maanantai 22. syyskuuta 2008

Otteita sotapäiväkirjasta, osa I

Vihollistapahtumia ajalla 21sepD2008 - 220945Dsep2008

Yksikkömme oli ryhmittynyt tukikohta-alueelleen huoltoa ja lepoa varten. Koska vastuualue oli rauhallinen, yksikön vartiointi oli minimissään.

220215Dsep2008 oman yksikön tiedusteluosasto sai ensin ääni- ja lopulta näköhavaintoja vihollisesta. Alussa vihollisen panssaroimaton huolto- ja tukiyksikkö käytti tietokonepohjaisia päätöksentekojärjestelmiään omalla tukikohta-alueellaan. Seuraava vihollishavainto tuli 220220, kun vihollisen panssaroimaton huoltoyksikkö lähti marssille kohti maastonkohtaa "keittokomero". Tässä vaiheessa oman yksikön valmiutta nostetiin ja lähipuolustusalueen pesäkkeet miehitettiin. Tiedustelua jatkettiin jatkuvalla kuulostelulla.

220222 satiin varmistettu havainto, että vihollinen oli aloittanut astioiden tiskaamisen. Koska tämä oli selkeästi tulitaukorikkomus, tehtiin yksikössä hälyytys. Toimeenpano-osasto ISKU määrättiin lähtövalmiiksi ja epäsuoran tulen yksiköt saatettiin tulivalmiiksi. Tulitukiyksikkö TERÄ siirtyi valmisteltuihin sivustatuliasemiin.

220223 ISKU lähti liikkeelle ja aloitti hyökkäyksensä suoraan liikkeestä. Ensimmäinen porras pääsi murtokohtaan oman tulen turvin ja aloitti vihollisen ryhmityksen vyöryttämisen. ISKUn päättäväinen verbaalisen tulen käyttö lamaannutti vihollisen toiminnan hetkellisesti. ISKU pyrki käyttämään perusargumentaationaan kellonaikaa. Puoli kolmelta yöllä ei tiskata astioita.

Vihollinen kykeni kuitenkin jatkamaan omaa toimintaansa yllättävän nopeasti. Sen epäsuoran tulen yksikkö avasi tulen viittaamaalla oman yksikkömme nukkumaanmenoaikaan kello 22.00, jonka vihollinen katsoi olevan "epänormaalin". Epäsuora tuli oli kuitenkin epätarkkaa eikä vihollinen pystynyt edes häiritsemään oman yksikkömme toimintaa. ISKU jatkoi tulitustaan samalla argumentaatiolla kiihdyttäen tultaan.

220225 tulitukiyksikkö TERÄ avasi tulensa käyttäen valittuja englanninkielisiä kirosanoja.

Eteentyönnetyt tulenjohtoyksiköt havaitsivat tulen osuvan maaliinsa ja tulen tehon olevan riittävän. 220227 sekä ISKU että TERÄ irtautuivat tuliasemistaan porrastetusti. Tiedusteluyksiköt jätettiin toiminta-alueilleen.

220232 tuli tiedustelutieto, että vihollisen huoltoyksikkö oli lamautettu. Vihollinen aloitti vetäytymismarssin ensin kohti vessaa ja sen jälkeen omalle tukikohta-alueelleen.

220242 saatiin vahva äänihavainto vihollisen ryhmittymisestä lepoon. Kuorsaus oli jatkuvaa. Vihollisen johtamis- ja päätöksentekolaitteet oli jätetty toimintavalmiuteen vihollisen sänkyyn, mutta miehittämättöminä.

Oman tukikohdan valmiutta laskettiin asteittain siten, että vasta noin 220500 komentoyksikkökin määrättiin lepoon.

Omat tappiot: yksikkö määrävahvuinen, toimintakykyinen mutta väsynyt.
Vihollisen tappiot: vihollinen edelleen levossa 220943, ei näkyviä vammoja.

220950Dsep2008 vihollisen pääjoukko on lähtenyt liikkeelle. Toiminta jatkuu.

Päivän mietelause

Lainaten mietelauseiden Nevan Matti Nykäsen sanoja, kaikesta huolimatta "Tämä on hyvä ikä, paras ikäni nyt".

Ei kommentteja: