisi vielä, toinen on kyky pissata seisaaltaan ja..."
Aatami keskeytti: "Minä, minä haluan sen, se olisi tosi kivaa, elämä olisi paljon helpompaa ja hauskempaa!"
Jumala katsoi Eevaan. Eeva nyökkäsi ja sanoi: "Miksipä ei, ei se minulle niin välttämätöntä ole."
Niin Jumala antoi Aatamille tämän lahjan.
Aatami kiljui riemusta, hyppäsi seisaalleen ja pissasi ympäriinsä, roiski seinille ja juoksi rantaan ja pissaili ihastuneena kuvioita hiekkaan.
Jumala ja Eeva katselivat Aatamin riemua. Eeva kysyi Jumalalta: "Niin, mikä se toinen asia oli joka on on vielä lahjoittamatta?"
"Aivot, Eeva, aivot.
.

Olkoon viimeinen TV aiheinen kirjoitus vähään aikaan

Menevätpä nämä viestini nyt kovasti TV- aiheisiksi. Olkoon tämän viimeinen kirjoitelma tästä aihepiiristä vähään aikaan...

HS kirjoitti 22.10.2008 seuraavasti verkkosivuillaan:
"Yleisradion rahoitusta pohtiva työryhmä selvittää, voisiko tv-maksun vastedes maksaa kiinteistöön kuuluvana maksuna. Kansanedustaja Mika Lintilän (kesk) vetämän työryhmän pöydälle on nostettu uusi malli, jossa tv-maksu liittyisi asuntoon, ja sen perisi asunto-osakeyhtiö osakkaaltaan tai vuokranantaja vuokralaiselta."

Yksityinen näkökanta

Ihan aluksi, kiinteistöveroluontoinen TV-maksu on huono idea.

Hyväksyn suoran veloituksen yhteiskunnan peruspalvelujen tuottamisessa. Verokertymää voidaan käyttää perusrakenteiden kuten sosiaalitoimen, maanpuolustuksen, sivistystoimen, pelastustoimen jne. rahoittamiseen. Tämä on järkevää.

Sen sijaan lisäpalvelujen, kuten televisiolähetykset, rahoittamisessa kaikilta kerättävä rahoitusmalli ei hyväksyttävissä. Ei veroluontoisena eikä varsinkaan toisen, TVn katseluun liittymättömän, hyödykkeen kuten kiinteistön omistamiseen liitettynä.

Ne, joilla TV on, maksakoot katselemisesta itse. Malli ottakoon huomioon joko katselulaitteen omistamisen tai käytön. Loppu on valvontaa, laitteen ostohetkellä tehtävää tiedonkeruuta tai tekniikkaa.

Yhteisöllinen näkökanta

Oletetaan, että YLE toteuttaa yleishyödyllistä palvelua, jota yksityiset, voittoa tavoittelevat yritykset, eivät halua toteuttaa.
Oletetaan edelleen, että tämä palvelu katsotaan yhteiskuntaa kehittäväksi, joten se halutaan säilyttää.

Näiden oletusten ollessa tosia, jää tuotannon rahoitusmalliksi ainoastaan verotuksen tyyppinen ratkaisu.

Yksi ratkaisu on ohjata YLElle yleisiä verotuloja budjetin muodossa.

Jos toisaalta vero halutaan kohdentaa palvelun käyttäjiin, voidaan ajatella seuraavaa:
a) Koska katselulaitteita ei ole rekisteröity (vrt. ajoneuvot), ei omistukseen perustuvaa verostusta voida toteuttaa.
b) Koska a):ta ei ole mahdollista toteuttaa, käytännössä järkevin ratkaisu on verottaa katselulaitteen omistajaa hankintahetkellä. Näinhän tehdään erilaisten haittaverojen kohdalla (vrt. autonrenkaat).
.

Hyvää kommentointia!

Suomessa majaansa pitävä erityisasiantuntija kommentoi järkevästi kirjoitustani osakekurssista ja sen yhteydestä yrityksen toimintaan. Lainaan häntä alla kursivoidun tekstin kohdilla. Oma alkuperäinen tekstini on normaalina tekstinä.

Voitto vs. jatkuvuus

"Lista olettaa, että yrityksen päämäärä on osakkeenomistajien omistuksen arvon kasvattamisen. Tämä ei tietenkään saisi olla yrityksen olemassaolon päämääränä.

Suosittelen sinulle seuraava (sic) nettisivu (sic): http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2006/20060624
5§ Toiminnan tarkoitus
Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenoimistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.

Siis, Suomen laki nimenomaan pakottaa osakeyhtiöitä kasvattamaan osakkeenomistajien omistuksen arvoa."

Näin laki osakeyhtiöstä taitaa Suomessa kertoa. Oma kommenttini käsitteli kuitenkin yrityksen toimintaa yleisellä tasolla, maasta riippumatta.

Lisäksi hyväksyn täysin sen, että yrityksen perimmäinen tavoite on voiton tuottaminen omistajilleen. Kuitenkin tämä tavoite on jatkuva, joten voittoa on tuotettava myös tulevaisuudessa. Yrityksen tulee siis (lainkin mukaan) maksimoida nykyinen ja tulevaisuuden voitto. Yritystalouden teorioiden mukaan tämä maksimoi myös yrityksen arvon. Yrityksen arvon kasvattaminen on parempi tavoite, kuin voiton kasvattaminen.

Huomattakoon, että tulevaisuuden voittojen saaminen vaatii jatkuvuutta, eli yrityksen on oltava olemassa huomennakin. Tämä puolestaan ei toteudu, jos sidosryhmien vaatimuksiin ei vastata tyydyttävästi.

Näin ollen vain jatkuvuuden varmistaminen mahdollistaa maksimaalisen voiton. Maksimaalinen voitto puolestaan tarkoittaa yrityksen arvon kasvattamista. Kuitenkin yrityksen päätöksenteon ajatusmallina jatkuvuus on turvallisempi ja parempi viitekehys kuin yksinkertainen voiton tavoittelu!

Pakkokonkurssi

"Yrityksen taseen yksi tili on "oma osakepääoma". Tämä lasketaan kertomalla osakkeiden määrä osakekurssilla. Jos yrityksen oma pääoma laskee tietyn rajan alle verrattuna alkuperäiseen kokonaisarvoon, on yritys haettava konkurssiin.

Käsittääkseni tämä uusi laki ei enää sisältää pakkokonkurssia (23§)."

Tämä oli minulle uusi tieto! Kiitos!

NPV

"Mitä tulee NPVeen, eilisen vetäjä kehui menetelmää ja sanoi että se johtaa parempaa (sic) investointipäätökseen kuin muut menetelmät (PB tai IRR).
Olen kuitenkin samaa mieltä että tulevaisuudet tuotot ovat vaikea (sic) arvioida."

Kyllä, yrityksen sisäisissä investointipäätöksissä NPV on käyttökelpoinen. Ainakin useimmissa tapauksissa. Perustutkimuksen osalla laskentaa on kuitenkin vaikea toteuttaa, joten osa tutkimuksen ja tuotekehityksen projekteista on katsottava "pakollisiksi" kustannuksiksi. Tällöin ne tulkitaan ns. sunk cost- tyyppisiksi.

Alkuperäinen kirjoitukseni kuitenkin käsitteli osakekurssia ja sen muodostumista. Osakkeiden ostaja ja myyjä eivät laske yrityksen yksittäisen projektin tuottoa, vaan koko yrityksen osaomistamisen antamaa tuottoa. Tämä tuotto muodostuu kahdesta komponentista:
  • osakkeen arvonnousu
  • osinkotuotto
Näitä ennustettaessa NPV on lähes käyttökelvoton, kuten kaikki muutkin laskentateoreettiset mallit. Tämä ei toki tarkoita, että malleja ei voisi tai saisi käyttää. Niitä pitääkin käyttää, mutta tästä huolimatta osakkeen hinta ei todellisuudessa seuraa lähes lainkaan laskentaanalyysin tuloksia!.

Pääajatukseni on, että yritysjohdon pitäisi kiinnittää vähemmän huomiota osakekurssiin ja enemmän huomiota yrityksen päivittäiseen toimintaan!

Kiitos!

Vielä kerran, kiitos kommenteista. Jatketaan keskustelua!
.

tiistai 21. lokakuuta 2008

Nyt tiedän

Nyt tiedän, mitä tälle kurssille voidaan tehdä. Vaihdetaan nimeksi "Business research in marketing and branding - 101" ja muutetaan kurssi venäjänkieliseksi.
.

Voi ei, tätä laatua

Laadullisten tutkimusmenetelmien luento osoittautuu jälleen kerran harvinaisen turhaksi ajankäytöksi. Luennoitsija puhuu vain markkinatutkimusten tekemisestä antaen epämääräisiä esimerkkejä erinomaisen huonolla englannilla.

Luennon aluksi hän sentään kertoi, mitä artikkeleita meidän on syytä lukea. Valitettavasti en vain saanut (tästäkään) osioista selvää...

Kun katselen luokassa olevia 21 henkilöä, näen seuraavaa:
  • 1 kirjoittaa tietojohtamisen raporttia (tiedän, koska olen ns. chat- yhteydessä häneen koneella...)
  • 1 surfaa verkossa
  • 1 ihmettelee omaa tietokonettaan
  • 1 haukottelee autuaasti
  • 2 juoruaa muita asioita
  • 1 nukahtaa kohta
  • 1 tuijottelee kattoon
  • 2 juttelee keskinäisiä asioitaan
  • 1 päivittää blogiaan
  • jne.
Takapenkissä on mukava istua :)

Mistä näitä akatemian ulkopuolisia huonoja luennoitsijoita sikiää? Ei se, että on töissä yliopiston ulkopuolisessa alan yrityksessä tarkoita sitä, että henkilö pystyy opettamaan alaa. Kokemusta voi olla vaikka toisille jakaa, mutta ainakin tässä tapauksessa henkilö ei:
  • ymmärrä mitä kaikkia laadullisen tutkimuksen menetelmätarpeita opiskelijoilla voi olla
  • osaa opettaa
  • pysty puhumaan riittävän hyvää englantia (samtiims peepel vich shaans opiinion aar lujaal)
OMG...

Jerevan

• Meiltä kysytään:
On sanottu, että neuvostoliittolainen maanviljely on maailman korkeimmalla tasolla, koska se tuottaa neljä satoa. Pitääkö tämä paikkansa?
• Me vastaamme:
Periaatteessa kyllä. Ensimmäinen sato saadaan Venäjältä, toinen Puolasta, kolmas Tshekkoslovakiasta ja neljäs Unkarista.
.

maanantai 20. lokakuuta 2008

Ratio-ohjelmaa

Täällä Radio Jerevan. Kysykää meiltä mitä te haluatte, me vastaamme teille mitä me haluamme.

• Meiltä kysytään:
Miten sosialismi etenee Suomessa?
• Me vastaamme:
Huonosti. Kaikki pysähtyvät, kun kadunkulmissa syttyy punainen valo.
.

Sukupuolieroja

HS herätti verkkosivujensa avulla jälleen mielenkiintoni.

"Miehet tienaavat yksityisillä aloilla naisia enemmän" otsikolla lehti raportoi seuraavaa. "Miesten palkat ovat yksityisillä aloilla poikkeuksetta muhkeampia kuin naisilla. Tämä pätee niin johtajiin kuin työntekijöihin, selviää Taloussanomien ja Ilta-Sanomien teettämästä tutkimuksesta."

Tässä artikkelissa puhutaan varsin mielenkiintoisesta asiasta, mutta käsittely ja analyysi on puutteellista.
  • Ensinnäkin keskiarvo ei kerro mitään, jos samalla ei ilmoiteta keskihajontaa. Parempi mittari on yleisesti mediaani, eli havaintoaineistossa esiintyvä keskimmäisen muuttujan arvo.
  • Toiseksi, sukupuolta käytetään tässäkin tutkimuksessa muuttujana, koska sitä on "helppo" käyttää. Kuitenkin määrittelemättä jää, mitä sukupuolella tarkoitetaan? Biologista sukupuolta, sosiaalista sukupuolta, psykologista sukupuolta vai mitä? Näinkin "selkeä" muuttuja on kompleksinen.
  • Kolmannekseen, miksi keskittyä sukupuoleen? Parempi olisi tarkastella eri yksilöiden välisiä palkkaeroja ja vasta sen jälkeen kategorisoida eli ryhmitellä yksilöitä. Huonopalkkaisilla saattaa olla muutakin yhteistä kuin pelkästään sukupuoli. Paljonkin muuta ja merkittävämpää yhteistä.
  • Neljännekseen, yritys maksaa käyttöönsä tulevista resursseista vain sen hinnan, jonka yritys katsoo kannattavaksi. Jos yritys on halukas maksamaan tietystä resurssista korkeamman hinnan, olettaa yritys saavansa sille myös korkeamman tuoton.
Tarkoitushakuista tutkimusta, analyysiä ja raportointia. Ugh, olen puhunut.
.

Muistisääntöjä teknologiaan

Luentoaamu

Maanantaiaamu on alkanut teknologiajohtamisella. Jokainen pienryhmä on valmistellut oman artikkelinsa pohjalta 20 minuutin esityksen, jossa kuvataan artikkelin perusideat. Tämä jälkeen opponenttiryhmä kritisoi artikkelia, sen tulkintaa ja esitystä rakentavassa hengessä.

Ryhmiä on 12, bruttoaikaa käytössä 5 tuntia 15 minuuttia. Luennoitsija on antanut 10-20-30 säännön: 10 kalvoa, 20 esitysminuuttia, kirjasinkoko 30. Kun ajankäyttöön lisätään opponointi, tulee päivän mittaan vielä kiire...

Muuten 10-20-30 sääntö on hyvä, mutta kirjasinkokosuositus 30 on aika raju. Todellisuudessa esityksissä hyvä tekstikoko on 18 pistettä. Tämä tulee piirtoheitinajalta, jolloin suositeltava kirjasinkoko oli 7 mm. Tällä koolla kaikissa esitystiloissa kuulijat näkevät tekstin ongelmitta. Suuremmassa esitystilassa piirtoheitintä viedään kauemmaksi valkokankaasta, jolloin näkyvän tekstin koko kasvaa. 7 mm on sähköisessä viestinnässä 18 pistettä.

Muutetaan sääntöä muotoon 7-10-18-20.
  • maksimissaan 7 tekstiriviä kalvollaan
  • enintään 10 kalvoa
  • kirjasinkoko 18
  • esitysaika 20 minuuttia
.

Unta!?

Unitutkijat: Talvi- ja kesäajan vuorottelu haitaksi terveydelle

Näin otsikoi HS 20.10.2008 sivuillaan. Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden työn tuloksia uutisoidaan seuraavasti:

"Osa illanvirkuista ei koko kesäaikana toivu siitä, että aamulla pitää herätä tuntia aiemmin kuin normaalisti. Myös luonnostaan lyhytuniset kärsivät siitä, että kelloja siirretään keväällä tunti eteenpäin, jolloin muutenkin lyhyistä ja tehokkaista yöunista pitää vielä nipistää.

Kevään siirtymä rasittaa myös koululaisia ja pienten lasten vanhempia, jotka muutenkin nukkuvat liian vähän, Lahti sanoo.

Syksyn siirtymästä kärsivät puolestaan eniten aamuvirkut ja kaamosmasentujat. Aamuvirkut heräävät aamuvaloon niin kuin ennenkin, vaikka kellon mukaan pitäisi vielä nukkua tunti."

Aihetta ja sen tuloksia voidaan kuitenkin tulkita niin monella eri tavalla. Kokeillaanpa vaihtoehtoista tulkintaa.

"Osa aamuvirkuista hyötyy koko kesäajan siitä, että aamulla saa herätä tuntia aiemmin kuin normaalisti.
Kevään siirtymä antaa myös koululaisille ja pienten lasten vanhemmille mahdollisuuden mennä nukkumaan aikaisemmin.
Syksyn siirtymästä hyötyvät puolestaan eniten iltavirkut."

Suurin syy väsymykseen, eli liian vähäiseen nukkumiseen, taitaa olla kuitenkin yksiselitteisesti TV:n liiallinen katsominen iltaisin. Laite kiinni - tai kokonaan taloudesta pois - niin asiaan saa nopean helpotuksen.

On vain niin helpottavaa saada tietoonsa omista valinnoista riippumattomia syitä, joita syyttää. Oman elämän valintojen tekeminen on astetta hankalampaa... Mutta samalla saa tunteen elämän hallinnasta, osallisuudesta itseensä.

Muitakin unettomuuden syitä on

Unettomuuteen saattaa tosin joskus vaikuttaa myös kämpän asukkaiden elämä. Viime yönä 50% tupamme asukkaista oli tuvassa, nukkumassa, nauttien miellyttävistä unista. Kello 04.40 puolet asukkaista temmelsi sisään kovalla touhulla, laittoi valot päälle, etsi kuumeisesti jotain kaapistaan, mutisi itsekseen ja säntäsi ulos ovia paukuttaen laittaen oven lukkoon ripinällä-rapinalla.

Siihenpä loppui muiden mäkitupalaisten nukkuminen tältä aamulta... Prkl.

Jerevan lähettää

• Meiltä kysytään:
Mitä on sosialismi?
• Me vastaamme:
Sosialismi on sellaisten jatkuvien ja yhä lisääntyvien vaikeuksien luomista, jotka on hyvin helppo voittaa.
.

sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Onko välii?

Osakekurssit

Pohdin tässä sunnuntai-illan huumassa osakekursseja. Mietin, mihin julkisesti listatun yhtiön osakekurssin vaihtelu vaikuttaa. Miksi yrityksen johto on siitä niin kovasti kiinnostunut? Eihän osakkeen hinnalla on mitään suoraa vaikutusta kassavirtaan eli päivittäisen toimintaan!

Olen löytänyt joitakin syitä. Lista ei ole täydellinen eikä välttämättä edes oikea. Lista olettaa, että yrityksen päämäärä on osakkeenomistajien omistuksen arvon kasvattamisen. Tämä ei tietenkään saisi olla yrityksen olemassaolon päämääränä.

Yleisesti yrityksen todellinen strateginen päämäärä on jatkuvuus. Tai ainakin sen pitäisi olla näin. Jatkuvuus varmistetaan vastaamalla kaikkien sidosryhmien huomenna asettamiin vaatimuksiin. Näitä sidosryhmiä ovat mm.:
  • verottaja
  • pankit (luotottaja)
  • omistajat (osakeenomistajat)
  • asiakkaat (tuotteiden ostajat)
  • työntekijät (palkansaajat)
  • tavaran toimittajat (tuotannontekijöiden myyjät)
  • lainsäätäjä
Jos minkä tahansa sidosryhmän vaatimuksia ei täytetä, jatkuvuus vaarantuu. Omistajat ovat vain yksi sidosryhmä muiden joukossa!

Palataan yksinkertaistettuun malliin ja syihin:
  1. Jos yritys haluaa laajentaa toimintaansa, saattaa se tarvita siihen uutta osakepääomaa. Uuden osakeannin yhteydessä sisään saatavan rahan määrä riippuu senhetkisestä osakekurssista. Tämä on merkittävä asia vain harvoin.
  2. Yrityksen taseen yksi tili on "oma osakepääoma". Tämä lasketaan kertomalla osakkeiden määrä osakekurssilla. Jos yrityksen oma pääoma laskee tietyn rajan alle verrattuna alkuperäiseen kokonaisarvoon, on yritys haettava konkurssiin. Merkittävä vain poikkeuksellisissa kriisitilanteissa kuten nykyisessä maailmalaajuisessa talouskriisissä.
  3. Yhtiön hallitus arvioi toimitusjohtajan toimintaa yrityksen taloudellisen tuloksen perusteella. Yleensä ainakin yhtenä kriteerinä pidetään osakekurssia. Jos tulos ei miellytä, puretaan toimitusjohtajan johtajasopimus (ei siis työsopimus). Kyseessä on kuitenkin vain yksittäisen henkilön edusta.
  4. Yritys käyttää jatkuvasti lyhyttä ja pitkää lainoitusta. Tämän rahan hinta riippuu lainoittajien arvoimasta yrityksen muodostamasta taloudellisesta riskistä. Riskiarvioinnissa huomioidaan osakekurssi, koska muita taloudellisia tietoja ei yrityksestä ole päivittäin saatavilla. Tämä on merkittävä asia.
  5. Avainhenkilöiden kompensaatiopakettiin on usein (onnettomasti) sisällytetty optiota. Niiden laukeamishetkellä, myyjän henkilökohtaisen voiton kannalta, on tärkeää nostaa kurssia mahdollisimman paljon. Tästä(kin) syystä optiot toimivat harvinaisen huonosti järkevän johtamisen kannustimena. Suorat osakeomistukset ovat parempi järjestelmä, varsinkin, jos johtajien ja muiden avainhenkilöiden odotetaan ostavan osakkeet palkkatuloillaan julkisilta markkinoilta.
  6. Halpa osakehinta saattaa yllyttää vihamielistä valtaajaa hankkimaan merkittävän määräysvallan yrityksessä. Potentiaalisesti erittäin merkittävä asia.
Huomionarvoista on, että osakepörssissä osakkeelle määritettävä hinta ei todellisuudessa ole sidoksissa yrityksen toimintaan. Hinta muodostuu puhtaasti osakkeen senhetkisen omistajan ja halukkaan ostajan välisestä kaupankäynnistä.

Teoriassa myyjä ja ostaja arvoivat yrityksen toimintaedellytyksiä laskien ns. NPV eli net present value arvon. Siinä tulevaisuuden tuotot siirretään ajassa nykyhetkeen rasittaen niitä ns. sisäisellä korkokannalla. Koska tulevaisuuden tuottoja ei voida ennustaa millään järkevällä tarkkuudella, jää tämä matemaattinen laskenta parhaimmillaakin surkeaksi akateemiseksi puuhasteluksi.

Lisäksi pörsseissä on jatkuvasti esimerkkejä yrityksistä, joiden osavuosikatsaukset antaisivat analyyttisesti syytä hinnan nostoon (laskuun). Kuitenkin markkinat reagoivat juuri päinvastaisesti. Kyseessä on erittäin pitkälle markkinoiden psykologisesta käytöksestä! Ihminen ei ole rationaalinen eläin, vaan rationalisoiva eläin!

Osakekurssit elävät omaa elämäänsä hyvin pitkälle irti yrityksen toiminnasta.

Näistä seikoista johtuen useimmissa tapauksissa yrityksen päivittäisen toiminnan kannalta ei ole järkevää tavoitella korkeaa osakekurssia. Vain keräämäni listan kohta 4 edellyttää sitä.
Muuten kurssin ajaminen ylös aiheuttaa usein epäterveellisiä toimia, jotka ovat joko laittomia, epäeettisiä tai moraalisesti arvelluttavia.

Tähän pohdintaan otan enemmän kuin miellelläni vastaan kommentteja.
.

Opintopolitiikkaa

Opintososialismia tai -konservatismia

Kävin verkossa keskustelua työttömyydestä, köyhyydestä, työvoimapolitiikasta jne. Suomen olosuhteisiin asetettuna. Keskustelu lähti liikkeelle Helsingin Sanomien verkkoartikkelista "Työttömäksi jääminen on varmin tie köyhyyteen", 19.10.2008.

Eräs kirjoittaja kommentoi, että "Suomessa harjoitettu koulutuspolitiikka on johtanut siihen, että yliopistot kouluttavat joka vuosi liian paljon ihmisiä monille aloille." Tämä on hänen mielestään yhtenä syynä työttömyyteen, ja edelleen köyhyyteen.

Pohdin asiaa, ja tuumailin. Tästä väärille aloille kouluttamisen ongelmasta selvitään, kun koulutus muutetaan Suomessa maksulliseksi. Opiskelijoille tarjotaan kaksi mahdollisuutta:
  1. opiskella alaa, jolla he uskovat työllistyvänsä. Tässä vaihtoehdossa opiskelija kustantaa itse opintonsa. Tätä kutsutaan omaan inhimilliseen kykypääomaan investoinniksi. Tuoton saa palkan muodossa valmistumisen jälkeen TAI
  2. riittävän kyvykäs opiskelija saa valtiolta stipendin, jonka varassa hän rahoittaa opintonsa. Valmistumisen jälkeen henkilö sitoutuu työskentelemään valtion palveluksessa tietyn määrän vuosia valtion osoittamassa työpaikassa. Työn keskeyttäminen tai sen keskeytyminen (irtisanominen) aiheuttaa stipendin takaisinmaksuvelvoitteen.
Tällainen järjestelmä on käytössä esimerkiksi yhdessä maailman taloudellisesti parhaiten toimivista valtioista, Singaporessa. Mallissa on lukuisia lisäkomponentteja, jotka tukevat yhteiskunnan saamaa hyötyä. Yhteiskunnan saama hyöty puolestaan lisää yksilön saamaa hyötyä.

Mallin ensimmäinen vaihtoehto tarjoaa mahdollisuuden valita itse oma tiensä. Tämä yksilön kokema vaikuttamisen ja oman elämän ohjaamisen komponentti on kovasti tärkeä ns. meidän demokraattisissa yhteiskunnissa. Toinen vaihtoehto tuo mukanaan ratkaisun mm. maaseutukuntien lääkäripulaan.

Yksinkertaistettuna kaunista?!
.
.

Täällä haisee

Artikkeleita

Lauantai meni tehokkaasti opintojen parissa. Tavasin teknologiajohtamisen artikkelit ja siirryin tietojohtamisen puolelle.

Teknologiajohtamisen puolella käsitykseni innovaatioiden käytöstä liiketoiminnan tukemiseen on laajentunut. Yrityksen oman T&K osaston tarpeellisuus verrattuna ulkoisten kehityslähteiden käyttöön on saanut selkeyttä. Lisäksi olen tuumaillut artikkelien kautta teolllisuusalojen jatkuvien kehitysaskelien ja murrosmaisten revoluutioiden eroja sekä yritysten vastauksia niihin.

Psykedeliaa

Vaikka viikonlopulle tekemäni opiskeluaikataulu on jo pettänyt, kävin illalla Gaz21 musiikkiluolassa kuuntelemassa Klever- yhtyeen (http://www.myspace.com/kleverrr) soitantoa. Luola on oikeasti väärä sana, sillä paikka sijaitsee kerrostalon vintillä.

Yhtye pitää Pietaria kotipaikkanaan. Soitanto on kokeilevaa instrumentaalimusiikkia tyylisuuntana psykedeelis-itsenäinen (psychedelic-independent-music). Jokainen soittaja tuo esitykseen jotain omaa ja erityistä, joka kuvaa musiikin ja elämän välisiä yhteyksiä. Solisti toi ainakin mukanaan erityisiä puhallinsoittimia. Hän taisi ehtiä soittamaan 12 erilaista instrumenttia nokkahuilusta luutorven ja okariinon kautta kumiletkuun.

Oheinen kuva on kopioitu sivustolta http://www.myspace.com/kleverrr

Haisee

Tänään sunnuntaina ohjelmassa on kämpän siivous (täällä haisee...). Emme ole saaneet puhtaita lakanoita 1.10.2008 jälkeen, imuria ei ole löytynyt pariin viikkoon ja pölyt ovat saaneet laskeutua rauhassa pinnoille pitkän aikaa. Lisäksi keittiö pitää siivota. Toinen tämän kämpän asukkaista jättää ruokaroiskeet siivoamatta ja ruoka-aineiden kappaleet lattioille, pöydille ja mihin niitä nyt sattuukaan tippumaan... Erityisesti keittön lattia on -sanoisinko - mielenkiintoinen.

Lisäksi tänään luetaan tietojohtamista, venäjää sekä markkinatutkimusmenetelmiä.
.

lauantai 18. lokakuuta 2008

Äänettömyyttä, laaduttomuutta ja teknologiaa

Juoksuaika

Kävin sunnitelmani mukaisesti pitkällä lenkillä näin lauantaina 18.10.2008 aamulla. Viereisen paloaseman ohi kohti Nevan rantaa.

Aikaa meni 94 minuuttia normaalia lyhyempään matkaan, noin 13 km. Yritin pitää sykkeen alhaalla, mutta siitä huolimatta keskisyke nousi 151 iskuun minuutissa. Päästäkseni tuon alle olisi pitänyt kävellä...

Syke korkealla ja vauhti naurettavan hidas. Mitäpäs tästä pitäisi ajatella? Joko kuntoni on laskenut kun pörssikurssit Venäjällä tai elimistössä on edelleen jotain vikaa.

Ääntä

Tänään on kuntavaalien ennakkoäänestyksen viimeinen päivä Pietarissa. Olin suunnitellut käyväni pääkonsulaatissa käyttämässä demokraattista valtaani, mutta viikonlopulle suunnittelemani aikataulu mättää. Luettavana on tolkuton määrä artikkeleita ja kurssikirjan kappaleita. Äänestysreissuun menisi aikaa ainakin 2-3 tuntia. Taitaa kaikesta huolimatta jäädä äänestys väliin tällä kertaa :(

Metsolat

Istuin eilen illalla iltaa muutaman suomalaisen opiskelijan kanssa parin opiskelijan asuntolan kämpässä. Turisimme musiikista, alkoholismista, ranskalaisista, Venäjästä, elokuvista, journalismista jne. Mukavaa aikaa, vaikka kävelymatkaa kämppään olikin pitkähkö. Ainakin 30 metriä. Näiden pitkien välimatkojen takia en ole tällaisia vierailuja aikaisemmin harrastanutkaan. Lisäksi kun meilläpäin ei naapuriin mennä kyläilemään ilman syytä ja / tai kutsua. Ihan oikeasti.

Sain tuomisiksi seuraavan Metsolat DVD levyn lainaksi. Houkutuksesta huolimatta en aloittanut sen katsomista viime yönä kello 01.00, vaan menin nukkumaan. Mutta jossain vaiheessa pitää katselu aloittaa. Siitä tulee hip-hei mukavaa.

Prinsessa kehui muuten nähneensä elokuvan Wall-E. Tarina oli kuulemma ollut mukava elokuvan ollessa tuttua Pixar- laatua. Pitää kaivaa tuo jostain esille!

Teknologiajohtamista

Teknologiajohtamisen ryhmätyöt ovat touhukkaasti käynnissä eripuolilla Pietaria opiskelija-asuntoloissa. Yhteisellä sähköpostilistalla on lukuisa määrä kysymyksiä kuten miten työ pitäisi tehdä, mitä pitää tehdä, millä rivinvälillä kirjoittaa (?), montako sivua oli vaatimus, kenelle työ pitää lähdettää, mitä opponointi tarkoittaa ja missä pyyhkeeni on?

Jokaiselle pienryhmälle annettiin yksi artikkeli luettavaksi. Siitä pitää tehdä 2-3 sivun kooste sekä yhden sivun mittainen arviointi. Tämä työ lähetetään sekä luennoitsijalle että opponenttiryhmälle. Seuraavalla tapaamiskerralla kukin ryhmä esittelee oman artikkelinsa, jonka jälkeen opponenttiryhmä kritisoi aihetta.

Meidän ryhmän työ on luullakseni lähes valmis. Herra I, onhan näin? Lisäksi olemme viilailleet kynsiämme repiäksemme opponoitavan ryhmämme tuotoksen pilkkeeksi, hakkeeksi, pelleteiksi, suikaleiksi, muusiksi, rakeiksi sekä pieniksi paloiksi! Sehän meiltä kyllä käy.

Elämisen laaduttomuutta

St. Petersburg Times kirjoitti eilen artikkelissaan Mercer Human Resources Consulting- yrityksen vuonna 2007 tekemästä elämisenlaatututkimuksesta.

Maailmalaajuisessa kaupunkien terveys- ja saniteettiluokittelussa Pietari pääsi sijalle 184. Helsinki oli samalla listalla sijalla 3. Hieman on eroa, mutta vain hieman. Ei pidä valittaa, sillä aina tämä nyt kotiolot voittaa!

Radio Jeravan

• Meiltä kysytään:
Voiko norsun kääriä sanomalehteen?
• Me vastaamme:
Periaatteessa kyllä, mikäli siihen on painettu Keskuskomitean lausunto.

perjantai 17. lokakuuta 2008

Syke korkealla pöllöä jahdaten

Ruokaa!

Perjantaina 17.10.2008 tietojohtamisen projektikokouksen jälkeen kävin syömässä vaiheeksi päärakennuksen ruokalassa. Ruoka on sielläa halvempaa, valikoima on suurempi, opiskelijoita on enemmän ja tunnelma on parempi.

Tarjottimelle päätyi lihamureketta, riisiä, teetä, majoneesisalaattia, vehnäleipä ja makea paistettu puolikuu. Hinta 125 ruplaa eli noin 4 euroa.

Huomaa kuvassa alumiiniset lusikka ja haarukka. Muita ruokailuvälineitä ei ao. ruokalassa ole tarjolla.

Ei ihan kunnossa


Eilen, torstaina 16.10.2008, kävin ensimmäistä kertaa salilla viikon sairastamisen jälkeen. Juoksu ei kulkenut ollenkaan. Reidet olivat aivan tukossa. Pyöritystunnilla sykkeet huitelivat 15 pykälää korkeammalla kuin normaalisti.

Perjantaina aamupäivällä kävin punttisalilla. Voimatasot olivat alhaalla. Johtuneeko viikon harjoitustauosta, sairaudesta vai viikko sitten aloittamastani kreatiinitauosta?!

Mittasin lisäksi leposykkeen tänään perjantaina aamulla. Se oli 56 eli 4-6 pykälää korkeammalla kuin normaalisti. Kaikki tämä kertoo, että elimistö on edelleen rasitustilassa. Selvästi kroppa hakee vielä normaalitilaansa jonkin aikaa.

Huomenna aamulla käyn juoksemassa hidastahtisen pitkän lenkin. Odotan mielenkiinnolla elimistön tuntemuksia ja reaktioita. Kun vain malttaisin pitää sykkeet alhaalla... Laitetaanpa oikein julkisesti tavoite esille, niin josko se auttaisi asiassa. Tavoitesyke on 130 - 140.

Venäjän kielen juhla

Tiedekunnalla järjestettiin perjantaina illalla venäjänkielen juhla. Kaikki venäjänkielen opiskelijat olivat valmistelleet ryhmittäin esityksiä muiden naurettavaksi. Eh, anteeksi. Tarkoitan tietenkin nautittavaksi.

Me olimme kirjoittaneet esittelyn itsestämme, taustastamme, kotikaupungistamme, harrastuksistamme jne. Nämä pomisimme kuka paperista, kuka ulkomuistista. Lisäksi olimme harjoitelleet "Kalabok" näytelmän. Siinä pyöreä kalabok- leivonnainen karkaa pariskunnalta ja vierii tietä eteenpäin. Vastaan tulee eri eläimiä, jotka haluavat syödä leivonnaisen. Lopuksi kettu onnistuu yrityksessä ja tarina loppuu. Opetus? Jos olet tarpeeksi ovela ja osaat huijata, saat palkinnon.

Emme kai olleet täysin onnettomia, koska voitimme illan ensimmäisen palkinnon. Jokainen meistä sai tiedekunnan maskotin, valkoisen pöllön. Jos totta puhutaan, niin kyllä, olimme täysin onnettomia. Mutta tilanne on sama kuin ala-asteen joulujuhlassa. Ihmiset rakastavat eppuluokkalaisia, vaikka he tekevät näytelmässään jatkuvasti virheitä. Rakastava juuri siksi. Me olimme illan eput.

Ilta oli kaikkiaan aika mukava. Erityisesti mieleen jäi neljän tutorimme venäläinen tanssiesitys!
Epäilen, että jos Suomessa neljälle normaalille kandiopiskelijattarelle laitettaisiin päälle hyvin lyhyet mekot, pitkät mustat korolliset nahkasaappaat ja heidät pyydettäisiin tanssimaan vaihto-oppilaille, niin ei onnistuisi. Täällä sen sijaan nuoret naiset tekivät esityksen tyylillä ja omanarvontunnossa. On valitettavaa, että Suomessa naisellisuus on kadonnut lähes kokonaan elämästä ja olemisesta.

Uutta musiikkia

Uusia musiikkilöytöjä asuntolan tiedostopalvelimelta: The Horrors, Foo Fighters, Lapko, Kasabian, Louis Elliot, Poets of the fall, New model army ja Maniac street preachers. On kova työ kuunnella kaikkea, mitä löytyy!

Radio Jeravan

• Meiltä kysytään:
Mikä on työpäivän pituus sosialistisissa maissa?
• Me vastaamme:
Työpäivä on kahdeksantuntinen. Kahdeksasta aamulla kahdeksaan illalla.
.

Radio Jerevan vastaa

Vanhaan hyvään aikaan Neuvostoliitossa toimi radio Jerevan, jolta saattoi kysyä mitä vaan ja he vastasivat mitä vaan.

Parhaita arkistoituja vastauksia tarkastelemalla voi havaita, ettei maa ole muuttunut merkittävissä määrin. Tämä siitäkin huolimatta, että kommunismi on vaihtunut monarkistiseen kapitalismiin.

Nykyistä talouskriisiä ei Venäjän virallisen tiedotusvälineverkoston mukaan ole olemassa. Eri median edustajat ovat vihjanneet Kremliä lähellä olevien tahojen määränneen, että asiasta pitää puhua "tasapainoisesti ja rauhalliseen sävyyn".... Tiettyjä sanoja kuten kaaos tai kriisi ei saa käyttää.

Radio Jerevanin arkistosta

• Meiltä kysytään:
Mitä merkitsee sana kaaos?
• Me vastaamme:
Tällä viikolla emme käsittele talouselämäämme liittyviä kysymyksiä.

torstai 16. lokakuuta 2008

Teknologiaa ja taloutta talossa ynnä muuta suunnitelmaa

Alkuviikon teknologiaa

Teknologiajohtamisen kurssimme jatkui kahden päivän (ma ja ti) perättäisenä luentona. Luennoitsija, herra T, kertoili tarinoita erilaisista yrityksistä. Harmittavasti tarinat olivat ennenkaikkea amerikanmaalta (pienellä etukirjaimella!), sillä meitä kiinnostaisi enemmän tapauskertomukset Venäjältä. On kuitenkin ymmärrettävää, että kirjallisuus tuntee USAn yritysten tapahtumia paremmin.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena hänellä tuntuu olevan ns. open innovation. Tämä on tuotekehitysmalli, jossa hyödynnetään voimakkaasti yrityksen ulkopuolella olevia toimijoita tiedon hankkimiseen tai omien tietojen hyödyntämiseen. Avainsanoina pyörivät:
- lisensointi, licencing
- yritysostot, acquisitio
- liiketoiminnan lehtolapset, spinn-offs
- patentit, patents
- tuotekehityksen ekosysteemit, innovation ecosystems
- yhteistyö yliopistojen kanssa, university co-operations

Saimme luettavaksemme pienryhmissä artikkeleita, jokainen ryhmä omansa. Tästä artikkelista pitää tehdä kooste ja analyysi ensi sunnuntaihin mennessä. Maanantaina jokainen ryhmä esittelee oman artikkelinsa. jonka jälkeen toinen ryhmä opponoi. Hyvä ja tuttu opetus- ja oppimistapa.

Sain omaan ryhmääni kaksi nohevaa herraa, kiinalaisen XS:än ja suomalaisen I:n. Raakatyöstimme artikkelimme heti luennon päätteeksi tiistaina. Nyt viikolla kierrätämme luonnosta yhden kierroksen tekijöiden parissa, jonka jälkeen työ on valmis. Kiitos, I ja XS ,hyvästä työotteesta!

Taloutta

Keskiviikkona 15.10.2008 jatkuivat makrotalouden tai oikeastaan talousteorian (managerial finance) luennot. Kurssin nimi on muuten harvinaisen harhaanjohtava. Käsiteltävät ilmiöt ovat makrotaloudellisia eikä kurssilla tulla käsittelemään yritysjohtajien tarvitsemia investointilaskelmia, sisäisiä korkokantoja, NPV (nykyarvo) konseptia, EVAa (taloudellinen lisäarvo), osakeantien arvolaskelmia jne. Ainoa käytännönasia, johon kurssi osuu, on hinnoittelu.

Ryhmän koko on kutistunut puoleen, sillä MIB (master in international business) opiskelijat eivät suorita kurssin jatko-osaa lainkaan.

Rouva S opetti meille luonnollisen monopolin talousteoreettisia malleja. Mielenkiintoista asiaa sinäänsä mutta S:llä on yksi suuri ongelma. Jos opiskelija on hänen kanssaan eri mieltä, hän käyttää suhteettoman suuren ajan ja tolkuttomasti energiaa puolustaessaan itseään. Tieto ja totuus on hänen hallussaan, ja hänen pitää "voittaa" tilanne. Dialogille ei jätetä tilaa lainkaan. Tällä kertaa en ollut edes ainoa opiskelija, joka sai reaktion aikaiseksi.

Tuu-tuu tupakkirulla

Keskiviikon iltapäivä meni JTI (Japan Tobacco International) vierailussa. Saimme 30 minuutin yritysesittelyn, tunnin mittaisen tehdaskäynnin ja 30 minuttia aikaa keskustella kehityspäällikön (?) kanssa projektistamme.

Yrityksen meistä hakema hyöty on ilmeisesti kolmen jalan varassa:
- yritys näyttäytyy hyvänä organisaatiokansalaisena tehdessään yhteistyötä yliopiston kanssa (huumekartellitkin rakentavat kouluja slummeihin Rio de Janeirossa, Brasiliassa...)
- kehityspäällikkö saattaa saada uusia ajatuksia työmme kautta
- henkilöstöhallinto pääsee tutustumaan muutamaan opiskelijaan rekrytointimielessä

Tehtaalla minulle valkeni osoittain tupakkaliiketoiminnan luonne. Vaikka olen edelleenkin voimakkaasti tupakkaa vastaan enkä hyväksy sitä, kyseessä on toisaalta luonnontuote. Varastoon tulee paaleittan kuivattuja tupakanlehtiä, jotka käsitellään ja paketoidaan käyttövalmiiksi kuluttajille. Suurina määrinä! Tämäkin tehdas tuottaa vuodessa noin 9 miljardia tikkua (stick, kuten he tehtaalla sanoivat)!

Harmittavaa oli, että päälliköllä oli alussa väärä käsitys meidän asemastamme. Hän aloitti kyselemällä, miten logistiikan ja tuotannon kurssimme olivat menneet. Epämääräisen muminan ja työmme ohjaajan kattoonkatselun jälkeen sanoin päällikölle suoraan, että emme tiedä aihealueesta mitään. Olemme opiskelemassa ja tämä on meille yksi oppimistavoista, tämä ongelmaperustainen oppimismalli. Hyvä, että asia tuli puheeksi näin alussa, mutta selvästi JTIn henkilöstöhallinto ja oma yliopistomme (työmme ohjaaja) oli pohjustanut projektin huonosti tehtaalla.

Lopulliseksi aiheeksemme tuli onneksi meidän kannaltamme mielenkiintoinen aihe. Tarkastelemme
  1. safety lead time ja
  2. safety stock- malleja.

Ensimmäistä voidaan (kai) käyttää kysynnän vaihtelujen tasoittamiseen ja jälkimmäistä (raakaaine)tarjonnan vaihtelujen puskurointiin.

Tehtävämme on pohtia, miten seuraavanlaiset muutujat vaikuttavat siihen, pitäisikö JTIn käyttää 1) ja/ tai 2) malleja.
  • raaka-aineen varastointikestävyys
  • tuotannon volatiliteetti
  • kysynnän volatiliteetti
  • tuottajan luotettavuus
  • tuotannon tiheys
  • materiaalien hinta
  • tilauskoko
Projektipäällikkönä on yksi nuorista venäläisistä ryhmäläisistä. Odotan mielenkiinnolla, miten lähdemme liikkeelle. Ainakin tulemme tekemään "listan kysymyksista, jotka esitämme tehtaalle johtajille". Tämä tuntuu olevan hyvin yleinen toimintamalli venäläisillä opiskelijoilla!

Kuppila

Keskiviikkona illalla kävin JTI:ltä paluun jälkeen syömässä päärakennuksen ruokalassa. Se on huomattavasti mielenkiintoisempi - ja halvempi - kuin oman tiedekuntamme kuppila. Hyvä löytö kaikkiaan.

Musiikkia

Sain tietooni, että asuntolamme sisäverkossa on "kenties" palvelin, josta voi "mahdollisesti" ladata suuret määrät musiikkia, elokuvia, kirjoja, TV- sarjoja jne. Teonsanat pitää laittaa konditionaaliin, koska tällainen toiminta olisi tietenkin laitonta. Paitsi Venäjällä...

Tässä olenkin (ehkä) kuunnellut Musea, Björkiä, Lapkoa, Foo Fightersia ja Louise Elliotia illan ja aamun iloksi.

Opiskelusuunnitelmaa

Tällä viikolla suunnitelmissani on tehdä vielä seuraavia opintoasioita:
  • lukea teknologiajohtamisen kaikki artikkelit
  • tehdä tietojohtamisen projektipalaverin kutsu, johtaa palaveri ja tehdä muistio
  • tehdä edellisestä syntyvät omat touhupisteeni (action point)
  • lukea tietojohtamisen annetut artikkelit
  • lukea markkinatutkimuskirjan kappaleiden koosteet
  • aloittaa "managerial economics"- kirjan lukeminen alusta alkaen
  • opiskella venäjää
Riittäisivätköhän nuo välille to-su?

Päivän ajatus

"Vain mustasukkainen ihminen ei käsitä, että rakkauden kohde ei ole mustasukkaisuuden arvoinen"
Dostojevski kirjassa Karamazovin veljekset
.
.

tiistai 14. lokakuuta 2008

Yskä, mene pois

Nyt jos ei parane niin...

Nyt on käyttööni lastattu sellainen repertuaari yskänlääkkeitä, että johan on ihme ellen parane alta aikayksikön. Valikoimaan kuuluu:

- lämmintä maitoa hunajan ja voin kanssa aamuin ja illoin (kiitos neuvosta, neiti M)
- nestemäistä juotavaa venäläistä yskänlääkettä kolme kertaa päivässä (kiitos vinkistä, neiti V)
- tabletteina otettavaa venäläistä yskänlääkettä kolme kertaa päivässä (kiitos, neidit M ja V)
- kiinalaista yrttilääkettä. Tämä tuli naurettavan pienessä putkilossa, jossa oli vielä naurettavampia pieniä palleroita 60 kpl. Näitä otin nyt illalla 10, ja tämän jälkeen aamuin illoin 5 kpl tunti ruokailun jälkeen (kiitos, herra XS)
- venäläistä yrttisekoitusta. Tätä liotetaan kuumaan veteen 15 minuuttia ja juodaan niin paljon kuin voi ja saattaa (kiitos, herra P)

Jos minusta ei kuulu huomenna mitään, on yhteisvaikutus ollut liian raju... :)

Harjoittelua Keski-Suomessa

Harjoittelupaikka

Sain tänään, 14.10.2008, lisätietoja ensikesän työharjoittelupaikan vaatimuksista.

Harjoittelulle ei olekaan sen kummempia kriteerejä. Suomalaiset voivat suorittaa harjoittelun myös Suomessa ja/ tai suomalaisessa yrityksessä. Opiskeluohjelmamme esitteen tekstissä saattaa kuulema olla hieman hienommat visiot harjoittelukuviosta. Käytännössä ohjelman suunnittelijat saivat viime keväänä (2008) huomata, että saavat olla tyytyväisiä jos kaikki löytävät yleensä minkäänlaisen harjoittelupaikan.

Kohdennettu viesti Keski-Suomeen

Allaoleva on kohdennettu ja koodattu lause Keski-Suomeen.

Terveiset sinne olan takaa ajajille...!
.

maanantai 13. lokakuuta 2008

Elämä on palannut asuntolaan, näin haastellaan

Allekirjoituksella vettä

Lämmin vesi on palannut! Jippi-jee.

Naureskelimme päivällä, että todennäköisesti jos saamme lämpimän veden takaisin käyttöömme, meiltä vastapainona katkaistaan sähköt. Näin melkein kävikin. Tullessani tänään asuntolaan ja noustessani hissillä 6. kerrokseen, ei hississä ollut lainkaan valoja! Oli mielenkiintoista seisoa muiden ihmisten kanssa pimeässä muutaman kymmenen senttimetrin päässä toisistaan. :)

Sisääntulossa oli kuitenkin pieni mutka matkassa. Alakerrassa on kulkukortilla toimiva pyöröportti. Jos esimerkiksi henkilö ei ole maksanut vuokraansa, portti ei aukea. Pyrkiessäni sisälle kulkuni estyi. Hämmennyksen jälkeen minut ohjattiin hallintotoimistoon, jossa käteen lyötiin kuulakärkikynä. Jouduin allekirjoittamaan saaneeni asuntolan säännöt ja ilmeisesti sitouduin olemaan polttamatta huoneessamme. Tämä on ainakin tulkintani tapahtuneesta.

Naurettavaan ja lapselliseen kysymykseeni "miksi" sain vastaukseksi vain vihaisia ilmeitä ja tiukan käskyn allekirjoittaa. Mitäpä se tietenkään minulle tarkkaanottaen kuuluukaan, mihin nimeni pistin. En tosin ollut ainoa, joka marssitettiin tähän lempeään tilaisuuteen, joten en ole siis ainoa "paha setä". No höh.

Kuntoilematon

Ajattelin käydä tänään pyöritystunnilla, mutta kurkkuni on senverran ikävässä kunnossa, etten kehdannut mennä paikalle. Nytkin keuhkoputkia aristaa enkä halua taudin painuvan syvellälle. Liikkumattomuus alkaa aiheuttamaan vieroitusoireita. Pikkuhiljaa alkaa tuntumaan sekä fyysisesti että henkisesti pahalta.

Haastattelu

Kaksi opiskelijaa pyysi tänään minua auttamaan heitä valmistautumaan haastatteluun. He pyrkivät vuoden mittaiseen opiskelijavaihto-ohjelmaan CEMS yliopistoverkoston kautta. Simuloin heille pyrkimisprosessiin liittyvää haastattelua roolipelin avulla. Otin yliopiston ja/ tai elinkeinoelämän edustajan roolin ja pyrin esittämään samantyyppisiä kysymyksiä, joita heille luultavasti tulee vastaan.

Toivottavasti heille oli siitä enemmän hyötyä kuin haittaa. Minä ainakin nautin tilanteesta.

Töitä!

Töitä tarjolla

Tässä istuessani teknologiajohtamisen luennolla luin samalla sähköpostejani ja hoplaa, siellä minulle odotti työtarjous... Edellisen työpaikkani edustaja tiedusteli josko olisin kiinnostunut muuttamaan pohjoisemmaksi Suomessa tai vielä parempaa, satunko asumaan jo paikkakunnalla. Minua tarvittaisiin sielläpäin.

Kysymykset olivat luultavasti saaneet alkunsa työpaikkani sähköpostin automaattivastauksesta, joka kertoo olevani poissa työpaikalta ja palaavani töihin elokuussa 2010. (Tuon "out of office"- viestin kirjoittaminen heinäkuussa 2008 oli muuten ratkiriemukas hetki!)

Josko nyt kuitenkin jatkan näitä opiskeluja. Mutta onhan tämä hupaisaa: minulle on tarjottu jo kolmea työpaikkaa 2,5 kuukauden opintojakson aikana.... :)

Arvoisat työnantajat, tästä huolimatta laittakaa vaan niitä tarjouksia tulemaan. Suunnitellaan ja pohditaan asioita yhdessä näiden kahden seuraavan vuoden aikana.

Teknologiaa

Teknologiajohtamista

Maanantain ensimmäiset luennot ovat alkaneet. Uusi luennoitsija on saapunut LUTista Suomesta. Herra T valuttaa päihimme teknologiajohtamisen jännittäviä kukkutimurusia. Tai alkaneet ja alkaneet. Kaikki opiskelijat ovat olleet luentosalissa jo 15 minuuttia, mutta T vetkuttaa aloittamista. Kenties hän odottaa akateemisen vartin kulumista. Pitkä on tämäkin kaksikymmentäviisiminuuttinen...

Kurkkukipu on muuttunut hassuun vaiheeseen. Ääni tahtoo karata falsettiin milloin se ei katoa kokonaan. Hieman yskittää edelleen, mutta eiköhän tämä tästä. Kovasti pohdin, uskallanko mennä pyöritystunnille illalla. Saunaan nyt sentään kuitenkin, koska asuntolassa ei ole edelleenkään kuumaa vettä.

sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Kokeillaan vettä

Kokeiluja

Sunnuntain päiväohjelma oli taidepitoinen. Sain houkuteltua lahjonnalla, uhkauksilla ja kiristyksellä kaksi opiskeluystävätärtä, neidit V ja M, mukaani taidemuseokierrokselle. Onneksi en joutunut turvautumaan viimeiseen (kasvatus)vaihtoehtoon eli raakaan väkivaltaan.

Jo kävelymatka metroasemalle antoi luonnollisen taide-elämyksen. Puut ovat väriloistossaan auringonpaisteessa. Jopa ankeat kerrostalojen takapihat näyttäytyvät edukseen.

Tutustuimme Pushkinskaya-10 modernin taiteen museoon. Museo on kylläkin tässä tapauksessa epätarkka ilmaisu. Paikka on neljän kerrostalon rykelmä taidegallerioita, studioita, kahviloita, klubeja jne. Yhteistä kaikille, että ne perustavat ilmaisunsa sosialistiseen aikaan kielletyille kokeileville taidemuodoille.

Ehdimme tarkastelemaan kahta galleriaa. Toisessa oli onneksemme paikalla itse taiteilija. Hän kertoi ystävällisesti ja vuolaasti teoksistaan. Saimme puolisen tuntia yksityistä opastusta, joka avasi uusia mahdollisuuksia henkilökohtaiselle tulkinnalle. Taiteilija versioi samoja aiheita useissa eri teoksissa. Näin hän pyrkii samaan tapahtumaketjuun kuin teatteriesityksissä, jossa samaa näytelmää toistetaan illasta iltaan. Lisäksi hän muuttaa maalaustekniikkaansa aiheen mukaan. Maalaismaisema saa toteutustavakseen karkeamman tekniikan.

Toisessa galleriassa taiteilija ei itse ollut paikalla, sillä hänet murhattiin joitakin vuosia sitten. Täällä saimme kuitenkin kuraattorin (?) seuraamme. Hän esitteli erittäin syvällisesti teosten taustaa, tekijän elämää ja taiteeseen liittyviä ilmiöitä. Nämä teokset olisivat kuulema johtaneet julkisuuteen tullessaan Neuvostoliitossa joko vankilatuomioon tai passitukseen mielisairaalaan...! Vasta nykyvuosina teokset on voitu ottaa esille gallerioihin.

Teokset oli maalattu vesivärein. "Pensselinä" olivat toimineet taiteilijan oman vartalon osat! Uskomattoman upeita yksityiskohtia ja tunnelmia on saatu aikaiseksi näinkin.

Ao. paikassa toteutetaan performansseja, musiikki-iltoja, kokeilevan äänimaiseman tapahtumia jne. "Underground" kuvaa paikkaa paremmin kuin hyvin. Uusi käynti on jo suunnitelmissa.

Apua!

Meillä ei ole vieläkään lämmintä vettä...! Tuntuu, että emme saa vastinetta 150 euron kuukausivuokrallemme.

Päivän kevennys

Kaksi espoolaista metsästäjää tulevat hirvimetsälle Inariin ja lentävät vesitasolla erämaajärvelle. Onni on myötä ja he saavat ammuttua suuren hirven. Yön jälkeen lentokone tulee hakemaan miehiä sovittuna aikana.

Lentäjä katsoo metsästäjiä ihmeissään ja sanoo: "Ei kone jaksa nousta ilmaan kaikkine kamppeineen ja varsinkaan tuon hirven kanssa". "Nyt kyllä valehtelet" sanoo toinen metsästäjistä. "Niin", jatkaa toinen, "oletpas raukka lentäjä. Viime vuonna saimme kaksi hirveä eikä aikaisempi lentäjä silti pelännyt!". "Eikä sen kone ollut yhtään isompi kuin sinunkaan".

Lentäjä suuttuu ja tokaisee: " No helevetti , jos se siihen pysty niin pystyn mieki". Ja niin kamppeet pakataan koneeseen, kone käyntiin ja menoksi. Moottori huutaa viimeisiään ja ranta lähestyy. Lentäjä vetää sauvasta saadakseen koneen ilmaan, mutta toisessa päässä järveä puut hipovat ponttooneita, lentäjä menettää koneen hallinnan ja kone rysähtää alas.

Romun seasta matkustajat ja lentäjä kömpivät ylös ja lentäjä kysyy:
"Missä me ollaan?".
Toinen metsästäjä katselee ympärilleen ja sanoo: "Vain 300 metriä kauempana kuin viime vuonna".
.

lauantai 11. lokakuuta 2008

Kiinalainen juttu

Nam nam

Lauantaina 11.10.2008 illalla saimme nauttia kiinalaisesta ruoasta asuntolassamme. Joukko kiinalaisia opiskelijoita järjestivät loistavan ruokajuhlan ystävilleen, minä mukaanlukien. Käytävän huoneista viisi oli nimetty eri kiinalaisten kaupunkien mukaan. Jokaisessa "kaupungissa" oli sen alueen tyypillisiä ruokalajeja tarjolla. Kiersimme huoneesta toiseen maistelemassa suussasulavia nautintoja. Laskin erilaisia ruokalajeja olleen 17!

Kiirettä vain piti, jos halusi päästä kaiken makuun. Itse ehdin päästä käsiksi ruokiin 2,5 huoneessa. Loppupäässä kaikki ruoat oli jo syöty saapuessani Kiinan kierroksellani viimeisiin kaupunkeihin. Nopeat syövät hitaat, näinhän se elämässäkin menee.

Järjestäjät olivat saaneet avukseen kaksi Pietarissa toimivaa kiinalaista ravintolaa sponsoroinnin muodossa. Vastapalvelukseksi juhlassa oli näiden ravintoloiden mainoksia. Hieno idea!

Sponsoroinnista huolimatta lähes kaikki ruoat olivat opiskelijoiden valmistamia.

Kiitos järjestäjille, xie xie nimen!

Balettipyörähdys

Ihmeitä teemme hetkessä, mahdottomat asiat vaativat hieman aikaa

Olin hankkinut muutama aika sitten balettiliput Mariinski- teatteriin. Valitettavasti seuralaiseni ei pääsekään paikalle kyseisinä ajankohtana. Olen pohtinut tilannetta ja valmistellut a) lippujen palauttamista tai b) vaihtoa toiseen esitykseen.

Lähetin 10 päivää sitten sähköpostin teatterin lipunmyyntiin. Viestissä tiedustelin mahdollisuutta lippujen palautukseen ja rahalliseen hyvitykseen. Sainkin pian vastauksen neiti N:ltä. Liput lunastetaan takaisin alihintaan siten, että lunastushinta laskee esityksen lähestyessä. Parhaimmillaan lipuista saa takaisin 95%. Tämä koskee kuitenkin vain internetin kautta ostettuja lippuja.

Koska olin ostanut liput suoraan teatterilta, kysyin N:ltä isäohjeita. Sain vastauksen, jossa pyydettiin soittamaan teatterille ja tiedustelemaan hyvitysmahdollisuutta tässä tapauksessa.

Näiden ohjeiden vastaisesti marssin tänään suoraan teatterille. Lippukassalla palautusmahdollisuuteen ja vaihtoon toiseen esitykseen tuli tyly vastaus: ei onnistu. Teatterin politiikka on nyt vain sellainen. Piste. Pienen tivaamisen jälkeen kassaneiti kuitenkin ohjeisti, että voisin mennä keskustelemaan asiasta hallintotoimistoon toisaalle rakennuksessa.

Hallinnossa kaksi ihmistä, herra ja rouva, ottivat minut vastaan ystävällisesti mutta tiukasti. Missään olosuhteissa lippuja ei vaihdeta eikä hyvitetä. Väitin, että olin nähnyt heidän kotisivuillaan palautusohjeet ja vetosin niihen. He eivät olleet tietoisia tällaisista ohjeista, mutta pyysivät minua istumaan tietokoneen äärelle ja näyttämään heille tämän sivun. En tietenkään löytänyt kyseistä tietoa (kyllä se siellä jossain on). Onneksi muistin, että minulla on sähköpostissani tallessa käymäni sähköpostikeskustelu teatterin edustajan neiti N:n kanssa.

Kaivoin viestit esille ja näytin N:n viestin, jossa kerrottiin palautuskäytännöstä prosentteineen. Keskustelukumppanini olivat kovasti hämmästyneitä ja halusivat tietää, kuka tällaisen viestin oli lähettänyt. Näytin nimen N. He soittivat välittömästi neidille. Vaikken ymmärtänytkään sanoja, N haukuttiin pystyyn puhelimen välityksellä!

Puhelun jälkeen he pyysivät että voisivat tulostaa viestin. Tarkemman lukemisen jälkeen he huomasivat, että palautusohje koskee vain verkon kautta tehtyjä lippuostoksia. Pahus. Pienen pohdinnan jälkeen vetosin siihen, että toisessa viestissä minua oli pyydetty soittamaan teatterille. Viestissä annettiin selvästi ymmärtää, että palautus on mahdollinen. Ei viestissä kyllä ihan niin sanottu, mutta melkein...

T'ämä sai aikaan herran ja rouvan välille kiivaan sisäisen palaverin. Hetken kuunneltuani keskeytin heidät ja ilmoitin suostuvani toiseen vaihtoehtoon. En välttämättä halua rahoja takaisin vaan voin mennä sen sijaan toiseen esitykseen!

Vot, tämä tehosi. Minulle kerrottiin että tämä saattaisi olla mahdollista, mutta tätä pitää mennä kysymään suurelta johtajalta. Annoin liput rouvalle, joka lähti kannat kopsuen huoneesta ulos. Säntäsin perään, portin läpi, kulmien ympäri ja takahuoneen ovelle. Huoneessa istui pukuun sonnustautunut keski-ikäinen herra tupakkaa poltellen. Kumartelin kohteliaasti ja toivottelin hyvät päivät venäjäksi. Nainen pulputti kiivaasti johtajalle, joka näytti tympääntyneeltä. Olin varma, että juttu kuivuu kasaan. Mutta kas, johtaja otti kynän käteensä ja teki lippuihin merkintöjä + allekirjoituksen. Asia oli kunnossa. Sain luvan vaihtaa liput toiseen esitykseen!

"Spasiba bolsoi", ja kipin-kapin lippukassalle. Otin vanhojen lippujen tilalle kaksi paikkaa Pähkinänsärkijään marraskuulle.

Näin tiukka ja ehdoton teatterin politiikka muuttui 10 minuutissa DNA keskustelun avulla. Enhän minä onneton ulkomaanpelle voi ostaa oikeita lippuja, saatika kykene ymmärtämään heidän (oikeasti täysin selkeitä) englanninkielisiä sähköpostiviestejään. Tähän kun lisätään älytön mielistely (Teatterinne on niin kuuluisia, ja haluan ehdottomasti nähdä upeita esityksiänne. Teillä henkilökohtaisesti on varmaan mahdollisuus tehdä tähän muutos? Kiitos erittäin paljon, herra! Tämä on mahtavaa. Kumarrus, kumarrus ja iso hymy), niin jopa mahdottomat asiat ovat mahdollisia.

Nyt kun vain tietäisi, kenen kanssa menen esitystä katsomaan. No, eiköhän seuralaisia löydy kun kysellään... :)

perjantai 10. lokakuuta 2008

Perjantai ja ilta

Rasitetta

Tänään perjantaina oli henkisesti rasittava päivä. Varsinkin iltapäivällä (tai paremminkin alkuillasta) venäjäntunnin alussa alkoi henkinen sietokykyni rakoilla. Viimeisen pisaran valutti laulutunti. Kyllä, laulutunti!

Meillä on ensiviikon perjantaina venäläinen ilta, johon kaikki venäjänkielen opiskeluryhmät ovat tuottaneet esityksiä. Me aloittelijat esitämme perinteisen venäläisen näytelmän. Tämä on vielä (lähestulkoon) järjellinen yritelmä.

Jossain käsittämättömässä viisaudessa joku on kuitenkin päättänyt, että tämän lisäksi kaikki opettelevat ja laulavat yhdessä pitkän venäjänkielisen laulun. Niinpä meidät marssitettiin tänään luokkaan harjoittelemaan ao. sävellystä. Aluksi hempeä-ääninen nainen piti pitkähkön alustuspuheenvuoron - venäjäksi. En tainnut ymmärtää sanaakaan - jonka myös ilmoitin naiselle selkein sanakääntein. Tämän jälkeen aloimme laulamaan (en osaa laulaa) kohtuullisen vaikeaa sävelkulkua (ainakin minulle) sanoilla, joita emme ymmärrä emmekä varsinkaan osaa lausua.

Kestin tilannetta noin 5 minuuttia, jonka jälkeen sanouduin tapahtumasta henkisesti irti. En ole tullut venäjälle nolaamaan itseäni ja laulelemaan venäjäläisiä lauluja, joita en osaa. Herranen aika, tämä ei ole rippikoululeiri vaan kaksivuotinen yliopiston ylempään korkeakoulututkintoon tähtäävä liiketalouden maisteritason koulutusohjelma. Jotain rajaa sentään.

Jatkona seuranneella Venäjän tunnilla ärtyneisyyteni jatkui, valitettavasti. Pohdin kotimatkalla huonolle tuulelleni selityksiä. Löysin useita, toisiaan täydentäviä ja voimistavia, mahdollisia syitä:
  • kulttuurishokki alkaa iskemään alakoukkuaan
  • olo on ollut vetämätön pari päivää, aivan kuin olisin tulossa kipeäksi
  • en ole nukkunut viimeyönä riittävästi
  • mahdollinen ylirasitustila urheiluharjoittelun tuloksena
  • naisen läheisyyden tarve kaikissa merkityksissään... (lue: ikävä Prinsessaa)
  • kielenopiskelun aiheuttama aivojen ylistimulaatio

Asialle pitää tehdä jotain, mutta mitä?! Yritän levätä nyt viikonloppuna, mutta a) kohtaa en pääse lievittämään käymällä Suomessa ennenkuin viisumi on kunnossa.

Ai niin, meillä ei ole edelleenkään kuumaa vettä! Perskutarallaa!!

Suomalais-unkarilaista yhteyttä


Olen kuullut aikaisemminkin sanottavan, että suomen ja unkarin kielet ovat sukulaisia keskenään. En kuitenkaan ole löytänyt mitään käytännön todistetta tästä. Tänään sellainen tuli. Selkeästi kielten sanoissa ja merkityksissä on yhteneväisyyksiä.

Laitoksemme vessoissa on suomalaiset pisuaarit. Niiden hanoissa on kaksi asentoa ja asennoissa suomenkieliset tarratekstit: auki ja kiinni. Unkariksi "kiinni" tarkoittaa kuulema "juoda kaikki". Hyvä unkari ja Unkari!

Metsolat

Asuntolassa asuva suomalainen herra V oli ystävällinen ja lainasi minulle "Metsolat"- DVD-levyään. Olen viettänyt perjantai-illan herkässä mielentilassa sarjan jaksoja tietokoneelta katsellen.

Sarja on loistava! Se kuvaa ja dokumentoi dramatisoiden elämäämme 80- luvulla. Tapahtumissa on niin paljon omaankin elämääni viittaavia tapahtumia ja ajatuskulkuja, että selkäpiitä karmii. Onneksi kukaan ei ole ollut katsomassa, kun herkistelen kyynel silmäkulmassa ja kurkkua ahdistaen.

Projektia

Pidimme tänään tietojohtamisen projektin projektikokouksen. Olemme aikataulussa ja työ etenee. Saimme tällä viikolla myös tietoomme Suomessa luuraavan työn ohjaajamme. Kaiketi saamme (tai olemme saamatta) häneltä ohjausta sähköpostilla.

Kyseessä on kai jonkinsortin pyrkimys tehdä tästäkin kurssista yhteistyömuotoinen GSOM:in ja LUT:in välillä. Työ tehdään täällä, mutta ohjaus tulee Suomesta. Vähän on vasenkätinen viritys... Mutta olkoon.

Päivän lounas

Lounas oli jälkeenpäin ajateltuna kohtuullisen eksoottinen. Tarjottimelle päätyi tomaattimehulasillinen, kupillinen maissipuuroa, pitkä näkki, smetanaa, sinappia ja kaksi upporasvassa paistettua vehnäleipästä.

Hinta: 90 ruplaa eli noin 2,7 euroa.



Päivän kevennys (perjantai-illan ajatusmaailmassa)


Kun nainen laittaa silikonit rintoihinsa, se on sama kuin laittaisi Ladaan jalopuuratin. Kiva hivellä, mutta kyyti ei juurikaan parane.
.

Kongosta veden kautta kevennykseen

Pingo pango pongo, aina rakas ompi Kongo

Helsingin Sanomien verkkojulkaisun 9.10.2008 mukaan vanhemmille annettiin vankeutta tyttären lähettämisestä Kongoon. Helsingin käräjäoikeus on tuominnut afrikkalaislähtöisen avioparin törkeästä vapaudenriistosta, koska he pakottivat tyttärensä useaksi kuukaudeksi Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

En voi ymmärtää mitä oikeutta tässä on rikottu? Tyttären oikeutta olla kavereiden kanssa? Oikeutta viettää aikaa suomalaisessa koulussa?

Vanhemmilla on vastuu lapsestaan ja hänen kasvatuksesta. Jos lapsi käyttäytyy huonosti, on sekä yhteisöllinen, moraalinen että juridinen vastuu vanhemmilla. Tämän vastapainona vanhemmilla on ja pitää olla valta kasvattaa lapsensa kunnon kansalaiseksi.

Kerrankin vanhemmat ovat puuttuneet jälkikasvunsa tekemisiin ja pyrkineet muuttamaan tämän kasvuympäristöä mielestään paremmaksi. Lopputulos? Heitä rankaistaan. Olisiko parempi odottaa, että nuori aloittaa rajun(kin) kapinoinnin vanhempiaan ja muita auktoriteettejä vastaan? Poliisiko pysäyttää?

Useissa maissa on tapana lähettää lapset teinivuosiksi sisäoppilaitokseen jopa toiseen maahan saamaan hyvä eväät elämälle. Olisiko tämäkin Suomessa rikollista toimintaa?

Entä jos suomalainen pariskunta hakeutuisi hyvin tuottavaan kehitysyhteistyötehtävää jonnekin Afrikkaan ja päättäisi muutaman vuoden päästä lähettää teininsä Suomeen, koska eivät kokisi Afrikkaa oikeaksi kasvuympäristöksi? Tulisiko tästäkin tuomio?

Psykologi Steven Pinker väittää, että nuorten käyttäytymisen malleista suurin osa tulee ympäristöstä ja vertaisryhmiltä. Geeneillä ja vanhempien käytöksellä on pienempi osuus. Jos näin on, niin vastuullisten vanhempien tuleekin vaihtaa nuoren kasvuympäristöä häiriökäyttäytymisen ilmetessä.

Ensisijainen vastuu nuoren kehittymisestä yhteiskuntakelpoiseksi kansalaiseksi on vanhemmilla eikä viranomaisilla. Vanhemmilla pitää olla riittävästi valtaa tämän vastuun kantamiseksi.

Vettä!

Asuntolan infrastruktuuri ei yllätä. Olemme olleet jälleen kerran torstai-illasta asti ilman lämmintä vettä.

Kevennys

Syksyllä hirvestyksen alettua kaverukset olivat metsällä ja toinen kaatui maahan. Ei näyttänyt hengittävän ja silmät olivat "nurin" päin. No onneksi toisella oli kännykkä ja hän soitti paikalliseen HÄKE:een, josta viehättävä-ääninen nainen vastasi.

Kaveri selittämään; " Kaverini on kuollut. Mitä teen?" Nainen HÄKEstä vastasi: "Älä hermoile turhaan, minä opastan. Varmista ensin onko kaverisi todella kuollut?" Langoille tuli hetken hiljaisuus ja sitten kuului laukaus. Metsästäjä tuli takaisin puhelimeen ja kysyi: "Mitä minä sitten teen?"

torstai 9. lokakuuta 2008

Keskiviikosta torstaihin

Opintoja

Tänään torstaina opiskelimme tietojohtamisen salattuja totuuksia. Luennoitsija on erinomainen. Hän teettää riittävästi töitä etukäteen artikkeleiden muodossa, joten luennoilla on aikaa keskustella ja jopa väitellä asioista. Lisäksi hän on riittävän avarakatseinen eikä pitäydy omassa "totuudessaan" vaan kuuntelee meitä opiskelijoitakin.

Kaikkiaan tällä hetkellä opiskelen seuraavia aineita:
- tietojohtaminen
- taloushallinto
- venäjän kieli
- laadulliset ja määrälliset tutkimusmenetelmät

Lisäksi toteutamme konsultointiprojektia JTI (Japan Tobacco International) yhtiölle. Ensi viikolla alkaa teknologiajohtamisen kurssi.

Töitä on sopivasti siten,että aika ei tule pitkäksi, mutta kun järjestelee, pystyy esimerkiksi urheilemaan riittävästi. Ja nukkumaan! Yritän nukkua 8-9 tuntia yössä. Muuten elimistöni ei pysy mukana touhissani.

Piristystä varsinaisiin opintoihin tuovat noin kerran kahdessa viikossa pidettävät vierailijaluennot. Eilen keskiviikkona PriceWaterhouseCoopers:in "head of operations"- nainen luennoi työpaikkahaastattelujen toteuttamisesta. Jotain uuttakin tietoa tuli vanhan asian lisäksi. Ei mennyt 1,5 tuntia täysin hukkaan.

Luennon päätteeksi kävin illallisella kolmen entisen kolleegan kanssa keskustan alueella. Kuulin erilaisia uutisia, mm. sen, että vuoden 2009 alusta olen uuden yrityksen palkkalistoilla. Minut siirretään vanhana työntekijänä AAGlobal:in kirjoihin. On jännittävä nähdä millainen työsopimus minulle tulee, sillä AACGlobal on ns. villi työnantaja. Mitään työehtosopimusta ei ole...

Venäjää

Tänään torstaina olen käyttänyt ensimmäisen kerran venäjän kieltä neljässä todellisessa tilanteessa.
  1. pyöritystunnin alussa olin polkemassa alkulämpimiä, kun saliin tuli uusi nainen. Hän kysyi minulta, osaanko avata hänen vesipullonsa. Hätäpäissäni vastasin tottumuksesta, etten puhu venäjää. Tämän jälkeen hän jatkoi kysymyksiä venäjäksi: mistä olen, mitä teen jne. Kaikkiin näihin vastailin "sujuvasti" venäjäksi. Osasin jopa kysyä mitä hän tekee! Hänen rauhallinen ja selkeä kysymystentekotapansa sai selityksen. Hän oli lehtitoimittaja :)
  2. pyöritys-tunnin jälkeen olin saunassa. Tunnilla ensimmäistä kertaa mukana ollut mies tuli paikalle ja kertoi ystävälleen tunnin kulusta. Osasin kysyä häneltä millainen tunti oli ollut ja ymmärsin vastauksen, "raskas"
  3. tunnin jälkeen kadulla eräs mies tuli kysymään missä on Malii- katu. Osasin vastata jotta "tuolla".
  4. heti perään tuli toinen mies kysymään tulta tupakkaansa. Hänelle osasin vastata, etten polta tupakkia.
Älkää nyt naurako siellä! Tähän asti en ole edes uskaltanut kuunnella, mitä toinen sanoo venäjäksi. Olen vain todennut heti, etten puhu venättää. En sitten yhtään. Nuo neljä tapahtumaa olivat pieniä askeleita ihmiskunnalle, mutta suuria loikkia minulle.

Mietelause

Herra R lausahti tänään illalla loistavan ajatelman.

"Tänään meni huonosti, mutta kuitenkin paremmin kuin huomenna."