maanantai 20. lokakuuta 2008

Sukupuolieroja

HS herätti verkkosivujensa avulla jälleen mielenkiintoni.

"Miehet tienaavat yksityisillä aloilla naisia enemmän" otsikolla lehti raportoi seuraavaa. "Miesten palkat ovat yksityisillä aloilla poikkeuksetta muhkeampia kuin naisilla. Tämä pätee niin johtajiin kuin työntekijöihin, selviää Taloussanomien ja Ilta-Sanomien teettämästä tutkimuksesta."

Tässä artikkelissa puhutaan varsin mielenkiintoisesta asiasta, mutta käsittely ja analyysi on puutteellista.
  • Ensinnäkin keskiarvo ei kerro mitään, jos samalla ei ilmoiteta keskihajontaa. Parempi mittari on yleisesti mediaani, eli havaintoaineistossa esiintyvä keskimmäisen muuttujan arvo.
  • Toiseksi, sukupuolta käytetään tässäkin tutkimuksessa muuttujana, koska sitä on "helppo" käyttää. Kuitenkin määrittelemättä jää, mitä sukupuolella tarkoitetaan? Biologista sukupuolta, sosiaalista sukupuolta, psykologista sukupuolta vai mitä? Näinkin "selkeä" muuttuja on kompleksinen.
  • Kolmannekseen, miksi keskittyä sukupuoleen? Parempi olisi tarkastella eri yksilöiden välisiä palkkaeroja ja vasta sen jälkeen kategorisoida eli ryhmitellä yksilöitä. Huonopalkkaisilla saattaa olla muutakin yhteistä kuin pelkästään sukupuoli. Paljonkin muuta ja merkittävämpää yhteistä.
  • Neljännekseen, yritys maksaa käyttöönsä tulevista resursseista vain sen hinnan, jonka yritys katsoo kannattavaksi. Jos yritys on halukas maksamaan tietystä resurssista korkeamman hinnan, olettaa yritys saavansa sille myös korkeamman tuoton.
Tarkoitushakuista tutkimusta, analyysiä ja raportointia. Ugh, olen puhunut.
.

Ei kommentteja: