maanantai 20. lokakuuta 2008

Unta!?

Unitutkijat: Talvi- ja kesäajan vuorottelu haitaksi terveydelle

Näin otsikoi HS 20.10.2008 sivuillaan. Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden työn tuloksia uutisoidaan seuraavasti:

"Osa illanvirkuista ei koko kesäaikana toivu siitä, että aamulla pitää herätä tuntia aiemmin kuin normaalisti. Myös luonnostaan lyhytuniset kärsivät siitä, että kelloja siirretään keväällä tunti eteenpäin, jolloin muutenkin lyhyistä ja tehokkaista yöunista pitää vielä nipistää.

Kevään siirtymä rasittaa myös koululaisia ja pienten lasten vanhempia, jotka muutenkin nukkuvat liian vähän, Lahti sanoo.

Syksyn siirtymästä kärsivät puolestaan eniten aamuvirkut ja kaamosmasentujat. Aamuvirkut heräävät aamuvaloon niin kuin ennenkin, vaikka kellon mukaan pitäisi vielä nukkua tunti."

Aihetta ja sen tuloksia voidaan kuitenkin tulkita niin monella eri tavalla. Kokeillaanpa vaihtoehtoista tulkintaa.

"Osa aamuvirkuista hyötyy koko kesäajan siitä, että aamulla saa herätä tuntia aiemmin kuin normaalisti.
Kevään siirtymä antaa myös koululaisille ja pienten lasten vanhemmille mahdollisuuden mennä nukkumaan aikaisemmin.
Syksyn siirtymästä hyötyvät puolestaan eniten iltavirkut."

Suurin syy väsymykseen, eli liian vähäiseen nukkumiseen, taitaa olla kuitenkin yksiselitteisesti TV:n liiallinen katsominen iltaisin. Laite kiinni - tai kokonaan taloudesta pois - niin asiaan saa nopean helpotuksen.

On vain niin helpottavaa saada tietoonsa omista valinnoista riippumattomia syitä, joita syyttää. Oman elämän valintojen tekeminen on astetta hankalampaa... Mutta samalla saa tunteen elämän hallinnasta, osallisuudesta itseensä.

Muitakin unettomuuden syitä on

Unettomuuteen saattaa tosin joskus vaikuttaa myös kämpän asukkaiden elämä. Viime yönä 50% tupamme asukkaista oli tuvassa, nukkumassa, nauttien miellyttävistä unista. Kello 04.40 puolet asukkaista temmelsi sisään kovalla touhulla, laittoi valot päälle, etsi kuumeisesti jotain kaapistaan, mutisi itsekseen ja säntäsi ulos ovia paukuttaen laittaen oven lukkoon ripinällä-rapinalla.

Siihenpä loppui muiden mäkitupalaisten nukkuminen tältä aamulta... Prkl.

Jerevan lähettää

• Meiltä kysytään:
Mitä on sosialismi?
• Me vastaamme:
Sosialismi on sellaisten jatkuvien ja yhä lisääntyvien vaikeuksien luomista, jotka on hyvin helppo voittaa.
.

Ei kommentteja: