maanantai 15. syyskuuta 2008

Puuroa kehityskeskustelulla

Puuroaamu

Aamupalaksi puuroa, sillä lähtee päivä hyvin liikkeelle. Olen syönyt vanhalla hyvällä vaihtorytmityksellä vuoroaamuin puuroa ja jogurttia. Puuron keitän maitoon ja keskellä läjäytän hillosilmän. Jogurtin kanssa popsin pilkottuja hedelmiä ja mysliä. Kummallakin vaihtoehdolla lisänä on kahvia. Sen joudun tekemään pikakahviin, koska en ole jaksanut hankkia kahvinkeitintä asuntoon. Jos aamupalan pääruoan jälkeen jää edelleen nälkä, pureskelen pari leipäpalaa juuston, lihaleikkeleen ja tomaatin/ kurkun kera. Juotavaksi mehua, tänään rypäleversiona.

Ravintolisänä aamulla otan monivitaminoitua kalaöljyä sekä magneesiumia. Lepopäivinä (ke ja su) sekoitan mehuun lisäksi kreatiinin. Harjoituspäivinä otan kreatiinin palautusjuoman kanssa.

Tästä rytmistä poikkeuksen teki yksi aamu orientaatioviikolla, kun kävin alakerran kahvioissa syömässä. Tuolloin minulla ei ollut vielä mitään ruoanlaittotavaroita asunnossani. Asuntolassa on ilmeisesti (?) mahdollista myös majoittua turistina eli matkailijana. Näitä varten kahviossa oli kyseisenä aamuna tarjolla aamupalaa: puuroa, teetä/ kahvia, leipää, lihapiirakoita ja suklaapatukka. Tarkoitukseni oli syödä maksua vastaan. Muuten suunnitelma toteutui loistavasti, paitsi että kukaan (muukaan) ei maksanut appeesta. Ihmiset tulivat paikalle, söivät ja lähtivät kylläisinä pois. Häveliäänä miehenä en halunnut herättäää huomioita ja toimin samoin. Toista kertaa en ole kehdannut hyödyntää tuota palvelua.

Palautuskeskustelun paikka

Arvoitus: mikä on se, joka nukkuu sunnuntaina iltapäivään kello 14:00 asti ja menee nukkumaan seuraavan kerran maanantaina kello 05:08 aamulla puuhastellen väliajan asunnossamme?
Vastaus: taitaa olla kehityskeskustelun paikka.

Viime yö, siis su-ma yö, meni kovasti huonon nukkumisen merkeissä. Osansa oli varmaan lepopäivälläkin. Jos en harjoittele päivällä, seuraavana yönä elimistö selvästi ihmettelee väsymyksen puutetta. Samoin asiaan saattoi vaikuttaa iltapäivällä kello 16:20 juomani kahvikuppi. Mutta suurin syy on kyllä herra A:ssa, joka piti taas koko yön valoja päällä, puuhasteli tietokoneella, söi, kävi vessassa jne. Onneksi hän ei sentään laulanut.

Olin suunnitellut nousevani ylös kello 07:00, jotta voin aloittaa päivän normaalisti. Niinä aamuina kun yliopiston opetus alkaa kello 09:00, herään kello 07:00. Helpointa on pitää samasta rytmistä kiinni koko viikko. Valitettavasti valvoin yöllä niin paljon, että minun oli pakko nukkua tunti enemmän. Kello 08:00 nousin ylös ja aloitin aamutoimet. Saadakseni tulevaan kehityskeskusteluun neuvotteluvaltteja, avasin huoneen ikkunan, laitoin valoja päälle, kävin suihkussa sekä tein aamupalan normaalilla kolistelulla.

Tavoitteenani on pitää herran kanssa kehityskeskustelu, tai oikeastaan palautekeskustelu, myöhemmin tänään. Hahmottelen tähän itselleni keskustelun runkoa. Jos tätä blogia lukee yksikään steppiläinen, rungon pitäisi näyttää tutulta...

Tavoitteeni on saada muutos hänen käyttäytymiseensä siten, että yöllä olisi hiljaista ja pimeää. En pyri muuttamaan hänen asennettaan, tai elämänarvojaan. Koska vain hän voi muuttaa omaa käytöstään, täytyy minun saada hänet pohtimaan muutoksen järkevyyttä.

Minä: Sunnuntaina heräsit kello 14:00 iltapäivällä. Seuraavan yön teit tietokoneella hommia ja pidit valoja päällä aamuun kello 05:08 asti. (Kuvailen objektiivisen lähiajan tapahtuman arvottamatta toimintaa. En liitä asiaan yleistyksiä tai kaukaisempia tapahtumia.)

Herra A: ???

M: Sunnuntaina ei voinut elää ja toimia normaalisti, koska koetin antaa sinun nukkua. Viime yönä en saanut nukuttua, koska toimintasi häiritsi minua. Nyt olen väsynyt ja huonolla tuulella. Väsyneenä minun on vaikea opiskella. (Kerron, miten se vaikuttaa minuun.)

Asuntolamme siivoajien ja hallinnon toimiminta tapahtuu päivisin. Samoin yliopiston toiminta ja opetus tapahtuvat päivisin. Yhteiskunnan yleinen toiminta tapahtuu päivällä. Rytmisi ei ole sama kuin esimerkiksi asuntolan tai yliopiston rytmi. (Kuvaan, että toiminta ei ole yleisen normin mukaista.)

A:???

M: Miksi valvot öisin? (Pyydän henkilöä pohtimaan tilannetta. Olen tämän jälkeen itse hiljaa.)

A:onfsofndsi

M: Mitä voisit tehdä asialle? (Pyydän henkilöä pohtimaan itse muutoksen mahdollisuutta.)

A: iegsoirenvnfsf

M: Hyvä, tuo on hyvä idea. (Vahvistan henkilön muutoshalukkuutta).

Mitä muuta voisit tehdä? (Pyrin saamaan henkilön pohtimaan useita mahdollisia vaihtoehtoja.)

M: Tästä eteenpäin vaadin, että asunnossamme on hiljaisuus kello 23:00 - 06:00. (Esitän selvän vaatimuksen jatkotoiminnasta.)
Toimimmeko molemmat näin? (Etsin myönteisen vastauksen vaatimukseen.)

A: oiefnsfoienfew

M: Hyvä. Minun puoleltani asia on selvä. (Vien tilanteen päätökseen, enkä pehmennä asiaa lopun lätinöillä.)

Tarvittaessa käytän avointa ikkunaa, aamiaistani jne. esimerkkeinä siitä, kuinka hankala on nukkua toisen tehdessä asioita.

Jännitystarina jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja: