keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Opintoja passitta

Tänään se sitten tapahtui. Minusta tuli passiton mies. GSOMin kansainvälinen toimisto keräsi (viimeinkin) passimme viisumien hankkimista varten. Saamme ne kuulema takaisin lokakuun lopussa. Nyt pitää olla kiltisti, koska ainoa keino todistaa henkilöllisyytensä on passin ja viisumin valokopioilla. Meille sentään jätettiin rekisteröitymispaperi.

Päivä oli viikoin tiivein opiskelupäivä. Aamulla aloitimme kello 09.00 "managerial economics"- luennolla. Nuo talousteoriat rasittavat kognitiivisia kykyjäni. Yritän tiedotaa ja hyväksyä koko ajan, että kyseessä ovat nimenomaan TEORIAT. Ja kaikki teoriat ovat vääriä, mutta jotkin niistä ovat kuitenkin käyttökelpoisia. Mutta kun näissä talousteorioissa joudutaan asettamaan lukuisia ehtoja kuten:
  • -kuluttaja on vapaa kuluttamaan niinkuin hän haluaa. Ai jaa, mitään rajoitteitako (turvallisuus, protektionismi jne) ei muka ole?
  • myyntiyksiköitä voidaan jakaa rajattomasti. Niin varmaan. Jos en halua ostaa pussillista omenoita, voin aina ostaa vain kaksi...
  • kuluttajan maku ja valikoitikyky on äärettömän kehittynyt. Juu, ja kukaan ei myöskään katso tosi-TVtä...
  • jatkotuotteista saatava hyöty lähestyy nollaa. Ai että jäätelö numero 2 ei anna yhtä suurta nautintoa minulle kuin jäätelö numero 1?
  • enemmän on kuluttajan mielestä aina parempi kuin vähemmän. Siis jos saan kolme suklaapatukkaa kahden hinnalla, otan aina kolme? En suorita valintaa muilla perusteilla kuin hinnalla???
  • kuluttaja käyttäytyy rationaalisesti. Tai sitten ei. Minä toki käyttäydyn, mutta naapuri ei.
  • kuluttajalla on täydellinen markkinatieto hallussaan. Juu, ja lehmät lentävät.

Näitä reunaehtoja pohtiessani minulle tulee mieleen tarina sheikistä, joka halusi tietää mikä hevonen voittaa kilpailuissa. Hän palkkasi kolme tieteilijää, geenibiologin, ravitsemustietelijän ja fyysikon. Kaikille hän antoi 400 000 euroa ja 6 kuukautta aikaa mallintaa, millä ehdoilla voidaan tietää mikä hevonen voittaa laukkakilpailussa.
Aika kului ja tiedemiehet palasivat sheikin luo. Geenitieteilijä selitti, että perimän selvittämisellä ja geenien markkerien avulla voidaan ennustaa kohtuullisen hyvin, mikä hevonen voittaa. Mutta täyttä varmuutta ei voida saavuttaa.
Ravitsemustieteilijä selitti pitkän tovin hiilihydraateista, aminohapoista ja lisäravinteista. Kaikilla näillä voidaan vaikuttaa hevosen nopeuteen, mutta varmaa voittajaa ei voida ennustaa.
Viimeinen tieteilijä, fyysikko, sai puheenvuoron. Hän julisti, että hän on kyennyt tekemään matemaattisen mallin, joka ennustaa 100% tarkkuudella hevosen nopeuden, kiihtyvyyden, kitkan ja muut tärkeät muuttujat. Lopputuloksen ennustetarkkuus on myös 100% - edellyttäen että hevonen oletetaan täydelliseksi palloksi joka liikkuu tyhjiössä.

Iltapäivällä knowledge management- luento. Opettaja on aika aktiivinen ja kykenee luomaan mielenkiintoa herättävän ilmapiirin. Asiaan vaikuttaa kenties myös kohdallani se, että teoriat liippaavat hyvin läheltä minulle tuttuja verkostoteoriaa, innovaatioteorioita sekä - YLLÄTTÄEN - myös oppimisparadigmoja.

Päivän päätteeksi kokoonnuimme tietojohtamisen ryhmätyön ryhmän kanssa. Neljä venäläistä ja minä yritämme tutkailla Baltika- panimon tietojohtamisen haasteita. Tästä tulee hyvä juttu!

Ei kommentteja: