keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Lauantai 30.8.2008

Viikon kohokohta, retki Pietarhoviin, koitti lauantaina. Menimme ryhmänä marsuthkalla Streklalle eli Vasilinski-saaren kärkeen. Sieltä kävellen Ermitaasin eteen, josta kantosiipialukseen. Hulppeaa vauhtia noin 40 minuuttia Nevaa pitkin länteen, jossa nousimme aluksesta Pietarhovin laiturilla.

Paikkahan on rakennettu Pietari Suuren, tuon kuppaan kuolleen hallitsijan, käytyä Versailles:issa. Nähtyään ranskalaisen palatsin, hän oli todennut "minulle kans". Ja niin rakennettiin hänelle oma huvipuisto.

Paikalle kannattaa tulla laivalla. Puiston näkymät ovat uskomattomat. Kultaisia patsaita, suihkulähteitä, käytäviä, palatseja jne. Kun hallitsijalla on käytössään riittävästi aikaa, rahaa ja paljon maaorjia, saadaan aikaan upeaa jälkeä. Hassua, että Suomen entiset hallitsijamaat Ruotsi ja Venäjä ovat kumpikin tehneet vastaavia rakennelmia. Alusmaissa kuten Suomessa näitä ei ole...

Opas oli hyvin meikattu, ja erittäin outo. Hän kävelytti meitä pitkin puistoa suihkulähteeltä toiselle ja sanoi "Do you want to toss a coin to the fountain? Yes, you do. Toss the coin". Jonka jälkeen hän jäi odottamaan odottaen meidän tekevän kiltisti kuten hän kysyen määräsi. Ja toki osa ryhmästä teki, koska osa ryhmästä tekee kaiken mitä opas määrää.

Tutorimme alkoivat kyllästymään oppaaseen ja alas, puolessa välissä kierrossa me vaihdoimme jälleen "lennossa" toisen oppaan perään. Alkuperäinen opasparka jäi seisomaan kuin alli kalliolle!

Hieman myöhemmin seisoskellessamme kahvilan luona opas tuli luokseni ja alkoi tenttaamaan minulta oliko hän ollut hyvä opas, oliko hänen kielitaitonsa riittävä jne. Selkeästi hän halusi saada minulta myönteiset arviot, jotta hän voisi mennä valittamaan saamastaan kohtelusta tutoreillemme. Yritin kohtelian sanakääntein päästä pois tilanteesta, joka oli hankala. Ja pääsinkin kun opas alkoi väittelemään paikalle tulleiden tutoreiden kanssa :)

Palatsin jälkeen ajoimme bussilla grillijuhliin, jossa paikalliset maisteriopiskelijat olivat virittäneet shaslik- kattauksen viineineen ja oluineen. Tutustelimme heidän kanssaan kunnes kaatosade ajoi meidät bussiin ja asuntolalle.

Grillijuhlilla eräs paikallinen opiskelijatyttö hermostui minuun totaalisesti. Olin saanut pitkän jonottamisen ja etuilun jälkeen lihoja lautaselle. Etuilun, koska näin kaikki muutkin tekivät. Nautin ruokaani keskustellen parin vaihto-oppilaan kanssa, kun tämä paikallinen virtuoosi lipui paikalle. Hän katsoi lautastani ja totesi vihaisesti "Why you have meat while others do not?" Samointein hän otti haarukkansa ja jakoi lihapalani vieressä seisovien muiden vaihto-oppilaiden lautasille.... Luonnollisesti hekin olivat tilanteesta lievästi sanottuna ihmeissään. Jatkoimme syömistämme kuin mitään ei olisi tapahtunut. Taisi ilmaisella viinalla olla vaikutusta hänen käytökseensä.

Ei kommentteja: