torstai 16. lokakuuta 2008

Teknologiaa ja taloutta talossa ynnä muuta suunnitelmaa

Alkuviikon teknologiaa

Teknologiajohtamisen kurssimme jatkui kahden päivän (ma ja ti) perättäisenä luentona. Luennoitsija, herra T, kertoili tarinoita erilaisista yrityksistä. Harmittavasti tarinat olivat ennenkaikkea amerikanmaalta (pienellä etukirjaimella!), sillä meitä kiinnostaisi enemmän tapauskertomukset Venäjältä. On kuitenkin ymmärrettävää, että kirjallisuus tuntee USAn yritysten tapahtumia paremmin.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena hänellä tuntuu olevan ns. open innovation. Tämä on tuotekehitysmalli, jossa hyödynnetään voimakkaasti yrityksen ulkopuolella olevia toimijoita tiedon hankkimiseen tai omien tietojen hyödyntämiseen. Avainsanoina pyörivät:
- lisensointi, licencing
- yritysostot, acquisitio
- liiketoiminnan lehtolapset, spinn-offs
- patentit, patents
- tuotekehityksen ekosysteemit, innovation ecosystems
- yhteistyö yliopistojen kanssa, university co-operations

Saimme luettavaksemme pienryhmissä artikkeleita, jokainen ryhmä omansa. Tästä artikkelista pitää tehdä kooste ja analyysi ensi sunnuntaihin mennessä. Maanantaina jokainen ryhmä esittelee oman artikkelinsa. jonka jälkeen toinen ryhmä opponoi. Hyvä ja tuttu opetus- ja oppimistapa.

Sain omaan ryhmääni kaksi nohevaa herraa, kiinalaisen XS:än ja suomalaisen I:n. Raakatyöstimme artikkelimme heti luennon päätteeksi tiistaina. Nyt viikolla kierrätämme luonnosta yhden kierroksen tekijöiden parissa, jonka jälkeen työ on valmis. Kiitos, I ja XS ,hyvästä työotteesta!

Taloutta

Keskiviikkona 15.10.2008 jatkuivat makrotalouden tai oikeastaan talousteorian (managerial finance) luennot. Kurssin nimi on muuten harvinaisen harhaanjohtava. Käsiteltävät ilmiöt ovat makrotaloudellisia eikä kurssilla tulla käsittelemään yritysjohtajien tarvitsemia investointilaskelmia, sisäisiä korkokantoja, NPV (nykyarvo) konseptia, EVAa (taloudellinen lisäarvo), osakeantien arvolaskelmia jne. Ainoa käytännönasia, johon kurssi osuu, on hinnoittelu.

Ryhmän koko on kutistunut puoleen, sillä MIB (master in international business) opiskelijat eivät suorita kurssin jatko-osaa lainkaan.

Rouva S opetti meille luonnollisen monopolin talousteoreettisia malleja. Mielenkiintoista asiaa sinäänsä mutta S:llä on yksi suuri ongelma. Jos opiskelija on hänen kanssaan eri mieltä, hän käyttää suhteettoman suuren ajan ja tolkuttomasti energiaa puolustaessaan itseään. Tieto ja totuus on hänen hallussaan, ja hänen pitää "voittaa" tilanne. Dialogille ei jätetä tilaa lainkaan. Tällä kertaa en ollut edes ainoa opiskelija, joka sai reaktion aikaiseksi.

Tuu-tuu tupakkirulla

Keskiviikon iltapäivä meni JTI (Japan Tobacco International) vierailussa. Saimme 30 minuutin yritysesittelyn, tunnin mittaisen tehdaskäynnin ja 30 minuttia aikaa keskustella kehityspäällikön (?) kanssa projektistamme.

Yrityksen meistä hakema hyöty on ilmeisesti kolmen jalan varassa:
- yritys näyttäytyy hyvänä organisaatiokansalaisena tehdessään yhteistyötä yliopiston kanssa (huumekartellitkin rakentavat kouluja slummeihin Rio de Janeirossa, Brasiliassa...)
- kehityspäällikkö saattaa saada uusia ajatuksia työmme kautta
- henkilöstöhallinto pääsee tutustumaan muutamaan opiskelijaan rekrytointimielessä

Tehtaalla minulle valkeni osoittain tupakkaliiketoiminnan luonne. Vaikka olen edelleenkin voimakkaasti tupakkaa vastaan enkä hyväksy sitä, kyseessä on toisaalta luonnontuote. Varastoon tulee paaleittan kuivattuja tupakanlehtiä, jotka käsitellään ja paketoidaan käyttövalmiiksi kuluttajille. Suurina määrinä! Tämäkin tehdas tuottaa vuodessa noin 9 miljardia tikkua (stick, kuten he tehtaalla sanoivat)!

Harmittavaa oli, että päälliköllä oli alussa väärä käsitys meidän asemastamme. Hän aloitti kyselemällä, miten logistiikan ja tuotannon kurssimme olivat menneet. Epämääräisen muminan ja työmme ohjaajan kattoonkatselun jälkeen sanoin päällikölle suoraan, että emme tiedä aihealueesta mitään. Olemme opiskelemassa ja tämä on meille yksi oppimistavoista, tämä ongelmaperustainen oppimismalli. Hyvä, että asia tuli puheeksi näin alussa, mutta selvästi JTIn henkilöstöhallinto ja oma yliopistomme (työmme ohjaaja) oli pohjustanut projektin huonosti tehtaalla.

Lopulliseksi aiheeksemme tuli onneksi meidän kannaltamme mielenkiintoinen aihe. Tarkastelemme
  1. safety lead time ja
  2. safety stock- malleja.

Ensimmäistä voidaan (kai) käyttää kysynnän vaihtelujen tasoittamiseen ja jälkimmäistä (raakaaine)tarjonnan vaihtelujen puskurointiin.

Tehtävämme on pohtia, miten seuraavanlaiset muutujat vaikuttavat siihen, pitäisikö JTIn käyttää 1) ja/ tai 2) malleja.
  • raaka-aineen varastointikestävyys
  • tuotannon volatiliteetti
  • kysynnän volatiliteetti
  • tuottajan luotettavuus
  • tuotannon tiheys
  • materiaalien hinta
  • tilauskoko
Projektipäällikkönä on yksi nuorista venäläisistä ryhmäläisistä. Odotan mielenkiinnolla, miten lähdemme liikkeelle. Ainakin tulemme tekemään "listan kysymyksista, jotka esitämme tehtaalle johtajille". Tämä tuntuu olevan hyvin yleinen toimintamalli venäläisillä opiskelijoilla!

Kuppila

Keskiviikkona illalla kävin JTI:ltä paluun jälkeen syömässä päärakennuksen ruokalassa. Se on huomattavasti mielenkiintoisempi - ja halvempi - kuin oman tiedekuntamme kuppila. Hyvä löytö kaikkiaan.

Musiikkia

Sain tietooni, että asuntolamme sisäverkossa on "kenties" palvelin, josta voi "mahdollisesti" ladata suuret määrät musiikkia, elokuvia, kirjoja, TV- sarjoja jne. Teonsanat pitää laittaa konditionaaliin, koska tällainen toiminta olisi tietenkin laitonta. Paitsi Venäjällä...

Tässä olenkin (ehkä) kuunnellut Musea, Björkiä, Lapkoa, Foo Fightersia ja Louise Elliotia illan ja aamun iloksi.

Opiskelusuunnitelmaa

Tällä viikolla suunnitelmissani on tehdä vielä seuraavia opintoasioita:
  • lukea teknologiajohtamisen kaikki artikkelit
  • tehdä tietojohtamisen projektipalaverin kutsu, johtaa palaveri ja tehdä muistio
  • tehdä edellisestä syntyvät omat touhupisteeni (action point)
  • lukea tietojohtamisen annetut artikkelit
  • lukea markkinatutkimuskirjan kappaleiden koosteet
  • aloittaa "managerial economics"- kirjan lukeminen alusta alkaen
  • opiskella venäjää
Riittäisivätköhän nuo välille to-su?

Päivän ajatus

"Vain mustasukkainen ihminen ei käsitä, että rakkauden kohde ei ole mustasukkaisuuden arvoinen"
Dostojevski kirjassa Karamazovin veljekset
.
.

Ei kommentteja: